Искрен Веселинов: Казусът с Унгария не е за Орбан, а за бъдещето на ЕС

Искрен Веселинов

Правителството е излъчило ясен сигнал, макар да няма нормативна сила, че върви в посока против санкциите срещу Унгария. Това каза зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по БНТ. "То възложи изготвяне на позиция, която е в определена посока, именно да не се подкрепят санкции срещу Унгария", добави той.

"Не става дума за Орбан, а за тенденции, които ще определят бъдещето на ЕС. От една страна са силите и политическите формации, които смятат, че държавите трябва да запазят своя суверенитет", уточни Веселинов.

Според него не е правилно европейски чиновници, които не са избирани никога по никакъв начин да диктуват вътрешните правила на една държава, да раздават оценки на една държава дали е демократична, или дали се спазват законът, без да има всякакви процедури.

"Самата процедура, която беше задействана в ЕП, беше изключително порочна. Беше дадена възможност на един от най-яростните лидери от либералните среди да изготви Доклада за Унгария. Тази дама не отиде нито веднъж в Унгария. Това е първият идеологически сблъсък в ЕС, в който псевдо либералните среди, които управляват Европа от десетилетия, които са индоктринирани с тази идеология, се опитват да се разправят с национално мислещите", коментира зам.-председателят на ПГ на ОП.

Според Веселинов изводът в доклада се опира на твърдения, които не са доказани по никакъв начин. "Конкретният случай е с Конституционния съд на Унгария, който е с намалени правомощия, поради което има заплаха за върховенството на закона. Обаче този съд в сравнителната таблица, която се прави, правомощията, които конституционните съдилища в отделните страни, имат, е в първите 25% като възможности. Т.е. казват намалят правомощията на Конституционния съд, но не ги сравняват с правомощията на други страни. Утвърдени демокрации с техните конституционни съдилища имат далеч по-малки правомощия. Имаме етикет без съдържание", заяви депутатът.

Веселинов отбеляза, че според него случаят с Унгария е първата искрица за идеологическото бъдеще на Европа.

Коментари

Задължително поле