Имотите във Франция поскъпнаха с 6,6 на сто

Цените на апартаментите в Париж са се повишили средно със 7,6% до 10 640 евро на кв. метър.

10 640 евро на кв. метър в Париж

Искат къща край града

Цените на къщите и апартаментите във Франция продължават да нарастват, показват данни, цитирани от агенция Блумбърг. През 2020 г. апартаментите във Франция са поскъпнали средно с 6,6%, въпреки пандемията, а цените на къщите са нараснали с 6,1%.

Жилищните имоти са поскъпнали във всички най-големи градове в страната, начело с Нант и Рен в Западна Франция. Цените на апартаментите в Париж са се повишили средно със 7,6% до 10 640 евро на кв. метър, което е над два пъти повече спрямо цените в Лион, който е на второ място по най-скъпи жилища във Франция.

Общият брой на сделките с жилищни имоти във Франция е около 960 хил. за година. „Няма как да не отбележим устойчивостта на пазара. Недвижимите имоти са стабилни, това е успокояващо”, коментира Фредерик Виоло, член на Висшия съвет на нотариусите. Ситуацията в момента не е сравнима с икономическата кризата през 2008-2009 г., защото лихвените проценти остават ниски, а банките са склонни да отпускат кредити на купувачите на жилища, допълва той.

Жителите на Париж търсят къщи в близките до града райони. „Има парижани, които продадоха апартамента си в Ница, в Алпите или на Лазурния бряг, за да купят жилище по-близо до Париж”, казва Елоди Фремон, член на комисията за имотна статистика на нотариусите в Париж. Причината за това е, че все повече парижани търсят втори дом, който да е на близко разстояние с кола до френската столица.

Овладяване на коронавируса

Сеул изпревари Токио по обем на сделки с офиси

Южна Коря е №1 в Азия

Сеул е на първо място в Азия по сделки с офиси и търговски площи.

Сеул се превръща във водещ пазар за сделки с офис и търговски площи в Азия, благодарение на овладяването на пандемията от Covid-19, предаде агенция Блумбърг.

Сделките с офиси в Сеул са достигнали 9 млрд. долара само за първите девет месеца на миналата година, изпреварвайки досегашния лидер в региона Токио, където те са за 7,7 млрд. долара. Сеул изпреварва и Шанхай, където сделките с офиси са на стойност 4,8 млрд. долара. Сеул е на първо място и по сделки с търговски площи, следван от Гуанджоу и Токио.

„В Южна Корея броят на сделките в развитие е по-голям в сравнение с предходната година”, пише в доклад на консултантска компания на пазара на имоти.

Данните за Азия показват продължаващо търсене на офиси и търговски центрове въпреки някои коментари, че Covid-19 ще доведе до необратими промени в полза на работата от вкъщи. Азия първа навлезе и първа излезе от пандемията. Същевременно анализаторите посочват, че цените на първокласните имоти продължават да нарастват по целия свят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти