Екстремни емоции без покрив над главата BMW M8 Competition спринтира за 3,3 секунди от 0 до 100 км/ч и развива 305 км/ч

Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско

Полицаи с дрегер при бойци от СК „Шуменска крепост“ Деца разказаха за невнимателни шофьори

Борислав Цеков за номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ: Умната държава пази тези хора и използва техния капацитет

Условни присъди и глоби за четирима от ТЕЛК в Стара Загора, обвинени за подкупи

Явор Нотев: Цацаров не е податлив на натиск, той е подходящата кандидатура за шеф на КПКОНПИ

„Обединени патриоти“ наложиха Валери Симеонов за зам.-председател на НС ДПС напусна залата в знак на протест, "Атака" се възмути от новия пост на "провалилия се вицепремиер"

Ясен Тодоров: Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, ако бъде избран от НС

Излизат 101 вечни книги на България

Папа Франциск пристигна на посещение в Тайланд, ще се срещне с краля

Пентагонът: ИДИЛ се е възползвала от турската инвазия в Сирия и от американското изтегляне

Доц. Мангъров за смъртта на 3-годишното дете: Става дума за скоротечно протичане на една инфекция

Няма повече пясък в часовника В четвъртък и Франция ще ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО, остава Испания

Защо блондинка отваря млякото още в магазина?

Дружинка отстреля 52 прасета

Историкът академик Георги Марков пред „Труд“: Скоро Косово и Албания ще извикат: “Да живее Съединението” Без имунна система Европейският съюз е обречен

Около някои наши съседи ври и кипи. Какво показаха изборите в Турция преди няколко дни – кои знаци трябва да разчетем. Какво става след подписания договор за името на Македония – има ли опасности за нас и можем ли да ги стопираме. Защо Европа е на кръстопът и какво я чака. По тези въпроси потърсихме академик Георги Марков.

– Изборите в Турция показаха, че очакваната изненада – балотаж, е била само илюзия. Как да разчитаме всички знаци, които идват от съседите ни, академик Марков?
– Това, което се случи на изборите в Турция, бе очаквано. Учудвам се, че доста анализатори говориха, че ще има балотаж. Изглежда, забравили основното правило на Сталин: Не е важно как се гласува, а кой брои бюлетините. Ердоган брои бюлетините, включително и такива, които не са подпечатани в избирателните секции. Там нещата вървят към авторитарна диктатура, която ще съчетава ислямизма с неоосманизма. Той вече заплашва държави като Австрия с османски шамари и се държи като независим диктатор. Дори САЩ вече не му правят впечатление. Трябва много да внимаваме. Турция става непредсказуема, защото вече я опиянява наркотикът на властта.

– Ще се превърне ли Турция в новия голям наш брат, както беше преди с великия Съветски съюз?
– Не, ние имаме един много голям наш брат и това е Чичо Сам, който замени Дядо Иван. Турция не може да бъде Голям брат, защото вече е горда и ислямистка, за съжаление вече не е светска и кемалистка, тя си има имперски попълзновения както на Балканите, така и в Близкия Изток. Неслучайно Ердоган държа реч в Сараево. И когато Бойко Борисов говори за интеграция на Западните Балкани, той трябва да знае, че съществува ислямска дъга, на която Ердоган залага. Преди беше Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания, Западна Тракия и Източна Тракия, и Кърджали, разбира се. А той я доразви в една своя реч и отиде чак горе към Шумен и Разград. Опасно е.

– Борисов обаче – трябва да признаем, има много добри отношения с Ердоган.
– Добрите отношения на Борисов с Ердоган имат временен характер, Ердоган в момента е зает със Сирия и Близкия Изток и няма как да прави експанзия на Балканите, освен икономическа. Да не забравяме, че болница „Токуда“, а това е част от националната ни сигурност, вече е в турски ръце. И летището в София искаха да купят, има и един завод „Шише джам“ до Търговище, където българи не се приемат на работа. Вземат си работници от Турция за 6 месеца, но българи – не.

– Около границите ни ври и кипи – от едната страна е Турция, а от другата Македония. Каква е опасността за нас от договора, който подписаха наскоро Гърция и Македония?
– Опасности има и то сериозни – първо, от териториални претенции към нас, и второ, от признаване на македонския език и нация – нещо, с което ние не можем да се съгласим. Гърците отново показаха, че са добри дипломати и си преследват националните интереси. За разлика от бедната българска дипломация. Титова Югославия имаше много добри отношения с Гърция. Тито не позволяваше Скопие да отива към античността, към Александър Велики. Той разрешаваше само до цар Самуил да крадат и фалшифицират българската история. Вече след 1991 г., когато ние първи и безусловно ги признахме, те навлязоха дълбоко в античността, дори летището си кръстиха на Александър Велики. Сега гърците отново изтикаха назад македонците към Титова Югославия – говоря за равнище на историческо присвояване. Казват им: Александър Велики е наш, древна Македония е наша, вие там се разправяйте с българите чий е цар Самуил.

– Излиза, че ние сме губещата страна, така ли да ви разбирам?
– Да, за съжаление – ние губим. Българската страна не успя да защити националния интерес. По конституция в Република Македония има всякакви народности – цигани, власи, турци и не знам какви още, освен българи. Във Вардарска Македония въобще не пише, че има българи. Защо не поставиха въпроса гърците? И след 1991 г., антибългарската пропаганда не престана. През 1913 г., когато България претърпя национално крушение, само една малка част остана в България – Пиринска Македония. Другата е Вардарска, а Беломорска остана в Гърция. Искат да нарекат Македония – Северна, а исторически тя е Вардарска. Външно министерство е под всякаква критика начело с тази госпожа – Екатерина Захариева. Тя е от най-слабите ни външни министри и се гордее с това, което не е направила. За съжаление, не е защитен националния ни интерес. Сега историците какви компромиси ще правят в тази смесена комисия, дето направихме с македонците? В историята не може да има компромиси за разлика от политиката и дипломацията.

– Македонският външен министър Никола Димитров се помайтапи, че щял да прати по пощата на всички държави в ЕС по една щайга с македонски домати, чийто вкус е известен в цяла Европа.
– Това е една балканска шега. А същината на цялата тази операция е НАТО. Чичо Сам иска да вкара тези балкански държави в Алианса. И Захариева го каза: важното е на 11-12 юли Македония да получи покана за преговори с НАТО. А Евросъюзът е морковът – я влезе Република Македония в него, я не влезе. Особено при сегашното особено тежко положение на ЕС с мигрантската криза. Тези 6 държавици на Балканите кой ще ги издържа? Нали от тези предприсъединителни фондове ние ще загубим финансово. Македонците ги измамиха с това розово европейско бъдеще. НАТО е целта и ние изпълняваме тази повеля на САЩ.

– Не са ли прекалени очакванията – тези шест балкански държави имат исторически вражди, които биха могли да взривят всеки мир?
– Разбира се, че между тях има страхотни вражди. За съжаление, днешните политици не четат историята. Е, и Западна Европа има вражди. Само ще припомня как през 1984 г. Франсоа Митеран и Хелмут Кол си подадоха ръце на най-голямото военно гробище след Първата световна война при Вердюн – там има 600 000 гроба. Да, помирение по върховете има, но идете в кръчмите по Рейн и по Сена и ще видите как се ругаят и днес. Предания се носят от поколение на поколение.

– Държави с толкова много противоречия помежду си няма ли да ерозират отвътре НАТО, като станат негови членове?
– Босна и Херцеговина не е държава. Там вътре има една Република Сръбска, която е против НАТО. В Косово казват – ние сме независими. Само че те и Албания рано или късно ще извикат: „Да живее Съединението!“. Както ние сме го извикали през 1885 година. А там е пълно с противоречия. Сърбите обаче още казват, че това е тяхната средновековна държава, там им е Патриаршията и т.н. И като слушам Бойко Борисов – все едно няма история на Балканите. Историята е жива и се предава от поколение на поколение. Напоследък тя повече разделя, отколкото събира.

– В последните години не се ли забелязва тънка червена линия в изказвания на европейски политици, според които бавно и полека някои народи остават без история? Събитията с новото име на Македония не ви ли прилича на нещо друго – все едно сменят името на някой футболен отбор?
– Те натам са го подкарали. В Брюксел вече говорят за европейска, а не за национална идентичност. Първо сте европейци, а после българи, французи, германци. Чакайте – не е така. Обратно е – първо сме българи, а после европейци. Аз съм добър българин и това не ми пречи да бъда добър европеец. А те искат да ни направят европейци пред уж благовидния предлог да забравим за войни, за балканизация и да отидем към т.нар. микроистория, тоест всекидневна история. Сега ме дразни и друго – новата цензура. Преди беше идеологическа цензура, сега е така наречената политическа коректност. Обадиха ми се по телефона от голяма частна телевизия, не държавна, питат ме по злободневен въпрос и ме уговарят за сутрешния блок. Дори не ме изслушаха: „Прав сте, акад. Марков, истина е, но не е удобна. Вие не говорите политически коректно“. Ами то при другаря Живков имаше голяма правда и малка правда. Каква е разликата? И ми казват, че няма да стане разговора с мен. Налагат и автоцензурата, а от нея не може да те освободи дори американската армия освободителка.

– Получихте ли покана да участвате в празненствата за 1000 години от Охридската архиепископия?
– Нямам покана, но напълно оправдавам решението на нашия Свети Синод – това беше провокация от страна на македонците. Василий II Българоубиец понижава Търновската патриаршия и я разжалва в Охридска архиепископия. Не съм съгласен да се празнува като македонска. Как да направя копромис – не мога! Когато разговарям с македонци, основното е гневът им: „Не може да ни попречите да се самоопределим“, ми казват те. Моят отговор е: Това, че се определяте за македонци, не означава, че дядовците ви не са били българи. Ето това е драмата им. Не може да ровят по костите на героите ни и да ги помакедончват. Това нещо трябва да престане и не трябва да има никакъв компромис! Като искат, да се пишат македонци. Само че те искат и вековна история. А тяхната история започва след Втората световна война. Бащата на македонската нация е маршал Тито – направена е по Коминтерновска рецепта. Но македонците няма да отстъпят – познавам ги добре.

– Защо сте толкова убеден?
– Там има една върхушка – не говоря за народа – от политици и историци, които живеят от антибългарската омраза. Известно е кога и как се създава македонската нация. Живков казва на Тито през 1965 година в София, че тя е създадена на антибългарска основа. Те от това се хранят. Нас обаче от 140 години ни пречи сателитният синдром. Винаги ще има Голям брат. Преди беше Дядо Иван, сега е Чичо Сам – нищо, че сме в ЕС.

– През последните дни Евросъюзът се тресе – мигрантската криза заплашва устоите му. На сайта на обществената германска телевизия ARD се появи искане за оставката на канцлера Меркел. Какво става?
– Правилно! Меркел предаде Европа, тя ги покани с „Елате“, а сега се чуди какво става. Четвъртият мандат не трябваше да й го дават. Тя се провали. Меркел не е Хелмут Кол.

– Известният писател Дъглас Мъри написа книгата „Странната смърт на Европа“. Той зададе простичкият въпрос: кой към 2018 г. излезе прав – Меркел или унгарецът Орбан, който си затвори границата и направи здрава ограда?
– И правилно направи Виктор Орбан – той защитава унгарския народ. Унгарците се изправиха и срещу съветските танкове през 1956 година, докато ние правехме Априлски пленум. Виктор Орбан даде по 30 000 евро за трето дете по системата на генерал Де Гол и каза, че майката трябва да има най-малко основно образование. И хич не му пука от Сорос или разни соросоиди, които го обвиняват, че искал диплома от майките. Орбан е като генерал Де Гол. В Унгария сега няма демографска катастрофа, раждат се много деца. Вие чули ли сте Меркел, Макрон и другите около тях – те дори не могат да си изкривят езика и да кажат думата „християнство“. В главите им е само исляма, който вече според Меркел бил станал част от Германия, и гей браковете.

– Ще ви обвинят в липса на политическа коректност, академик Марков.
– Няма да ми е за пръв път… Но да продължа – Меркел, чийто баща е свещеник, Меркел, която е начело на Християн-демократическия съюз, тя не споменава нищо за християнството. Според нея ислямът е част от германската цивилизация. Меркел предаде Европа и тя трябва да си плати цената. Без да плаша, но ще дойде оня с мустачките. Сегашният австрийски канцлер младият Курц вече затяга режима, а Ердоган го заплашва със свещена война. И казва: „Този път Виена ще падне“. За какво става дума, какви османски шамари ще раздава в XXI век?! А сега по една от най-големите ни телевизии в най-гледаното време върви османска сапунка за славата на известните им султани. Този филм обаче не се дава в Унгария. Европейският образ на Турция е абсолютно фалшив и измамен. Имаха елит, а сега – не. Какво прави ЕС, къде са човешките права? Всичко това е двоен стандарт.

– Изчерпан ли е в този си вид ЕС, какво му липсва?
– ЕС няма имунна система. Имат комисии, международни явни и тайни служби, но няма имунна система. Глобализацията това е корпорациите срещу нациите. Не се интересуват какви хора ще живеят в Европа – китайци, турци или афганистанци, защото корпорациите се нуждаят от млада работна ръка. Меркел служи на корпорациите. Либерали като Макрон и подобни говорят за човешки права, но зачеркват историята. Казват: всичко започва с нас. Затова повтарям: без имунна система ЕС е обречен. На младежта й липсва точно това, тя живее в някакъв виртуален свят. За съжаление, в него живият и политиците. Много тъжно завършваме разговора, но това е тъжната истина за времето, в което живеем.

Нашият гост
Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Алма Матер. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на близо 20 книги и учебници, написал е десетки студии и монографии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Вероятдчно. Защото и от двете страни работят за него.
  Нищо общо с германския обор и говедото конрад аденауер.

 2. Не е зле в биографичната справка да се отбелязва и сътрудничеството с Държавна сигурност.
  Който се интересува, той знае, но за незапознатите тези антиевропейски тиради са доста подвеждащи.
  Хибридните попълзновения напоследък станаха ежедневие.

  1. разбирам, че истината боли…
   спокойно – путин е виновен!

 3. Мичо Генковски началник на Четвърти отдел на ПГУ от ДС каза:

  Другарю, Роман
  вие си мислите, че всичко ви е позволено!?
  НЕ Е!
  Това, че сме ви включили в нашите редове не означава, че сте нещо! Точно обратното – ознаюава, че СТЕ НИЩО! И СМЕ ВИ ВКЛЮЧИЛИ САМО ЗА ДА БЪДЕТЕ НАШ СЛУГА И ЛАКЕЙ! И нищо повече!
  Спрели сме се на вас поради следните „параметри“ на които отговаряте:
  Първо, българският научен доносник е с високо самочувствие и с подчертано самоуверено поведение. Той е нахакан. “Бъдете нахакани!” – беше препоръчал един от новопоявилите се “съмнителни” посттоталитарни крупни бизнесмени и собственик на фалиралата Първа частна банка – Валентин Моллов (17, с.8) – и този апел изглежда единодушно е приет от общността на академичните доносници.
  Второ, тези люде имат склонност да приемат себе си за принципно привилегировани в сравнение с другите хора, за своеобразни “галеници” на съдбата. Това означава, че те смятат за крайно неприемливо да им се опълчиш или да им създадеш проблеми по пътя. Затова и реакциите им при срещната опозиция или съпротива са безкомпромисни.
  Трето, някакси се „набива на очи”, че българският научен доносник е със запазен и добре поддържан външен вид. Той е водил относително безгрижен живот. Мизерията му е непозната. Винаги е имал работа. И то – не каква да е. Битовите му потребности са задоволени. Изпращан е в чужбина на държавна издръжка. Винаги е разполагал с повече пари. И пр. Затова той може спокойно да се фокусира върху външността си, плод на един обезпечен живот, на която започва особено да държи.

  Колкото и да мъчите да се „разграничите“ – бяхте червено говедо, ближещо чизмата на миризлив старшина-милиционер!
  Сте червено говедо, ближещо чизмата на миризлив старшина-милиционер!
  Ще умрете като червено говедо, ближещо чизмата на миризлив старшина-милиционер!

  Такива като вас – доносници – под път и над път!
  Беше ми любопитно да видя дали някой „учен доносник“ ще премине през разкаяние или погнуса от себе си!?
  Вие сте показателен пример за това, че такива като вас нямат род, нямат семейство, нямат близки и приятели!
  Имате само голяма алчност и егоизъм!
  Както навремето предавахте колегите си и приятелите си чрез доноси, така сега предавате децата и внуците си пак чрез доноси.
  Не можете да не доносничите! Това е по-силно от вас! затова и сме ви вербували!

  И в следващия ви живот ваш началник и вербовчик. Подпис (не се чете)

  1. описанието ти съвпада с това на един поръчков дисидент на безродника луканов и леко бивш евроатлантически президент….

 4. Просташките коментари на част от участниците във форума са поредното доказателство за „нивото“, до което сме стигнали. КВАЗИисторици и „демократични“подобни, са по форумите и във фейсбуци разни, докато хора като акад. Марков чете книги и документи на няколко езика и когато развива теза, я обосновава.

 5. Интересно, след като авторът е против ЕС и против по-тясно балканско сътрудничество, какво предлага- да напуснем всички сегашни съюзи НАТО и ЕС, да затворим границите, може би и да построим голяма стена и ще си живеем прекрасно по модела на Северна Корея! Тоталното отричане и оплюване на всичко и всички е типична байганьовка черта, която дори и интелегентен човек като г-н Марков е запазил през годините.! След като сме признали вече държавата Македония с това име, дали ще сложи отпред Северна, Горна или Вардарска е без значение. Дари някога някои техен политик ще предяви претенции спрямо нас не зависи от името на страната им, а от качеството на политиците им, а при всички положения е по-добре Македония да е в ЕС и НАТО, а не под контрола на сръбските служби, както е при президента им.

  1. знам, че в природата трябва да има и слабоумни, но като те чета си викам – „но чак пък толкова не бива“!

 6. Тьп академик говорещ всякакви фантасмагории за Турция без нужната основа!Главата му останала в Татово време!От бьлгареещ се помак такьв и академик…

 7. Prav e Markov. Anglichanite smeniha naroda na Karibite – mestnite beha izbiti / pretopeni I saga sa Afro-Carribean so tcel chernite da rabotat na zaharnite plantacii – modus operandi e edin e sosht – na Korporaciite im e nuzhna mlada rabotna raka I to evtina, a ne narkomani, piandeta, liude na blagotvoritelnost – SVOITO SE BRANI ZOSHTOTO E SVOE !!!

 8. Прав е академик Марков ,а вие тъпи завистници ,злобари и неграмотници ,поклонници на ББ и Цв.Цв.и подобни на вас и преди 1989г доведохте България до тази духовна и материална мизерия.Само Унгария и Орбан могат да бъдат за пример и преди /1956г/ и сега.

 9. Тъп народ сме и това го доказват много форумци.Не е важно какво казва автора,а какъв е бил.И.ах ти логиката.И никога няма да се оправим.

 10. божидар михайлов-Абе Л.А.Й.Н.А.Р долен русофобски!Ти не разбираш ли за какво иде реч, пак си знаеш същата песен?До сега нищо ново не си написал!Цял свят разбра,че мразиш русите!И ако турците ни нападнат на тебе това няма да ти направи впечатление,а ще продължиш с русофобиите си.Да Е.Б.А мама ти противен и малоумен антиБЪЛГАРИН !!!!

 11. Хубаво ви го казва професорът,но вие българите за пореден път доказвате,че сте тъпи.Чета ви заядливите коментари и сте ми ясни.Моделът „косово“ ще стане и в България.Ние вече държим Кърджалийския край и е въпрос на време да го присъединем към майката- Турция.Същото ще стане и с Лудогорието,само,че по-късно.Ще бъще като турски анклав.Ще се веят турските знамена,а гяурските ще бъдат свалени и поругани!!!Това

 12. Хубаво ви го казва професорът,но вие българите за пореден път доказвате,че сте тъпи.Чета ви заядливите коментари и сте ми ясни.Моделът „косово“ ще стане и в България.Ние вече държим Кърджалийския край и е въпрос на време да го присъединем към майката- Турция.Същото ще стане и с Лудогорието,само,че по-късно.Ще бъще като турски анклав.Ще се веят турските знамена,а гяурските ще бъдат свалени и поругани!!Това заслужавате,защото сте прости гяури!Всеки турчин мечтае за деня,в който отново ще може безнаказано да реже гяурски глави!!!Така както го правихме 500 години.Тоя път,обаче много лесно ще ви завладеем……….

  1. Чети и помни какво пише тук, да не ти се случи това, което желаеш на другите!

   Дотук със заплахите и обидите, които отправяш срещу българите.
   Незабавно преставаш с езика на омраза и неуважение в този форум.
   Ако посмееш отново да пишеш, говориш, обиждаш и заплашваш на верска основа, сам ще си заслужиш едно специално отношение.

  2. Levak, da ne sme 14-ti vek, da si chel za ,strong nuclear forces’ , da si chul za Manhatton project, da ti ekazal nekoi za cyberwars ! Shtial da rezhe glavi – smeni si svoita pri italianskite hirurzi s polna upoika !

 13. До модератора : Относно СОЛОТЮРКзащо допускате такава откровенна антибългарска пропаганда ??!! Къде е ДАНС спили??
  БЕЗРОДНИЦИ

 14. Много добре знаем какво си мислят турците!Не вярвам данс да се намеси.Всички турци са такива.Лошото е,че ердоган им мъти и без това празните тикви,та исляма и без това напредва.Въпросът е какво правим ние?Ще се дадем ли на башибозуците отново?Или вече сме се дали!?Докато има такива О-Л-И-Г-О-Ф-Р-Е-Н-И като бож.михайлов-спукана ни е работата.

 15. Солотюрк, що за кръвожадност , що за заплахи за рязане на глави. Толкова години обикновените турци и обикновените българи си живеят мирно и тихо. Искаш да предизвикаш
  проблеми ли? Преди да извадиш ножа си спомни лафа : тоз ,който нож вади , от нож умира…

  1. Ми те затуй британците го мразят и насаждат омраза у подлогите си…

 16. Мъдър учен и добър родолюбец е академик Марков, да не обръща внимание на просташките коментари на разни вонливи божовци и дъновци, на долни лъжи като на двамината прокопчови вувузелници. На алахакбарци като скапанотюрк плюя отвисоко.

 17. Беэусловно с проф. Марков съм съгласен
  Эащото е обективен
  А Комуняга Боко е тъпунгер многогласен

 18. Борис-няма нужда от предупреждения!Ако има начин да прехванеш реалните координати на турчина-дай ми ги!Аз ще го оправя този долен чалмар!От кога му се каня!Никой не изпитва повече злоба към исляма от мене!Искам лично аз да го накарам да си плати!

 19. Няма “ ала бала и портокала“
  Светът е във война эа онова
  Дето е между женските крака

 20. Насереев, сикилмиш домуз, не виждаш ли хищната птица, която кръжи над фашистката ти кратуна.

 21. Стефчее,ами цялата пут@нка , бре душице

 22. ИМА ЕДНО ПОНЯТИЕ В ПСИХИЯЛРИЯТА,НАРЕЧЕНО “ МАНИЯ ПЕРСИКУТИВА “ т.е.“ МАНИЯ ЗА ПРЕСЛЕДВАНЕ“ . ТА , ЕТО ТАКАВА МАНИЯ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ НАША СЯНКА .ЩЕ НИ ЗАНИМАВА И ВНУШАВА КАКВИ ЛИ НЕ КОНСПИРАЦИИ И ЗАВЕРИ .ТА И ПРИ ДРУАРЯ АКАДЕМИК ЗАБЕЛЯЗВАМЕ СЪЩИЯ СИНДРОМ .ОКАЗВА СЕ ЧЕ ЗА ИМАЩ ВРАГ Е ПОЛЕЗНО .ЩЕ СИ ИМАШ ДЕЖУРНО ОПРАВДАНИЕ…….ЗА ВСИЧКО…….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.