Искат затвор за дядо, гръмнал неканен нощен гост в двора си

Снимка: Архив

Върховният касационен съд /ВКС/ уважи протеста на Апелативна прокуратура – София срещу оправдателната присъда на 81 годишния Велко Велиев, застрелял мъж, който нахлул със закани посред нощ в двора му в село край Монтана.

Кървавата драма е станала през нощта на 16 юни 2013 г. в село Громшин. Дядо Велко, който работел като овчар и живеел с внучката си в къща накрай селото, бил разбуден от силни удари по портата на двора и заплашителни викове. Той взел газовия си пистолет, преработен да стреля със сачми, и излязъл.

Старецът различил силует на непознат мъж пред къщата му, който крещял срещу него и от прага насочил пистолета и гръмнал. Непознатият се върнал обратно на улицата, качил се в автомобил и се опитал да тръгне, но припаднал, облян в кръв. Няколко дни по-късно тежко раненият Йордан Йорданов починал.

„Не познавам този човек, уплаших се от виковете и заканите му и стрелях. Взех си пистолет и винаги го носех, защото на няколко пъти нападаха къщата ми и чупиха прозорците!”, заяви пред съда старият овчар. Според полицаи убитият Йорданов най-вероятно е бил изпратен да иска пари за заеми, които внучката на дядото взела, но не върнала.

Окръжният съд в Монтана призна Велко Велиев за невинен в извършване на умишлено убийство, а оправдателната присъда бе потвърдена след това и от Софийския апелативен съд. Апелативните прокурори обаче протестираха. Според тях са допуснати съществени нарушения при оценката на доказателствата.

Неканеният нощен гост е заплашвал дядото само с думи и от 2 метра, без пряка опасност за живота му. Старецът не е действал в условията на неизбежна отбрана и стреляйки е съзнавал или поне е трябвало да допусне, че може да убие човек, затова трябва да бъде съден за умишлено убийство, смятат магистратите.

Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд.

Коментари

Задължително поле