Инфекционистът д-р Трифон Вълков: Причината за алергии към ваксините срещу COVID-19 е стабилизатор в тях

Снимка: БТВ

Причината за алергични реакции към ваксините срещу коронавирус е използваният стабилизатор полиетилен гликол, твърди инфекционистът д-р Трифон Вълков, лекар в столичната Инфекциозна болница, предаде БТВ.

Той коментира, че РНК данните, които се намират във ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" трябва да бъдат доставени до клетките ни, което става именно с обвивка от този стабилизатор, който може да бъде открит в съвременната козметика.

"Ако трябва да сравним с други ваксини, всички се притесняват, че вътре има живак като стабилизатор. В една консерва риба тон има същото количество живак", заяви Вълков по повод конспирациите срещу ваксините.

"Ваксината цели да постигне два ефекта - да не се стигне до заразяване, а ако се стигне до такова, ние да станем безсимптомни носители", коментира още той.

Вълков е категоричен, че почти няма ваксина, която напълно да е елиминирала носителството. В същото време при достигането на колективен имунитет с ваксини и преболедуване, тогава няма да има значение дали някой е безсимптомен носител, или не, тъй като цялостно обществото ще остане невъзприемчиво.

Коментари

Задължително поле