Имени дни и историята за тях, част 2

След като набързо се впуснахме в историята, произхода и значението на имените дни, идва ред да разгледаме някои от основните празници, които свързваме с именно тези дни. Тези празници са се превърнали в изключително важна част от българската обредност, която е наситена с ритуали, гадания и символи. Тя служи за опознаване на света на нашите предци и тяхната мъдрост, която са оставили за нас като наследство. Нека разгледаме по-подробно някои от най-популярните празници и имениците, които се почитат на тях.

Ивановден 

На този ден почитаме Йоан Кръстител. Неговата най-важна задача била да кръсти Христос. Българският народ вярва, че този светец помага при различни болести. На този ден празнуват хората, носещи името Иван, Ваньо, Иво, Иванка, Ивана, Валя, Ивайло, Йово, Йоан, Йоана и др.

Тодоровден 

Тодоровден, познат още като Тудурица или Конски Великден, отбелязва смяната на сезоните. Народът вярва, че на този ден свети Теодор се качва на коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято. Този празник се нарича „Конски Великден“, защото е посветен на конете и на тяхното здраве. Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Дора и др. 

Цветница 

Цветница, или още Връбница, е християнски празник, честван в неделята преди Великден. На този ден Църквата отбелязва влизането на Исус в Ерусалим. Въпреки религиозното събитие, с което е свързан този празник, хората го възприемат повече като цветен пролетен празник, в който природата се събужда. На този ден всички хора, които носят имена, произлизащи от имена на цветя, празнуват. 

Гергьовден 

Гергьовден се празнува на 6-ти май. Този празник също произлиза от името на светец, а именно - свети Георги Победоносец. Той е бил воин змееборец и покровител на земеделците и домашните животни. На 6-ти май е и „Ден на храбростта и българската армия“. Хората, носещи имената Георги, Гергана и техните производни празнуват името си на този ден.

Петровден 

На 29 юли е Петровден, кръстен на свети Петър, наречен така от Христос. Той е един от любимите ученици на Исус. Изобразяван е като пазител на Рая, който държи ключовете за Райската врата. Петровден е ден за народно веселие. На него празнуват всички, носещи името Петър, Петрана, Пепа, Пейо, Камен и Кремена.

Димитровден 

Димитровден носи името на един от най-обичаните от българския народ светци – свети Димитър. Той се смята за покровител на града. За народа, Димитър е любим юнак със свръхестествена сила, който побеждава всички зли сили и демони. Не напразно името „Димитър“ е едно от най-предпочитаните имена у нас. Димитровден поставя началото на зимата, а колкото повече хората се веселят на празника, толкова по-лека ще е новодошлата зима. На този празни празнуват всички с името на светеца и всички негови производни – от Димо до Мита. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл