Италия започна програма за събиране на дарения за наводнената Венеция

Италианските власти откриха сметка за дарения и апелираха към всички, които се интересуват от „общочовешкото наследство“ на Венеция, да окажат помощ на засегнатия от наводнения град, предава TACC.

Това бе съобщено в официалния сайт на кметството на Венеция. В дарителската кампания се включиха и мобилните оператори в Италия, които направиха възможни даренията чрез СМС.

Отделни организации и институции също обявиха началото подобни инициативи, призовавайки доброволците да окажат помощ на музеите, библиотеките, училищата или църквите в града.

Театър „Ла Скала“ обяви, че ще прехвърли всички печалби от билети за представления от 16 и 17 ноември в полза на Венецианския театър „Ла Фениче“. Той бе принуден да отмени част от своите представления поради настоящата ситуация в града.

Представителите на хотелиерския бизнес призовават туристите да не отказват пътувания до Венеция, въпреки продължаващите трудности поради наводненията. В момента около една трета от туристите са отказали предварително планираните си пътувания.

Това е най-високото ниво на водата, което е заливало италианския град от 1966 г. насам, като приливът стигна почти до 190 см. над морското равнище и покри 80% от града.

Щетите от бедствието се оценяват до един милиард евро. Ще бъде необходима сериозна реставрационна работа по катедралата "Сан Марко", където криптата беше наводнена.

Италианското правителство обяви извънредно положение и отпусна 20 млн. евро в помощ на града. От 5 до 20 хил евро се предоставят като компенсация на физически лица и предприемачи, които са претърпели щети от наводнението.

Коментари

Задължително поле