Йеменските бунтовници са атакували американски военен кораб в Аденския залив

Бунтовниците от йеменското движение "Ансар Аллах“ са извършили ракетна атака срещу кораба на ВМС на САЩ USS Lewis B. Puller във водите на Аденския залив. Съответното обяви военният представител на движението Яхя Сария, съобщават руски медии.

"Йеменският флот изстреля противокорабна ракета в неделя (28 януари – бел.ред.) по американския кораб Lewis B. Puller, докато той беше в Аденския залив“, поясни Сария в ефира на телевизионния канал Al Masirah, на който се позовава агенцията.

Към настоящия момент не се привеждат допълнителни подробности.

На фона на войната между Израел и ХАМАС в Ивицата Газа, хутите започнаха да атакуват търговски и военни кораби в Червено море, използвайки дронове и ракети. Йеменските бунтовници уверяват, че ударите им са насочени единствено към кораби, които спират в израелските пристанища, или към такива, чиито собственици имат връзки с Израел. Действията им обаче застрашиха международното корабоплаване.

Редица компании обявиха, че повече няма да изпращат корабите си през протока Баб ел-Мандеб, който свързва Аденския залив с Червено море и е важен маршрут в световната търговия.

На 12 януари 2024 година САЩ и Великобритания, с подкрепата на Нидерландия, Канада, Австралия и Бахрейн, нанесоха масирани удари срещу цели на хутите в Йемен. Президентът на САЩ Джо Байдън определи този ход като пряк отговор на атаките на хутите срещу чуждестранни кораби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток