Интернет страницата на Апелативен съд – Бургас с отличие за прозрачност, ергономичност и иновации

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Апелативен съд – Бургас за водещата роля на официалната интернет страница на съда по показател „ергономичност и прозрачност“ сред апелативните съдилища в страната и иновативната практика „достъп до електронно дело“.

Това стана ясно по време на национална кръгла маса „Прозрачността в работата на съдилищата – предпоставка за повишаване на доверието в съдебната система в България“, организирана от неправителствената организация с участието на представители на ръководните структури на съдебната система, съдилища от различни съдебни райони на страната, професионални организации и експерти. Форумът е част от проект на Асоциация „Прозрачност без граници“, насочен към формулирането на единни стандарти за публичност и прозрачност в работата на съдилищата, с основен фокус върху техните интернет страници. В рамките на срещата бяха

представени иновативните инструменти Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата и Карта на прозрачността на съдилищата в България.

В първата по рода си оценка на сайтовете на всички 178 съдилища в страната Апелативен съд – Бургас е сред тези, които покриват в максимална степен изискванията на еталона за публичност и прозрачност.

Услугите, които страницата на институцията предлага, за страните по делата и гражданите – SMS известяване, търсене на съдебна практика по ключова дума и достъп до електронно дело бяха посочени от експертите в дискусията като иновативни и пример за добра практика.

Сайтът на Апелативен съд – Бургас покрива и високи стойности по индикаторите „отчетност“, „превенция на корупцията“, „медии“, и „полезно за гражданите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право