Инатът на Рашков дублира работата на прокуратура и МВР

За първи път от 12 години Прокуратурата, МВР и ДАНС няма да си сътрудничат в борбата с нарушенията на вота

За първи път от 12 години Прокуратурата, службите на МВР и ДАНС няма да си взаимодействат в борбата с купуването на гласове за предсрочните избори на 11 юли.

До този прецедент се стигна след отказ на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков да подпише споразумение с прокуратурата за създаването на Национално междуведомствено звено.

Още преди три седмици главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до Рашков, с което му припомни установената практика за съвместни действия срещу търговците на гласове. „Прокуратурата счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати“, написа обвинител №1. Досегашната практика за взаимодействие бе въведена още през 2008 г. от тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Във вторник при представянето на новия директор на ГД „Национална полиция“ Станимир Станев, вътрешният министър разяснил на полицаите, че за предстоящите избори сътрудничество с Прокуратурата, поне в началния етап на разследванията, не се предвиждало. Едва в края на месеца на Национално съвещание на полицията щели да бъдат спуснати конкретни задачи.

Намерението на Рашков било прокурорите да бъдат уведомявани, едва след като полицаите вече са провели операции срещу потенциални търговци на гласове. Служебният МВР-шеф, който бе натоварен с водещата роля по организация на изборния процес, обяснил, че е създал собствено звено, което под негово ръководство анализира постъпващите сигнали.

Във вторник и главният прокурор Иван Гешев проведе съвещание в Съдебната палата със своите заместници и висши прокурори, на което е било решено, да се създаде дежурно звено към Върховната касационна прокуратура, което да проучва сигналите за изборни нарушения.

Така се оказва, че заради ината на служебния вътрешен министър - МВР и прокуратурата буквално ще дублират работата си. А само преди два месеца и половина общите им действия доказаха своя благоприятен ефект. За първи път, освен арести на брокери на гласове, държавата успя да предотврати наливането на около 800 000 лв., предназначени за плащане на вота. И това само при две акции в Пловдив и Хасково. Интересна подробност е, че и двете партии, за които е трябвало да се плаща на гласоподаватели, не успяха да влязат в 45-то Народно събрание.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари