Йенс Столтенберг: Силна Сърбия означава повече стабилност на Западните Балкани

Снимка: Архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след среща с президента Александър Вучич, че силна и просперираща Сърбия означава повече сигурност и стабилност в региона на Западните Балкани, предаде скопският телевизионен канал „Алсат-М“.

Столтенберг подчерта, че партньорството между НАТО и Сърбия се развива добре и че няма противоречие между военната неутралност на Сърбия и сътрудничеството с Алианса. Столтенберг изрази задоволството си от предложението на Сърбия следващата година да бъде домакин за съвместни военни учения за бърза реакция при природни бедствия.

„Приветстваме факта, че можем да се срещнем по подобен начин, защото НАТО и Сърбия са изправени пред общи предизвикателства, а сътрудничеството с Алианса може да бъде от полза за Сърбия и региона. Нашето партньорство прави Сърбия по-сигурна“, като същевременно по този начин и партньорите на НАТО се чувстват по-спокойни, поясни генералният секретар на отбранителния съюз на Запада.

Столтенберг уточни, че годишно НАТО и Сърбия провеждат съвместно повече от 100 „партньорски дейности“, а също и че Алиансът работи за реформите на институциите по сигурността в Сърбия, обучава сръбските офицери за мироопазващи мисии. В рамките на годината е имало 24 съвместни военни учения между НАТО и Сърбия, допълни норвежецът.

Вучич от своя страна призова за оставането на НАТО в Косово. Сръбският президент отбеляза, че Белград стои твърдо зад решението за военна неутралност, но и че ще развива сътрудничеството с НАТО.

„Благодарих на Столенберг и държавите членки на НАТО за поддържането на мира и стабилността в Косово, преди всичко от звената на КейФОР. Ролята на НАТО за гарантиране на сигурността на нашия народ, но и на нашите светилища, е от изключителна важност“, подчерта Вучич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят