Инж. Спас Попниколов - Пътищарят

Само няколко дни след встъпването си в длъжност служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов бе изправен пред сериозно изпитание. В тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“ се откъсна осветителна греда, която се заби в автомобил и загина една жена. След спешния оглед, който направи на мястото на инцидента, министърът бе категоричен: „Не може да има движение при неосигурена безопасност, защото човешкият живот е най-важен.“ Той разпореди на поднадзорната му Агенция „Пътна инфраструктура“ спешно да предложи варианти за възстановяване на движението по безопасен начин.

Спас Попниколов е професионален пътищар. Това е мнението на всеки, който го познава и през годините е работил с него. Според колегите му от пътния бранш назначението му е от ключово значение в такъв момент. Като мениджър в пътното строителство Попниколов не обича да говори много, а предпочита да работи и да решава в оперативен порядък възникналите проблеми. И именно такъв се очаква да бъде и стилът му на работа в мандата на служебното правителство.

През 1997 г. завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия като инженер по транспортно строителство. Голяма част от трудовия му опит е именно в областта на строителството и ремонта на автомагистрали, пътища и други съоръжения от пътната инфраструктура. Затова познава добре повечето пътни специалисти в България, както и транспортните и икономическите анализатори. Не се притеснява, винаги когато срещне предизвикателство в работата си, да използва възможността да се допита до научните и браншови организации.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството му е познато. За първи път прекрачва прага му през 2003 г. и до януари 2007-а работи във ведомството като държавен експерт в дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за изпълнение на проекти по програма ФАР.

Основният приоритет на служебното правителство на Огнян Герджиков е осигуряването на честни и демократични предсрочни парламентарни избори на 26 март, а един от най-важните хора, които ще отговарят за реализирането му, е Спас Попниколов.

В структурите на повереното му министерство е ГРАО (дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”), която има ключова роля в процеса по подготовка на изборите.

На професионалната му експертиза ще се разчита и за работа по друг основен приоритет на кабинета - ускоряването на инфраструктурните дейности, свързани с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Защото е ясно, че без подходяща инфраструктура няма как това предизвикателство да бъде посрещнато успешно.

В живота най-големият му приоритет е семейството и посвещава свободното си време от работа на него. Обича да готви и споделя максимата, че пътят на любовта минава през високите кулинарни постижения.

Като по-млад се е занимавал активно със спорт - през ученическите и студентските си години играе волейбол. Което не му пречи на добрия успех в училище - завършва страховитата “Бастилия” (31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт “Иван Вазов”) в София с отличен 5,97. Сега не му остава много време за спорт, но при удобен случай практикува любимото си хоби - риболов.

Сериозно отражение в разбирането му за света дава тримесечната му специализация в Осака, Япония, през 2005 г. Освен че открива мащабните хоризонти на строителството и поддържането на инфраструктурни обекти, постигнати с труд и дисциплина от японския народ, богат житейски опит за него е досегът с традициите, красотата и философията на японската култура и начин на живот.

Рокади в АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД

След проверка за изясняване на обстоятелствата, довели до инцидента в тунел “Ечемишка”, служебният премиер Огнян Герджиков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов вчера обявиха кадрови промени в АПИ и “Автомагистрали” ЕАД. По разпореждане на Герджиков от длъжност бяха освободени председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов и изпълнителният директор на “Автомагистрали” ЕАД Парашкев Кръстев. Министърът предложи за председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” да бъде назначен Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД - Валентин Николов.

ЗА НЕГО

Професионалист

и коректен партньор в бизнеса

Спас Попниколов е професионалист и коректен партньор в бизнеса. Има данни да бъде добър управленец. Познавач е на пътищарската наука и именно затова в момента е нужен човек като него, който с разбиране и експертиза да създаде необходимата организация за пътното поддържане в страната. Тунелът “Ечемишка” е една малка част от цялата система на пътно поддържане, която не работи. На практика има много такива места, на които тепърва трябва да се направи одит на пътната безопасност.

Росен Колелиев,

член на УС на Камарата

на строителите в България

Той бързо

ще се справи

с обстановката

Одобрявам избирането му за регионален министър, защото транспортната инфраструктура е гълтач на средства, а тези средства трябва да се управляват правилно. Той може да го направи. Очаквам да предприеме решителни действия по отношение на някои слабости в управлението на пътищата. Той бързо ще се справи с обстановката и ще постави всичко на място. Беше много добър студент, а от добрите студенти стават добри ръководители.

Проф. Иван Трифонов, ръководител катедра

“Пътища” в УАСГ

Човек,

на когото може

да се разчита

Освен пътищар Спас Попниколов е и човек, на когото може да се разчита. Когато поеме ангажимент, успява да го спази въпреки трудностите. И преди е работил в Министерството на регионалното развитие, познава част от екипа си и сега това му помага. Свикнал е да работи при много трудни условия.

Добри Симидчиев,

бивш заместник-министър

на регионалното развитие

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети