И домакинствата ще се възползват от плана за възстановяване и устойчивост

В Плана за възстановяване и устойчивост има заложено финансиране на проекти за домакинствата, сподели Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда. Ще се инвестира в термопомпи, фотоволтаици за домакинствата, както и саниране и на еднофамилни жилищни сгради. По думите ѝ 47% от парите, предвидени в плана, са насочени именно към зеления преход. Причината за тази насока е, че България е силно енергоемка икономика - коства ни 3,5 повече енергия за производството на единица брутен вътрешен продукт (БВП) спрямо останалите държави в ЕС, а 93% от сградния фонд не отговаря на изискванията за енергийна ефективност, а енергетиката емитира 70% от емисиите въглероден диоксид, като близо половината от електроенергията се произвежда от въглища, коментира още Василева.

България ще изгради газова инфраструктура в Маришкия басейн, сочи обновеният национален План за възстановяване, по който България ще получи пари от европейските фондове, предвидени за устойчиво развитие на европейската икономика след пандемията от коронавируса. По тръбите ще може да бъде доставен и водород, което ще бъде основата на същественото реформиране на Маришкия басейн и на по-късен етап директно ще елиминира въглеродните емисии от производството на електроенергия

Ще се инвестира и в ЖП свързаност, като в компонента "транспортна свързаност" основните елементи са насочени към декарбонизация и цифровизация на транспортния сектор чрез целенасочени инвестиции в железопътния транспорт - от една страна в инфраструктура, от друга страна в подвижен състав, безопасност по пътищата. 

Коментари

Задължително поле