Италия спаси 451 мигранти в Средиземно море, но не иска да ги приеме

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте търси държави, които да приемат 451 мигранти, спасени от пренатоварен кораб в Средиземно море в събота, предаде агенция Reuters. Крайната дестинация на чужденците е под въпрос, след като министърът на вътрешните работи Матео Салвини настоя те да бъдат изпратени в Малта или Либия, вместо да слизат на италианска територия.

Кораб на европейската гранична агенция „ФРОНТЕКС“ и плавателен съд на италианската данъчна полиция са качили мигрантите близо до остро Линоса и на повече от 100 морски мили от Малта, която отказа да ги спаси.

Според източник на агенцията, вътрешният министър Матео Салвини е провел телефонен разговор с Джузепе Конте за това как да бъде решена ситуацията.

„Мигрантите могат да бъдат разпределени незабавно сред европейските държави, или Италия ще се свърже с Либия, за да ги изпрати там, откъдето са дошли“, поясни източникът, пожелал анонимност. Трета опция е мигрантите да бъдат оставени на корабите временно, докато техните искове за убежище бъдат обработени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа