Истории от бележника на д-р Емилова: Трите „Д“ на Нина: доверие, дисциплина, дълг към здравето

Снимка: Веселин Василев

С периодични гладувания Нина Даскалова е стопила киста в бъбрека, а дъщеря й се е спасила от тежка алергия. Гладуването носи здраве, лекота, душевно равновесие, смята тя

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Нина е лъчезарна и стройна жена, с която е лесно и приятно да общуваш. Обезоръжаващата  усмивка и мекотата в излъчването й спечелиха много приятели в клиника д-р Емилова. Нина е на 41 г. от Айтос, омъжена с две деца – момче в 10 клас и момиче в 6-ти. Работи като специалист по растителна защита, по образование е агроном. За първи път идва в клиниката с приятелката си през 2019 г. без да има и най-малка представа от лечебно гладуване. Но пък има грешна представа за здравето си – смята, че неразположенията и смущенията в организма й се дължат  на наследственост. Днес Нина е убеден привърженик на лечебното гладуване, увлякла е и дъщеря си по този път. Разказва Нина Даскалова.

„Когато планирахме с моята приятелка почивка през 2019 г., тя ми каза: до морето сме близо, винаги можем да отидем с децата. Но защо да не ги заведем на планина? Имам идея: да отидем в Боровец при д-р Емилова за кратка почивка, ще видим и какво представлява режима на плодове.“ Никак не бях убедена, че мога да остана с дни на плодове. А и нямах някакви здравословни проблеми, нито наднормено тегло - тежах 57 кг при ръст 157. Единственото ми притеснение беше нередовният цикъл, но си мислех, че там има пръст наследствеността – при майка ми също е било така и рано е настъпила менопаузата й.

Нямах никаква представа и от метода на гладуването, но реших да придружа приятелката си, да опитам и дори взехме с нас дъщерите си. Останахме една седмица в клиниката на плодове, а децата ни – по пет дни. След това те се захраниха. А аз, въодушевена от начина по който се чувствах,  продължих в къщи на плодове и чай и направих цели 20 дни! Не съм предполагала, че ще успея. След това направих захранването в къщи, но не съвсем стриктно. И въпреки това първото ми  дълго гладуване буквално ме преобрази. Започнах да променям стъпка по стъпка храненето си. Когато направих изследвания в клиниката при първото гладуване, ми откриха киста в единия бъбрек. Изследванията показаха и висок холестерол. Моята дъщеря пък от малка имаше чести алергични кризи. Не можаха да открият от какво са. Кризата започва с кихане, подуване на очите, обилен секрет от носа – доста мъчителни са. След това първо гладуване кризите й станаха много по-редки. Двете се чувствахме пълни с енергия, здрави, сезонните вируси като че ли ни подминаваха. И всичко това просто ме окрили да направя сама второ гладуване по време на Великденските пости.

После – отново отидох в клиниката в Боровец през 2020 отново с приятелката ми и дъщерите ни.  Там се захраних след гладуване. Дъщеря ми – за късо гладуване на плодове. Съветвам всеки, който няма достатъчно средства, за да остане дълго в клиниката, да започне да гладува в къщи, но да направи захранването под лекарски контрол. През тази седмица в Боровец през 2020 отново направих изследвания – кистата беше изчезнала!  А дъщеря ми вече няма алергични кризи! Смятам, че това са най-добре изхарчените ми пари, не съжалявам за нито една стотинка, която съм дала в клиниката! Гладуванията ни помогнаха и да не боледуваме от сезонни вируси през последните две години – не се разболяхме от ковид или грип, чувстваме се отлично!

За две години, откакто правя периодични гладувания, кожата ми се изчисти от петната, цикълът ми, който беше нередовен, сега е като по часовник. Пълна съм с енергия, много по-спокойна и балансирана. Кантарът днес показва 50 кг. Да, в периодите на гладуване, когато се налага и да работя и по цял ден да съм с клиенти, се чувствам малко изтощена. Но много по-изтощена се чувствам, когато си позволя да хапна повечко и леко да преям, например на рождения ден на някой колега. Тогава не просто съм изцедена, а нямам сила за нищо. Така разбрах, че човешкият организъм е по-приспособен към режим на гладуване, отколкото на преяждане. И винаги се съобразявам с това. Ако прегреша с храната – един две дни на плодове ми връщат енергията и равновесието.

Мъжът ми, който се шегуваше отначало с моя нов начин на хранене, сега също стъпка по стъпка се променя – свали килограми, значително по-добре е. Единствената ми грижа е моята майка, с която живеем заедно. Тя има диабет тип две, но се страхува да гладува на плодове. Нейният лекар й забранява плодове и тя си мисли, че ще направи тежка криза ако остане на плодове. Говоря й, убеждавам я, че в клиниката се срещам с десетки хора, които са хвърлили лекарствата за диабет тип две с режим на плодове. Засега нямам успех, но няма да се откажа. Защото това е истинският път към здравето.

Идеална за топлите дни от оставащото лято

Супа от авокадо и краставици

Продукти:
2 узрели плода авокадо
1 краставица
2 с.л. пресен лимонов сок (за да се запази зеления цвят)
500 мл бадемово мляко – може и заквасено
1 малка зелена (може и люта) чушка
морска сол
зехтин
кориандър или мента, копър, каквото обичате

Блендирате всичко заедно с половината от краставицата. 
Останалата нарязвате на тънки кръгчета и сервирате. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл