Има по-голямо предлагане на апартаменти под наем

Много хора избират да живеят под наем вместо да купуват жилище.

Много не могат да си позволят покупка

За младите е важна мобилността

Значително нараства предлагането на жилища под наем, пише в доклад на консултантска компания на пазара на имоти. Пазарът на жилища под наем в България е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях все още са собственост на отделни хора или общини. През последните години в София има повече случаи на инвеститори, които купуват имоти с цел отдаването им под наем, но тази практика е по-слабо изразена спрямо другите страни от ЕС.

Много хора се преместват от по-малки към по-големите населени места в търсене на работа и възможности за образование, което води до повишено търсене на апартаменти под наем. Тъй като средната класа продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и са готови да платят за по-високо качество на услугите по поддръжка, за добро обзавеждане, както и за по-добри локации, посочват консултантите. Част от по-младите поколения избират наемане на жилище вместо покупката на имот. Това им дава повече мобилност, ако след време решат да отидат да работят в чужбина или в друг район на страната.

Нарастващите цени на имотите водят до това, че част от населението не може да си позволи покупката на апартамент. Тези хора също избират да живеят под наем. Наемането на имоти може да се превърне в една от най-важните тенденции, които ще оформят жилищния пазар през следващите години, посочват консултантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти