Индиец прави свещ на 120 години

Повече йога и по-малко секс, съветва монахът

Индийски монах, твърдящ, че е на 120 години, кандидатства за рекорд на Гинес за най-възрастен мъж, предаде АФП. Целта на Свами Шивананда е да подобри постижението на покойния японец Джироемон Кимура, вписан в книгата на рекордите, след като живя 116 години и 54 дни.

Монахът живее в северния град Варанаси и е израснал в крайна бедност. Приписва дълголетието си на йогата, липсата на секс и дисциплината. “Храня се само с варени продукти - ориз, леща, без мазнини или подправки, с по две зелени люти чушлета”, казва Шивананда, който като дете често си лягал с празен стомах. Останал сирак на 6 години, той бил предаден на духовен гуру, с когото пътувал, преди да се установи във Варанаси. Роден в епоха без електричество и коли, той смята, че по-рано хората са били по-щастливи с по-малко вещи.

В паспорта му датата на раждане е 8 август 1896 г., властите я взели от регистър в храм. За мнозина индийци, дори десетилетия по-млади, това е единственото сведение за рождената дата.

Шивананда практикува йога най-малко по два часа всеки ден. Няма здравословни проблеми и дори пътува самостоятелно с влак. Спи на матрак на земята с дървено трупче за възглавница. Досега не искал да търси публичност, но негови приятели го убедили да кандидатства пред “Гинес”.

Коментари

Задължително поле