Инвестират в домове за наематели в Китай

Нарастват инвестициите на чуждестранни компании в имоти за отдаване под наем в Китай.

Тенденции

Привличат капитали

В Китай “хората трябва да имат дом, но жилищата стават твърде скъпи за купуване. Затова хората се нуждаят от жилища под наем”, казва пред Ройтерс Греъм Тор, управляващ директор на компанията APG Asset Management, която навлезе на пазара на жилища под наем в Китай в партньорство с американска строителна фирма. Компанията смята да инвестира около 1 млрд. евро в китайския пазар за жилища под наем през следващите три до пет години.

Китайското правителство ухажва чуждестранните капитали, насочени към жилища под наем, като целта е да бъдат осигурени домове за населението. “Смятаме, че жилищата за дългосрочен наем ще бъдат следващата голяма възможност в Китай като логистичните имоти преди десет години или центровете за данни преди пет години”, отбелязва Греъм Тор.

Преди 2017 г. имаше малък интерес от институционалните инвеститори към китайския пазар на имоти под наем. Тогава китайският президент Си Дзинпин заяви пред 19-я конгрес на Комунистическата партия, че Китай ще насърчава покупките на жилища и наемите. Тази година Пекин засили призивите си за увеличаване на предлагането на жилища под наем.

Сред мерките, които взе Китай, за да подсили пазара, доминиран от дребни собственици, институционалните инвеститори изразяват задоволство от две инициативи - големи данъчни облекчения, които влязоха в сила от октомври, и създаването на пазар на тръстове за инвестиции в недвижими имоти.

Нарастването на гъстотата на населението и мобилността в големи градове като Шанхай и Пекин, драконовските ограничения за купуването на жилища и по-късната женитба и създаването на деца ще подкрепят търсенето на многофамилни жилища под наем в Китай, смятат анализатори.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти