Истории от клиника д-р Емилова - Елена: Какво има от светлата страна на живота

Снимка: Веселин Василев

На 17 години ѝ попада книгата на Лидия Ковачева

„Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.“, казва големият Рей Бредбъри. А философът Дени Дидро пък смята, че „ хората престават да мислят, когато престанат да четат.“

Колко верни са тези мъдри мисли виждаме днес всички ние, когато от телефони, телевизия и интернет нямаме време да отворим книга. А книгите могат да променят посоката на човешкия живот. Могат да го спасят. Могат да открият прозорец, от който се вижда друга перспектива. Слава Богу, нашата героиня Елена Камиларова е от хората, които четат ненаситно. И не само четат, а и разбират. На 17 години ѝ попада книгата на Лидия Ковачева. Прочита я внимателно и приема философията на тази голяма българска лечителка: чрез храната човек изразява своето светоусещане, чрез постенето и гладуването се научава на смирение, а здравето е резултат и от начина на хранене, и от отношението към света. Започва да прави по-къси гладувания, да се интересува от йога. На 40 години прави първото си 20 дневно гладуване на плодове и чай с мед в къщи и се захранва сама 10 дни. След това всяка година до днес тя прави по едно дълго гладуване. Сега е на 46, с три деца, най-малкото от които на 3. Днес Елена не само практикува йога, но и преподава в свободното си време. Установила се е да живее в Брюксел от 5-6 години, след като преди това е живяла във Франция, където е завършила право. През всичките тези години, в които работи, пътува, ражда и отглежда деца, тя се стреми да се храни природосъобразно, основно с растителна храна. Но напрежението в нейната професия и множеството семейни отговорности си казват думата. Преди година тя се почувствала силно изтощена, тревожна и без никаква енергия. Разказва Елена:

„Изживях един класически бърнаут. И точно тогава ми попадна информация за книгата, която разказва истории от клиниката – „Гладната революция на д-р Емилова“. Аз през годините винаги съм следила работата на д-р Емилова в youtube, в пресата, във фейсбук… Веднага се обадих на мама да ми купи и прати книгата. И след като я прочетох, дойдох в клиниката – за първи път. Бях доста напрегната първия ден. Но още с първата среща с хората от екипа това напрежение изчезна. Всичко ще бъде наред, казваха ми усмивките им. Лекарите ме увериха в същото. При мен проблемите са по-скоро психически.  Хроничното напрежение и стреса, и опитите ми да се нагърбя юнашки с твърде много товар, доведе  до сериозен дисбаланс в  ума, душата и и тялото ми. Лечебното гладуване и престоя в клиниката на д-р Емилова с всички научени уроци, обменен опит, жизнерадост и топлина много ми помогнаха по пътя ми към равновесие и душевен мир.

Моето голямо откритие по време на престоя ми е, че мога още много да подобря хранителните си навици. Независимо, че се храня предимно с растителни храни, аз, като повечето хора не си давам сметка, че затъвам в едни и същи коловози. Тоест, не се храня разнообразно, а това за режим, основан на растителни храни е изключително важно. Лекциите в Кулинарното училище ми отвориха очите за този проблем.

Гладуването беше леко, не само защото имам опит, но и защото активностите в клиниката са така направени, че от сутрин до вечер имаш нещо интересно в програмата: от китайската гимнастика, през лекциите на д-р Емилова, които са много интересни, през йогата, екскурзиите, следобедните коктейли с фрешове, филмите вечер… И през цялото това време цари едно спокойствие, една ведра, весела атмосфера. Има една чудна синергия между – запознаваме се, създаваме приятелства и си даваме сили и кураж един на друг. Аз се събуждах с усмивка и не спирах да се радвам всеки ден. Тук е мястото да кажа, че по времето, в което бях, през март, имаше голям наплив на хора. Екипът посрещаше с търпения и усмивка тези вълни от хора, нуждите им, въпросите, страховете… А лекарите … Никъде няма такова топло, лично отношения към пациентите. То е част от тази лечебна среда, в която човек трябва да направи своя режим, ако е болен или просто иска истински да се погрижи за здравето и духа си. Тази синергия, тази съпричастност и топлина е част от лечението. То е грижа не само за тялото, но и за душата, за емоциите. Затова хората си тръгват оттук олекнали не само в буквалния, но и в преносния смисъл. Смятам през лятото да дойда още веднъж, но вече с децата си. Убедена съм, че ще се чувстват добре и ще харесат веганското меню на шеф Илия Илиев, независимо, че тях не съм се опитвала да накарам да се хранят само с растителна храна, а съм се съобразявала с предпочитанията им.

Целият ми опит до тук ме убеждава, че ако човек иска да е от светлата страна на живота, трябва да пусне светлината в ума си, в сърцето си, а това означава да се погрижи и за тялото си, и за духа си. Да бъдеш здрав, това означава не само изследванията ти да са добри, а и да се чувстваш в хармония със себе си – смирен, уравновесен, благодарен, радостен. Лечебното гладуване помага за това. 

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали над 50 000 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Сурова торта с ягоди

Основа:
150 г бадеми
50 г конопени семена
50 г кокосови стърготини

Крем:
350 г кашу, предварително накиснато във вода
300 г ягоди
100 мл кокосово мляко
200 мл агаве
210 г разтопено кокосово масло

За основата: бадемите се смилат в блендер, добавят се конопените семена и кокосовите стърготини.

За крема: блендират се всички съставки, накрая се добавя кокосовото масло. Шоколадът се нарязва на малки парченца и се разбърква в крема. Сместа се изсипва върху основата и се оставя да стегне в хладилник за няколко часа.

По желание може да декорирате с настърган шоколад.

Украсява се с пресни ягоди, малини и плодове, каквито обичате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл