Инвеститорите в хотели печелят най-много в София

Доходността в сектора е 7,5%

75 млн. евро е привлякъл браншът

София и Букурещ са двете столици в Централна и Източна Европа, в които доходността от инвестиции в хотелския сектор е най-висока. Това показва проучване на световна консултантска компания за бизнес имоти. Доходността у нас и в румънската столица е от порядъка на 7,5 на сто, докато в Прага, Будапеща и Варшава е в рамките на 5-6%, пише в анализа. Само през 2019 г. в България са инвестирани 75 млн. евро в хотели, като това е 5 на сто от общия пазар в региона. Най-активен като сделки е бил пазарът в Чехия с 620 млн. евро инвестиции в хотели през миналата година, основно заради големи придобивания в Прага.

В проучването са анализирани имотните пазари в сектор хотелиерство в България, Румъния, Чехия, Полша, Унгария и Словакия. Общо пазарите в региона са привлекли 1,4 млрд. евро инвестиции през 2019 г., като основна причина за интереса на предприемачите е по-високата доходност на вложенията в сравнение със Западна Европа. Близо 40 на сто от вложенията са били в луксозни хотели 4 и 5 звезди.

Голяма част от сделките с хотели у нас са се случили извън столицата, в големите градове и курорти. В София тенденцията е да строят луксозни хотели, като предприемачите се ръководят от факта, че този сегмент на пазара е стабилен и показва устойчив ръст през последните години. В перспектива обаче интересът на международните брандове се измества по-скоро към тризвездната категория, обобщава Пламен Бачев, мениджър в компанията, изготвила анализа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти