„Инерком”: От ЧЕЗ зависи дали българската държава ще бъде включена в сделката

Продължаваме да водим разговори с банките, каза от купувача на енергийното дружество

„Инерком” все още не работят по възможните сценарии за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ, но решението зависи основно от чешката компания. Това обясниха пред журналисти от ръководството на „Инерком” на форум в София с участието на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович.

"От продавача на ЧЕЗ зависи решението как ще продължи сделката оттук нататък", посочи Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком България“

„Ако ЧЕЗ каже не - държавата не може да влезе в сделката, дори ние да кажем да, самият договор не може да бъде развален едностранно. Единственият начин е да действаме в унисон, заедно“, уточни финансовият консултант по сделката Веселин Захариев. „Повече от това не мога да коментирам, очакваме тяхната позиция. Ние работим по нашата позиция. След това ще седнем заедно да видим какви са двете позиции“, допълни той.

„Казусът е изключително комплексен. Дори да се вземе решение в посока държавата да влезе в сделката поне до този момент не е ясно под каква структура и как ще участва. Тези детайли тепърва ще се дискутират“, каза още Веселин Захариев.

Той посочи също, че в момента се водят преговори по структурирането на финансирането на покупката. Все още се уточнява в какво съотношение ще е финансирането от собствен капитал и заеми на сделката: „Продължаваме да водим разговори с банките. Работим по това каква ще бъде структурата, какво ще бъде финансирането, какви ще бъдат следващите стъпки и какви документи се предоставят“.

Вчера от медиите разбрахме, че е сформирана парламентарна комисия за сделката за ЧЕЗ. Все още нямаме никаква информация това под каква форма би могло да се отрази, каза Веселин Захариев. „Все още не сме реагирали на комисията и те не са реагирали спрямо нас. Темата все още е отворена. Ще има новини по нея, в една или друга посока“, изтъкна той.

От думите им стана ясно, че дружеството им не може да участва в арбитража срещу държавата ни, но не коментираха има ли клауза да съдействат с документи за ЧЕЗ в хода на делото.

От „Инерком” обясниха, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе по покупко-продажбата на ЧЕЗ в срок от 25 работни дни, но процедурата може да бъде удължена до 3 месеца.

На въпрос дали очаква отношение по сделката да взема Европейската комисия, Милена Стоева поясни: „Не смятаме, че Европейската комисия е необходимо да се намесва в една чисто търговска сделка“.

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле