Индийски крал засенчва Статуята на свободата (инфографика)

Най-високата скулптура в света ще се издига край Мумбай

Проектът е на стойност над $500 млн.

В Индия тече работа по издигане на най-високата статуя в света в чест на националния герой - краля воин Шиваджи Махарадж (1630-1680 г.), който е първият владетел на мощната Маратхска империя.

Статуята ще се издига на изкуствен остров в залива край финансовата столица Мумбай, щата Махаращра, на внушителните 210 м (виж графиката). Целта на властите в Делхи е да засенчат не само Статуята на свободата в САЩ, но и най-високата скулптура в света - монумент на Буда в китайската провинция Хенан, който заедно с пиедестала е висок 208 м. Важно е да се “изпревари” и строящата се скулптура на друг национален герой - Валабхай Пател (182 м), в съседния щат Гуджарат, въпреки че сроковете и за двете остават неясни. Основен двигател и на двата проекта е премиерът националист Нарендра Моди, който всяка година се прекланя пред краля на рождения му ден - 19 февруари. И припомня на многобройните си симпатизанти, че великият Шиваджи Махарадж е носител на кураж и смелост.

До голяма степен именно на Маратхската империя се дължи падането на мюсюлманската династия на Великите моголи, които управляват в продължение на 3 века почти целия индийски субконтинент.

През целия си живот Шиваджи е бил в конфликти и в съюзи с Моголската империя, със султанатите на Голконда и Биджапур, както и с английски, португалски и френски колониални сили. Силите му са разширили сферата на влияние на Маратхската империя, създавайки фортове и собствена флотилия. Той изградил прогресивно гражданско управление и добре структурирани административни организации. Негова заслуга е и възраждането на индуистки политически традиции и популяризирането на индоарийския език маратхи за сметка на персийския в съдилища и администрация.

Наследството на Шиваджи връща своето значение с появата на Индийското движение за независимост от британското колониално управление. Днес, когато от няколко години на власт е Нарендра Моди и неговата Индийската народна партия, ролята на Шиваджи е все по-актуална. Смятан за протонационалист Шиваджи е национален герой на индуистите.

Грандиозният проект за скулптура идва и на фона на критики към тази част от индийската история, която е свързана с властта на моголите, чието дело е например грандиозният Тадж Махал. Срещу топ туристическата дестинация на Индия, която привлича по 7 млн. туристи годишно, от миналата година валят критики от страна политици националисти, че не е част от културното наследство на страната.

“Няма партийна гледна точка за Тадж Махал, но мюсюлманската моголска епоха е период на изключителна експлоатация и нетолерантност. Това е гледната точка на нашата партия”, казва говорителят на националистите Нарасимха Рао.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл