Зам.-министър Николай Павлов: Младежите са най-ценният ресурс на България

Румънският министър на правосъдието се оттегля

Иван Гешев: Зад Иванчева стоят интереси на отломки от СДС и бивш правосъден министър

Чавушоглу: Турция взима предвид притесненията на НАТО за С-400

13 организации искат оставката на Порожанов Земеделското министерство води сектора към унищожение

Вицепрезидентът Йотова: Време е да кажем какво не ни харесва в ЕС Над 100 деца получиха награди от конкурс за Велики Преслав под патронажа на вицепрезидента

Състоянието на Бил Гейтс отново надхвърли 100 милрд. долара

Отлриха завишена радиоактивност на минералната вода в Невестино

Дончо Атанасов е подал оставка от ръководството на АПИ

Подписка за мъж, причинил смърт на пътя, докато обжалва 17-годишна присъда

Дерменджиев отговори на Любо Пенев

Земеделският министър: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

МВнР: Над 70 български автомобила са платили завишени пътни такси в Турция

Отварят в понеделник офертите за новите кораби на флота

Вижте тартора на разбитата банда за телефонни измами

Исландски номер в борбата с агресията Може ли да се насочи енергията на младите хора в позитивна посока

В основата е масовият спорт, който обхваща почти 100% от младежите в малката островна държава

Насилието и агресията в страната ни през последните месеци вземат връх. Свидетели сме почти ежедневно на невиждана жестокост между съученици, познати и приятели. Причините за това са много, но в основата се коренят проблеми в дома, липса на самочувствие, липса на обич и уважение между родители и деца и др. При подобни ситуации децата предпочитат виртуалния пред реалния свят и започват да прекарват часове в социалните мрежи. Зависимостта от компютри набира светкавична скорост и може би ще се превърне в най-сериозната зависимост на XXI век. Време е родителите да потърсят и намерят здравословни занимания за своите деца, да ги обгрижват редовно с внимание , обич и разбиране.

Годината е 2016-та, провежда се Европейското първенство по футбол. За пръв път във формат с 24отбора, и за първи път участва малката островна държава Исландия. Исландия, която е с население от само 330 000 души и е най-слабо населената европейска държава, с гъстота на населението от едва 3души/кв. км. Същата тази Исландия предизвика фурор на първенството и стана симпатична на всички непредубедени зрители с мъжеството и борбеността си. Исландците излязоха от групата си като втори, след като спечелиха срещу Австрия.

През 1991 г. същата тази Исландия има сериозни проблеми с младото си население. Проблеми подобни на тези, които имат и другите развити европейски общества, с тази разлика, че в Исландия те са по-дълбоки, заради чисто климатични и психологически причини – дългата полярна нощ, студеният, ветровит и мрачен климат. Голям процент от младите хора намират решение в алкохола, наркотиците, а агресията сред тях е на високи нива. През тази 1991 г. Исландия е посетена от американския психолог Харви Милкман по повод на неговия дисертационен труд. Тук той се свързва с местния психолог Гудберг Джонсън и изследователката Дора Сигфусдотир. Основният въпрос, който си задали тримата, е дали е възможно да бъде предложена на младите хора здравословна и полезна алтернатива на алкохола, наркотиците и безпричинната агресия. И идеята е всичко това да бъде с превантивна насоченост, а не да се търсят решения, когато вече колата се е обърнала.

Така се ражда проектът Project Self-Discovery, като на екипа на Милкман е отпусната държавна субсидия в размер на 1,2 милиона долара с цел да предложат естествени алтернативи на наркотиците и алкохола и да насочат енергията на младите хора в позитивна посока. Екипът започва бавно да работи по изпълнението на тази на пръв поглед невъзможна задача, защото добре знаем изкушенията, които предлага съвременният технологичен и свободен свят на младите хора. Но се оказва, че невъзможни неща няма, стига да имаш воля, интелект и мислене в правилната посока. Това, което предлагат Милкман и екипът му, е организирането на безплатни и достъпни за всички тийнейджъри обучения по танци, музика, хип хоп, различни видове изкуства, бойни изкуства и много, много спорт. Идеята е всяко дете да открие това, което най-много му допада, съобразно интересите и възможностите му. В училищата и новооткритите специални центрове започват да работят подготвени специалисти-психолози, които да подпомагат децата при общуването помежду им, при разбирането на възрастните и за адаптацията им към съвременния свят и начин на живот.

За отчитане на резултатите от предприетите мерки през 1992 г. за първи път в училищата в Исландия учениците попълват въпросници, свързани с употребата на алкохол и наркотици, свободното време, взаимоотношенията между тях и взаимоотношенията с родителите им. Отговорите навеждат на много тежки размисли и изводи. Над 50% от младежите се чувстват самотни, неразбрани, отчуждени от всичко и най-вече невярващи в нищо. Без идоли и примери за подражание. И всичко това ги подтиква естествено към алкохола, дрогата и агресията. Един от основните изводи, който си прави екипа на Милкман, е, че това може да се промени като се стимулира участието на младежите в отборни спортове, в различни извънкласни занимания, свързани с наука и изкуства. Работата на екипа обаче продължава и с родителите, в посока да прекарват повече време със своите деца, а не да бъдат фокусирани само върху кариерата си и материалните придобивки.

В следващите няколко години постоянно се попълват подобни въпросници и се следи за постигнатите резултати. Вследствие на всичко това в Исландия разработват национална програма, станала известна, като Youth in Iceland. Тя предвижда влагането на немалко средства от страна на държавата в спортни зали и площадки, зали за танци, игрища и мини стадиончета, където младежите да спортуват и вършат други интересни дейности, но винаги в група. Така се засилва тяхната съпричастност и усещането, че са част от общност, на която могат да разчитат в трудни моменти, но и която трябва да може да разчита на тях. Така се развиват чувствата за солидарност и отговорност. На семействата с ниски доходи се осигурява финансова помощ от държавата да могат децата им да посещават тези клубове и да участват в заниманията. На практика така се покрива почти 100% от населението на Исландия. Резултатите са повече от впечатляващи, само за 15 години (едно демографско поколение), между 1997 и 2012 г. процентът на младежите на 15 и 16 години, които казват, че прекарват почти всеки уикенд със семействата си, скача от 23 на 46%. А процентът на тези, които се занимават с организиран спорт поне 4 пъти седмично, се повишава от 24 на 42%. Същевременно драстично в тази възрастова група намалява употребата на алкохол, пушенето на цигари или канабис.

Тази програма продължава да действа и понастоящем и резултатите са все по-добри, продължава и постоянният мониторинг, като всяка година децата попълват подобни въпросници. Исландия се е върнала към една стара и малко позабравена сентенция: “здрав дух в здраво тяло” и резултатите наистина са впечатляващи. За това не бива да се учудваме и на фурора, който правят исландците на футболния терен, след като само допреди двайсетина години бяха абсолютни аутсайдери и дори един равен мач се считаше за огромно постижение. Всъщност зад тези успехи стоят изграждането на зали, да може да се практикува футбол целогодишно, въпреки студеното време, децата почват да ритат още на 5-6 годишна възраст, дава се постоянно път на младите, които дебютират в мъжкия футбол на 15-16 годишна възраст. Всички треньори имат необходимото образование и професионален опит. Но в основата на всичко това е масовият спорт, който обхваща почти 100% от младежите в малката островна държава.

През 2006 г. е създадено и движението Youth in Europe. Неговата основна цел е да сподели добрите практики от различни места в Европа и най-вече от Исландия. За съжаление досега в Европа се прилага само на общинско ниво или само в отделни училища, а никъде не се е превърнало в национална стратегия, както е в Исландия. Въпреки това положителни резултати вече има на определени места или градове, като Букурещ, Каунас, Австрия, Скандинавския полуостров. Целта на екипа в Исландия е тази програма да се възприеме и прилага навсякъде в Европа.

Смятам, че е крайно време в предвид на демографската ситуация в нашата страна да се предприеме национална стратегия “Младите хора на България”, подобна на тази в Исландия. Това ще спомогне за справяне с много негативни тенденции и при младите хора в България, и най-вече към намаляване на агресията сред тях, за което толкова много се говори напоследък в нашето общество. Вероятно мнозина ще кажат, че не могат да се правят сравнения между Исландия и България и тази политика тук няма да успее. Категорично не съм съгласна, България разполага с много качествени и интелигентни млади хора, които могат да се реализират тук и да допринесат за просперитета на страната ни. Задължение обаче на държавата и на обществото, като цяло е да им създаде необходимите условия и да ги насочи и към спорта, и към изкуствата, и към четенето, и към образованието. За да можем и ние след известно време да отчетем позитивни резултати, подобни на тези в Исландия, а не само да констатираме неприятните случаи на агресия в училищата и извън тях, на функционална неграмотност при учениците или на процентите на младежи с наднормено тегло, заболявания, употреба на алкохол и наркотици.

И колкото и да е трудно, трябва да се започне отнякъде. Защото е добре известна източната мъдрост: “И пътят от хиляди мили започва с първата крачка”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Да построим дъги в центровете на градовете, та всички млади да минат под тях в съответствие с евроатлантическите ценности.

  1. Ще построим щом си рекъл. Даже и руснаците след нас ще построят, щото си нямат ценности. Те и писменост нямаха, дадохме им. И религия нормална нямаха, дадохме им. Първия им патриарх…познайте, дадохме им. Че сега едни платени чебурашки като Кмнтр и останлите тролове ли няма да се отрекът а после да се кланят в европейските ни ценности ли.

    1. Не разбирам какво трябва да панимая? Това някаква руска дума ще да е, пък после не сте били платени чебурашки. И не е нужно да си се оправдаваш сам. Те читателите си правят изводите. А относно Плевнелиев или някоя друга тема която си подхващате най-редовно когато не ви оттърва…Еми научихме ви номерата, чебурашке.

     1. Що бе, дразни ли истината, че поръчковият дисидент, партийният активист и евроатлантик плевнелиев е мехаолихофрен?

     2. Как няма да ви дразни истината. Човекът си го нарочихте, а той пък ви каза още от първия ден, че с руски чебурашки нямаме интерес. И беше прав. Е, ти си жив пример, защо трябва да страним от Русия… поне докато не свалят режима и не дойде някой по-свестен от сегашния Пи-ар герой Путлер.

 2. Уважаема госпожо министър, надявам се да четете коментарите под статиите си. Ще съм благодарен ако отделите време и внимание и прочетете и моя. Ако пък не ги четете, не вреди и редовните читатели и коментиращи под статиите да обърнат внимание.
  Простете, но ми е трудно да се съглася с Вас, че масовият спорт по примера на исландците е точното и ефективно решение на проблема с агресията сред децата. Наистина, много по-добре е те да спортуват, отколкото да пият, пушат, употребяват дрога и т.н. Освен това в статията се говори за намаляване на негативните тенденции и агресията, но не и за спирането им.
  Коренът на проблема с агресията сред българските деца се състои и освен в неправилното възпитание и контрол от страна на родителите, така и от липса на морални задръжки сред самите деца. И именно второто е най-важно. На какво се дължи? Проблемът е на духовно ниво. Директно Ви го казвам – на липса на страх от Бога(между впрочем и проблем на много възрастни от нашето общество). Когато едно дете от ранна възраст знае, че нарушаването на Божията воля ще има последствия за него, когато знае, че има задгробен живот и това, къде ще го прекарва, зависи и от делата му, то няма да дръзва да посяга на родители, да убива връстници, да употребява алкохол и т.н. Възпитавано от ранна възраст в християнските добродетели(по-конкретно новозаветните заповеди на любов към Бога и ближния), този човек няма и да иска да навреди на ближния. А това възпитание може да стане, като се въведе изучаването на задължителен предмет християнско вероучение в училищата. Вие сама сте посочили по-горе -„Над 50% от младежите …. и най-вече невярващи в нищо“. Ето това е „ключът от бараката“. Тук става въпрос за обезверяване, за липса на морал и дисциплина.
  Можете сама да направите исторически паралел с времената, в които в България е било изучавано вероучение(напр. в годините преди тоталитаризма), с духовния подем при т.нар. „Златен век“ и да видите дали и тогава децата са били така агресивни…
  Не зная дали изобщо имате възможност да направите нещо свързано с християнската просвета на българските деца (или е по-скоро в ресора на МОН), но смятам, че немалко хора също желаят такава да има в училищата. И в дългосрочна перспектива, ако това се случи, дай Боже, ще е от много голяма полза за страната ни.

  1. НЕ НА РЕЛИГИИТЕ НЕ НА РЕЛИГИОЗНИЯ ФАШИЗЪМ ! НЕ НА ЛЪЖИТЕ !
   МАХАЙТЕ СЕ ОТ ЖИВОТА НИ !

   1. Съгласен съм с Александър. Не на религийте в училище и в намесата на религията в държавните дела. Дал е пример fraxinus с България преди тоталитаризма и по времето на „Златния век“… но има примери като тъмните векове в Европа когато религията е замъглявала хората и са горели вещици на клада…пример е и религиозна държава като Пакистан в която фанатици бол…пример е и използването на религия от държавата като Руссия в която се твърди, че Путин е наместник на бога…щото строил църкви. Църквата е избор и не бива да се натрапва.

    1. Е, в холандия си имат премиери според които Бог им казва какво да правят.

     1. Две неща сероизно бъркат в четирибуквието ти и дразнят съня ти – Плевню и Холандия. Що не гледаш настоящите политици и България? Какво ново можеш да кажеш за Холандия и Плевню? Само хули от теб. И на патриот се правиш, ама все към Русия те тегли… Нормално е хората да си мислят, че си кремълски бот!

 3. що и холандия бе, тя не е изключение от евроатлантическата общност. просто демокрацията там е малко по-напреднала, но и останалите държави вървят след нея. ето сега например – белгийците са информирали холандците за отровата в яйцата или са забранили продуктите на монсанто и за частници… след десетилетие такива неща вече няма да им правят впечатление. освен това холандия е свободна страна, даже една от днешните окупатори на германия.

  1. Що бе. В Русия нямат ли демокрация? Интересно ми стана. Даваш доводи, плюеш ей така. Дай сега да видиме за Русията ти. Имат ли или нямат демокрация?

 4. Напишете че статията е платена и без грешки е написана от онази с очилата дето работи за Султанка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.