Иран изведе в орбита три сателита

Иран съобщи днес, че е извел в орбита три сателита едновременно. Иранската новинарска агенция ИРНА предаде, че при изстрелването е била използвана успешно ракета-носител "Симоргх" (в превод - Феникс), разработена от министерството на отбраната на Иран, предаде БТА.

Асошиейтед прес отбелязва, че в миналото тази иранска ракета-носител е претърпяла множество неуспешни опити, но съобщението за изстрелването е най-новата стъпка от програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран.

САЩ по-рано заявиха, че изстрелването на ирански сателити противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, като призоваха Техеран да не предприема дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия. Срокът на санкциите на ООН, свързани с иранската програма за балистични ракети, изтече през октомври миналата година.

В оценката на американската разузнавателна общност за 2023 г. относно заплахите в света се посочва, че разработването на ракети за изстрелване на сателити "съкращава сроковете" за разработване на междуконтинентална балистична ракета от Иран, тъй като при нея се използва подобна технология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток