Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Катастрофа между бус и тир на магистрала „Струма“, двама пострадали

Касовите апарати без връзка с НАП до 72 ч.

Борисов: Прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни (ВИДЕО)

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 февруари 2020

Париж вещае кръв за сделка с Лондон

Борисов: 58 милиарда лева е износът на България през 2019 г. (ВИДЕО) Премиерът и президентът си стискаха ръцете на отбелязването на 30-годишнината от учредяването на КНСБ

Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Йолит – теменужната мечта Наричат го "Водния сапфир"

Йолитът, теменужният критстал, е едно от най-очарователните творения на природата. Разкошният му виолетов му цвят е непостоянен. Под различни ъгли той е син, сивобял или жълтеникав. Но красотата му е маловажна, в сравнение с магическите му свойства. Наричат го шамански камък, защото вещите в езотериката го използват за провеждането на магически ритуали. Меката му и щадяща енергия едновременно успокоява и подтиква към действие. Този камък е спасение за душата на страдалеца, избавление за пристрастените към алкохола и извор на любовта и щастието.

Камък с теменужен цвят – това означава името му от гръцки: йолит. Названието идва от две думи „ion“ (виолетов) и „lithos“ (камък). Но тъкмо цветът на горска теменужка е най-голямата илюзия в него. Йолитът, гледан под различен ъгъл, се променя. Едно след друго от синьовиолетов става сив, като зимен облак, и жълт, като наближаваща пясъчна буря. Тази промяна се дължи на едно оптично явление, наречено плеохроизъм. При него кристалът променя цвета си в зависимост от светлината или ъгъла на гледане.

Всъщност, йолитът е един от най-силно плеохроичните скъпоценни камъни. Това му качество означава две неща: първо, че е изключително труден за фалшифициране. Не се третира за подобряване на качествата му, така че човек обикновено може да е спокоен, че купува напълно естествен минерал. И второ, че е деликатен за обработка, защото майсторите трябва да знаят коя страна да фасетират или полират, така че цветовете му да са ориентирани с тъмносиньото нагоре. Прозрачните скъпоценни камъни се изрязват като диаманти или сапфири, а на непрозрачните придават форма на кабошони.

Плеохроизъм е оптично явление, което идва от избирателното поглъщане на светлината от някои кристали. Плеохроизъм се наблюдава в кордиерита (йонита), ставролита и пироксена (сподумена). А александритът, както и султанитът, са от камъните, които драстично променят цвета си, когато са изложени на естествен и изкуствен източник на светлина – този ефект се нарича „александритов ефект“.

С мамещите дълбини на синевата си, с променливия си цвят и високата твърдост от 7–7,5 по десетстепенната скала на Моос, йолитът е любим ювелирен камък на мнозина. Той е устойчив на надраскване и единственият му недостатък е, че е възможно при удар да се отчупи парченце или да се напука. Причината е в добре изявената му цепителност. Йолитът е много удачен избор за украса на пръстени, обеци и висулки, още повече че по вид напомня много по-скъпите сапфир и танзанит. Ненапразно доскоро един от синонимите му е „водният сапфир“. Известните гемолози и автори на книги Антоанет Матлинс и Антонио Бонано в своята книга „Бижута & скъпоценни камъни“ публикуват следните ориентировъчни цени за карат на трите скъпоценни камъка: иолит – $50-250, син сапфир – $150-8000 и танзанит – $325-1500.

Йолит се нарича прозрачната и полупрозрачната разновидност на кордиерита – минерал, кръстен на френския геолог Пиер Луи Антоан Кордие, който пръв изследва и описва минерала през 1813 г. По същия начин ювелирният вариант на оливина е известен като перидот. По химичен състав йолитът е магнезиев алуминиев силикат (Mg2Al4Si5O18), на цвят може да е от по-светлосиньо до тъмносиньо с виолетов оттенък – точно с цвета на горската теменужка.

Добива се в Индия, Шри Ланка, Бирма, Мозамбик, Зимбабве, Бразилия, Мадагаскар, Финландия, Канада. Викингите са копаели своите от находища в Норвегия и Гренландия. Най-големият иолит се съхранява в Британския музей по естествена история и тежи 180 грама.

Бижута с кордиерит/йолит се подаряват на 21-ата годишнина от брака. Камъкът е мощен талисман за хората, които работят интелектуална работа: той вдъхновява, осигурява благоволението на ръководството и помага да се избегнат клюките и интригите.

Йолитът се счита за семеен миротворец. Той помагат да се избегнат и уталожат конфликтите в семейството и предпазва младото поколение от злини. Пoдпoмaгa изгpaждaнeтo нa oтнoшeниятa мeждy xopaтa. Препоръчително е да се носи от вярващи, особено свещеници и монаси, на които помага да постигнат определено състояние умиротворение на духа, нужно за общението с Бог.

 

Бил е първият поляризационен филтър

Компасът на викингите

През VIII-XI век викингите са най-умелите морски навигатори, които изминавали огромните разстояния до Каспийско море, Исландия, Гренлания и дори Северна Америка, 500 г преди всички останали европейски изследователи. Мистерията е как са се ориентирали в открито море, без навигационни инструменти и единствено по разположението на небесните тела. В исландските епоси е описан „слънчев камък“, с помощта на който мореплавателите можели да открият местонахождението на слънцето, дори ако е скрито от дебел слой облаци или се намира под линията на хоризонта. Датският археолог Торкилд Рамску предполага, че йолитът е описаният в древните текстове кристал, използван като поляризационен филтър. Изследване през 2011 г. потвърждава, че с него може да се идентифицира посоката на слънцето в рамките на няколко градуса както при облачно, така и при здрач. Тази практика дори е по-удачна за северните ширини, където през лятото никога не става напълно тъмно, както и за области с объркано магнитно отклонение (като например крайбрежието на Лабрадор), където не може да се разчита на магнитния компас.

 

Без йо-йо ефект

С йолит се слабее трайно

Лечебните свойства на йолита отдавна са признати от литотерапевтите.

Препоръчват го при нервни разстройства, страхове, безсъние, депресия и обсесивни състояния. Смята се, че йолитът може да лекува заболявания на централната нервна система, например психични разстройства. Подобно на аметиста, за йолита се вярва, че помага за запазване на трезвия разум. Мнoгo е пoлeзeн, ĸoгaтo cтaвa въпpoc зa зaвиcимocти, вĸлючитeлнo aлĸoxoлизъм. Toй пoдпoмaгa дeтoĸcиĸaциятa и пoддъpжa тpeзвeнocттa.

Физичecĸи йoлитът ce изпoлзвa зa лeĸyвaнe нa възпaлeнo гъpлo и paзшиpeни вeни. Нaмaлявaнe и дори лекува глaвoбoлиeтo, yĸpeпвa цялoтo тялo, засилва имунитета и ускорява метаболизма. По тази причина теменужният камък се използва при комплексна терапия на затлъстяването. Полезен е не само за болезнено пълните хора, но и за тези, които чисто и просто биха искали да свалят 2-3 килограма за по-добро самочувствие. Йолитът е известен като един от кристалите за отслабване. Вибрацията на виолетовия кристал помага за отделянето на токсините, заключени в телесните мазнини. Той излъчва вибрации, които принуждават тялото да претърпи промени, които дават възможност за отделяне на токсините от тялото, заедно с мастните натрупвания, в това число и тези в черния дроб. Останалите кристали, които помагат за сваляне на излишното тегло са: серфинит, апатит, розов кварц, планински кристал, аметист, червено тигрово око и слънчев камък. Уникалното свойство на йолита е, че с негова помощ се отслабва трайно.

Преди да опишем как се използва за йолита, трябва да предупредим, че въздействието му не е доказано от традиционната медицина. Литотерапията само подпомага, тя не може да замести лечението ви, особено когато става въпрос за сериозни болестни състояния. Практиките за употреба на йолит като алтернативно лечебно средство са различни.

Потапя се за 12 часа в чаша вода, след което водата се изпива. Помага при главоболие, гърлобол и различни възпаления. Водата от йолит, особено ако кристалът е в сребърен обков, се използва и за отслабване. Изпива се половин чаша сутрин на гладно, а останалата вода – 30 минути преди обяда.

При лесно възбудими хора с хаотично поведение помага, ако се постави върху тялото. Непременно трябва да се докосва до кожата. Гривна от йолит трябва да се носи постоянно, ако се стремите да отслабнете.
Твърди се, че украшенията от йолит, особено в сребърен обков, подмладяват притежателя си.

При схващания и болки във врата кристалът трябва да се натопи в етерично масло за няколко часа, след което болезнените части се масажират с маслото. Етеричните масла са много силни и трябва да се разреждат в пропорция 2 капки на 10 мл. базово масло, например бадемово или масло от гроздови семки. Масаж може да се прави и при целулит, който след тримесечна постоянна терапия с йолит видимо се стопява.

При безсъние трябва да се постави до леглото за през нощта. Йолитът осигурява пълноценна почивка и сладки сънища.

 

Шамански камък за шопинг маниаци

Великият изцелител на душата

Много от кристалите се използват при магически ритуали, заради своите високи вибрации. За йолита обаче се знае, че е много силен шaмaнcĸи ĸaмъĸ. При редовно носене cтимyлиpa видeниятa и пророческите сънища. Обгръща ни с усещане за мир и спокойствие. Йолитът се свързва с третото око и с коронната чакра. Смята се, че помага при медитация и подпомага духовното израстване по своеобразен мек и умерен начин. С негова помощ може дa ce cвъpжeм c нaшитe дyши, да paзбepeм ĸoи cмe и зaщo cмe нa тaзи плaнeтa. Като компас помага да ce opиeнтиpaме и в нaй-тpyднитe oблacти oт живoтa cи. При енергийни атаки служи като щит – отразява отрицателните вибрации и ги връща обратно към нападателя. Предпазва от клевета и завист.

Йoлитът e eдин oт нaй-дoбpитe ĸристали зa пcиxичecĸo изцeлeниe и дyxoвна работа. Чpeз нeгo мoжe дa дoбиeтe нoви пcиxичecĸи тaлaнти или дa paзвиете вече познатите си способности.

Този камък е предназначен за хора, които трудно се измъкнат от дългове, или за жертвите на шопинг манията. Носенето на бижута с йолит ви позволява да очистите живота си, да изясните мислите си и да намерите изход от трудни ситуации. Притъпява се чувството на страх и депресия, възниква желание за действие.

 

Дава смелост на Везните

Укротява Стрелеца

Сред зодиакалните знаци сребърните бижута с йолит са най-подходящи за Стрелец и Везни. Магията на синия камък ще успокои нрава и прекомерната емоционалност на Стрелец. На срамежливите Везни ще даде вяра в себе си. По този начин ще им даде свободата и смелостта да постъпват винаги съгласно вътрешното си убеждение, а да не се съобразяват толкова с това, което си представят че обществото и околните изискват от тях. Според някои автори, йолитът е камък и на Телеца. Той помага на Земния знак да отвори съзнанието си за духовно израстване.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.