Нападнаха и ограбиха дядо посред бял ден

Гешев: Задържани са 6 лица при акцията в ДФ „Земеделие“

Заловиха трима надрусани шофьори

Шофьор без книжка катастрофира с нерегистрирана кола и избяга Мъжът карал возилото с чужди номера

Мъж накара дете да си „накаже“ пръста с камък Шуменецът бил ядосан, че две момчета звъняли и блъскали на вратата му

Преслава показа дъщеря си за първи път

„Витоша“ пръв скочи на съдиите (ВИДЕО)

Електронна услуга на НАП дала достъп на хакерите

Президентът Радев наложи вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми Промяната в закона създава нова обилна хранителна среда за корупция, смята държавният глава

Горанов: Хакерската атака срещу НАП е засегнала около 3% от данните й

Бойко Атанасов иска да е главен прокурор със Среден 3 по Наказателно право

Консулът ни в Истанбул за починалата българка на Кушадасъ: Проверява се дали това е инцидент или престъпна небрежност

Певицата Донна: От малка знам, че ще съм на голямата сцена

Обстрел на военната база в Кандахар, няма пострадали българи

Шофьорът на откраднатото от швед такси: Разбрах от колега, че колата я няма на стоянката Прокуратурата ще поиска постоянен арест за автокрадеца

Инж. Стоян Кожухаров, председател на националната спа-асоциация, пред „Труд“: Няма система за контрол на басейните в България Като гледам къпещите се, познавам кои от тях са германци

Изграждането и пречистването на басейните в България става със способи от миналия век. Това съобщава пред “Труд” инж. Стоян Кожухаров, председател на Асоциацията за басейни и спа. Заради остарялата нормативна уредба, която е още от 1984 г., в обществените басейни не могат да бъдат внедрени модерни технологии, алармира инженерът.

– Инж. Кожухаров, вие оглавихте наскоро новосъздадената професионална асоциация за басейни и спа. Защо ви е тя на вас и на колегите ви от бранша?
– Асоциацията ни е нужна, за да обобщим и да огласим наболелите проблеми в обрастта на роектирането, изграждането и поддръжката на спа-центрове, водни съоръжения и фонтани. В Асоциацията се включиха около 80 % от фирмите, които правят басейни и спа-центрове в страната. Сред членуващите са най-големите и утвърдени компании в тази област. Всички са на мнение, че проблемите, с които се сблъскваме в работата си, стават все по-сериозни. Липсва нормативна уредба за проектирането, изграждането и експлоатацията на водните съоръжения. Няма регламент за това какъв тип фирми и специалисти могат да изграждат тези съоръжения. Няма правила, по които да бъдат проектирани и след това контролирани. Абсурдно е, че в 21-ви век работим по Нормативна уредба от 1984 г , която е за питейни води. По онова време басейните в България бяха проточни, т.е. с вода, която постоянно влиза, постоянно излиза. От 25 г. басейните не работят по този начин, а с постоянна вода, която се обменя около 7-8 % на ден. Това налага тази вода да бъде третирана с препарати срещу микроорганизми.

– В последните години имаше не един и два нещастни случаи с хора, пострадали при къпане в басейни. Вие как си ги обяснявате?
– Съществуващата в момента нормативната уредба, която е крайно остаряла, позволява съоръжения за частно ползване да бъдат и с обществено предназначение. Това е така, защото те са доста по-евтини като продукт, който трябва да бъде изграден. И след като няма адекватна нормативна уредба, клиентите избират по-евтиния вариант. Това нещо не се прави в другите държави. Там не се ползват басейни със скимери, за да няма открити засмукващи части, които да предизвикват травми. Използват се решетки с външен приливник, засмукването става само и единствено от резервоара. И няма как нечия ръка или крак да попадне на опасна засмукваща част. Голяма част от туроператорите имат изисквания към хотелиерите, които са с такъв тип басейни да слагат датчици и аларми, които да сигнализират и дори да спират съоръженията от работа, за да се намалят злополуките.

– Би трябвало тези съоръжения да се контролират стриктно. Прави ли се това?
– През септември тази година трябваше да бъде приета нова нормативна уредба и да се въведат задължителни технически прегледи на басейните, както при автомобилите – два пъти в годината. Никой обаче не се обърна към фирмите в бранша за становище и съдействие. Оказва се, че ни проверяват хора, които са виждали басейн на картинка или само са се къпали в него.

Контролът в момента върху съоръженията се осъществява единствено от инспектори от РЗИ, които проверяват параметрите на водата, като микробиология. Нищо повече!

На една сграда като й се напука стената, тя се замазва и проблемът е решен. Докато басейнът, като се спука, започва да тече. Много пъти басейните са в основите на сградите, често има течове, които трудно се локализират, а това подкопава основите на постройките. Няма правила, по които да бъдат проектирани и после изпълнени, защото всеки един конструктор може да създаде басейн. Детайлите, които са важни против течове, никой не ги контролира и не следи дали и как са изпълнени, поради липса на държавна политика. А контролът на басейните трябва да е такъв, какъвто е на пътища, сгради, мостове.

– Колко са басейните в България?
– У нас има около 40 000 частни и обществени басейна. Всяка година се изграждат стотици нови. Старите се ремонтират колкото да могат да изкарат сезона. Не се контролира химическото пречистване на водата. 90% от всички манипулации са ръчни, мери се с тестове.

– Какъв е начинът да се въведе ред в това безредие?
– Най-лесно е да се вземе нормативната уредба на някоя европейска държава, където се спазват стриктни правила – като Франция, Испания, Германия – и добрият опит да се приложи у нас.  Изключително важно е състоянието на филтрационните системи.  В момента у нас ги правят кой, както намери.

Площта на басейна се определя от броя посетители в един хотел. Ако хотелът е с 600 места, при средна заетост от 60 %, това означава, че в басейна може да се струпат 360 човека. В западните държави нормативната уредба предвижда на един посетител да се полагат между 4 и 8 кв. м. площ. При 360 души посещаемост, басейнът трябва да е от 1200-1300 кв. м., Нашите хотели нямат такива обширни парцели. Но пък трябва да имат басейн, защото наличието му вдига звездите на туристическия обект.

– Какви са новостите в оборудването на басейни в международен план?
– Производителите на оборудване по света залагат предимно на безопасността на ползвателите на водните обекти, а също и на автоматизацията и на контрола и качеството на водата. При нас се прилагат мерки от миналия век. Капем капки в едни колби и ако човекът е далтонист, който проверява, разликата може да е и два пъти концентрация. Има съвременни автоматични системи, които в реално време мерят и дозират препаратите. Това трябва да бъде въведено във всеки един обществен басейн. При частните обекти, собственикът сам решава как да третира водата. Kогато се къпят 500-1000 души, мерките трябва да са много стриктни и пречистващите системи да са автоматизирани. Но поради това, че инвестицията е от порядъка на 8000-10 000 лева, повечето хотелиери предпочитаj да спестят тези пари. Все пак има собственици, които започнаха да инсталират такива системи, защото виждат, че крайният продукт е по-добър, клиентите са по-доволни, опастността от зарази е по-малка. Заради всички тези проблеми това лято едно детенце беше засмукано от джакузи в Златни пясъци. Идва оживя, но остана инвалид за цял живот. Иманно заради това учредихме Асоциацията – за да инициираме законодателни промени в тази сфера. Тръгнахме по най-трудния път. Ние нямаме лобита в Народното събрание, нито бащи депутати и кръстници олигарси.

– На какво разчитате тогава? Как действате?
– Изпратили сме уведомителни писма до всички държавни институции. Засега нямаме отговор. Създадохме сайт, където ще публикуваме всичко свързано с проблематиката, новостите в тази сфера, мерките, които се прилагат. Ще предоставим много полезна информация, чрез която искаме да образоваме ползвателите на басейни. Искаме да алармираме за сериозните проблеми в този бранш. Надяваме се и ползвателите на басейни да ни подкрепят и да настояват за строги правила – за да са спокойни, че те и техните деца се къпят в чисти и безопасни басейни. За съжаление за сега държавата нехае.

– С какво си обяснявате безхаберието на държавата?
– С това, че нашият бранш не е достатъчно атрактивен. И в него не се въртят огромни парични потоци. Но България е туристическа дестинация и основният ръст на Брутния вътрешен продукт е от туристически услуги. А за да сме добра туристическа дестинация, и водните ни съоръжения трябва да са на ниво, а не да работим на парче. В Турция например басейните се простира на цели декари площ, там е много високо качеството на услугата. При нас липсва стандартизация за басейните и спа-центровете. Оказва се също, че на тези обекти работят хора, които нямат документи и квалификация за такъв вид дейност. Кадри има, но трудът им струва много пари. Нашата дейност в повечето случаи е сезонна. Ние обаче не лягаме да спим зимен сън, плащаме заплати на служителите целогодишно. За да можем да ги задържим на работа. Като собственик на специализирана в този бранш фирма, аз притежавам всички възможни сертификати, като всеки от тях годишно ми струва 2000-3000 лева. Те се издават не защото съм платил тези суми, а защото са минали одити, инспекции, представил съм пълна документация, складови наличности, бази, персонал. И в крайна сметка тези сертификати се обезсмислят. Има обаче много случаи, в които човекът-фирма не плаща сертификати и без да е електричар прави елинсталации, без да е специалист по ВиК, прави водопроводни системи… Много собственици на басейни, за да спестят пари от специализирана поддръжка, възлагат на спасителите да следят и за качеството на водата. Това е абсурдно, защото спасителите не разбират от това и дори могат да станат жертви на токов удар.

– Какво да се прави?
– За пореден път казвам, че следва да бъдат въведени критерии в нашия бранш.
Добър пример е камарата на строителите, която си направи сдружение. Фирмите, които членуват в него, имат определен клас и изграждат различни видове съоръжения, според критериите, на които отговарят. Така и в нашия бранш трябва да се създадат правила. Искаме да седнем на една маса с представители на държавните институции за преговори. Ние ще ги снабдим с преводи на нормативните уредби на водещите в тази сфера европейски държави. За да може да се порзва опита им. Ще изберем най-доброто за родните условия. Преди години у нас пак е имало създадена Асоциация на басейните. Но тя е била опорочена, а членовете й са били съдени за картелно споразумение. Платили са огромни глоби. Сега ние обединяваме силите на малките фирми в България, а към нас се присъединяват и големи компании, защото гоним една и съща цел, въпреки че сме конкуренти на крайния пазар. Преди 2 години дадох оферта за изграждане на басейн в Германия, но ми я върнаха и казаха: „Това оборудване, което сте предвидили, си го сложете на частния басейн“. Едва 3 % от басейните в България са направени със съоръженията, с които се работи в Германия – страната с най-добрите обществени басейни. Ние се целим именно към германско качество, защото не можем да предлагаме туристически продукт на европейски цени със съоръжения, на които мястото им е в задния двор. Проблемите са наболели. Молим се да не избухне някоя епидемия, защото като влязат 2000 души във водата на един обект, рискът да се разнесе зараза е голям.

– Как става пречистването на водата в басейните?
-В света през последните 5 г. се разработват системи с UV лъчения, с хидролиза, с йонизация, със солна електролиза. Консумативът, който се слага във водата, е сол и чрез електролиза се получава хлор газ, който е по-безвреден от гранулата. По този начин в момента в нашата страна с хлор газ се дезинфекцират и питейните води. Изброените системи намаляват използването на биоцид във водата, който е хлор и е бойно отровно вещество, и трови организма. У нас няма как да не го използваме в обществените басейни, все заради нормативната уредба не е променяна от близо 35 години. Когато дойдат инспекторите от РЗИ на проверка, те търсят биоцид с колбичките. Получава се обсурд. Не изключваме напълно използването на хлор, но с такива системи наличието на тази отрова се намалява с 90 %. Това у нас го имат единствено хора, които се къпят в собствени басейни и тях няма да ги посетят здравни инспектори.

Има и йонизираща система за пречистване на водата, при която се използва сребро и мед, които се вкарват чрез токови импулси. Използват се различни фракции, сред които и активен въглен. Но контролните органи не го отчитат като преимущество. И въпреки, че качеството на водата е високо, те си държат на наличието на биоцид. Знаят, че това е така, но са длъжни да съблюдават остарелите разпоредби.

Куриозно е, че съгласно с тях, такива модерни системи не могат да се внедряват в обществените басейни. Пак по тази причина инвеститорът избира да внедри система, която струва 500 лв, вместо такава от 9000 лева. А вече съвременните технологии вече позволяват контролните органи да наблюдават онлайн какво се случва във всяко едно съоръжение.

– Виждала съм неведнъж как водата в басейна, който посещавам, помътнява и позеленява.
– Защо е така?
– Защото химическите вещества за пречистване не се слагат дозирано и автоматично. И защото филтрационното съоръжение е с ниска мощност и не може да насмогне на броя на ползвателите. Има и друго. Аз мога да позная, като гледам къпещите се в един басейн, кой е германец. Германците имат култура на ползването му. Преди да влезе в байсейна, немецът задължително си взема душ и след излизане от водата отново се къпе. Защото знае, че потта прави канцерогенни съединения с хлора.

Нашият гост
Стоян Кожухаров е роден в Елена, завършил е техникум в Горна Оряховица и МЕИ във Варна, по специалност е електроинженер. Работи над 20 години в областта на проектирането, изграждането и поддръжката на спа-центрове, водни съоръжения и фонтани. Председател е на новоучредената Българска професионална асоциация за басейни и спа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.