Иракските сили спряха операциите за превземането на Мосул заради големия брой цивилни жертви

Иракските правителствени сили обявиха днес пауза в кампанията си за превземане на Западен Мосул заради големия брой на цивилни жертви, съобщи Ройтерс.

„Резкият ръст на броя на цивилните жертви през последните дни ни принуди да спрем операциите и да преразгледаме планове си – каза говорител на федералната иракска полиция. – Време е за обмислим нови планове за настъплението и да преосмислим тактиката си. Нужни са ни хирургически точни удари по терористите, които да не причиняват странични жертви сред жителите“.

В армейско изявление, публикувано в държавния вестник „Ал Сабах“, се казва, че занапред операциите ще се извършват от сухопътни сили, специално обучени за война в градски условия и за защита на цивилните.

Същевременно ООН изрази дълбока загриженост днес от съобщенията за трагичен инцидент в града, станал миналата седмица. Местни служители и жители съобщиха в четвъртък, че десетки цивилни са били погребани под развалините на рухнали сгради след въздушно нападение срещу джихадисти от „Ислямска държава“ в квартал „Ал Агхават ал Джадида“. Атаката причинила огромна експлозия. Все още се вадят тела изпод развалините.

„Шокирани сме от този ужасен брой жертви“, посочи в специално изявление Лиз Гранд – хуманитарен координатор за Ирак.

Бягащи от Мосул жители описват условията в обсадения град като ужасяващи – няма ток, нито вода, нито храна. Въздушните удари на иракските ВВС и на водената от САЩ антиджихадистка коалиция редовно вземат много жертви, а освен това джихадистите използват цивилни като живи щитове и ги разстрелват, ако се опитват да избягат от зоните под техен контрол.

Според хуманитарните агенции в западната половина на Мосул остават около 600 хил. души.

Офанзивата срещу Мосул продължава вече близо шест месеца. Източната и половината от западната част на града вече са под иракски контрол. През последните две седмици обаче напредването на иракските сили се забави, тъй като битките вече се водят в тесните улички на Стария град около джамията „Ал Нури“. Именно тук лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. обяви своя халифат, простиращ се върху обширни райони от Ирак и Сирия. /БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят