Йорданка Фандъкова: Важно е да запазим финансовата стабилност на столичната община

Снимка: Пламен Стоименов

За нас остава важно да можем да запазим финансовата стабилност на общината, за да продължим да инвестираме и то в базовата инфраструктура. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първия тридневен виртуален форум и изложение за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции - "Форум Реал".

Тя напомни, за оценката на кредитните агенции, като подчерта, че София запазва стабилната си перспектива и кредитен рейтинг, равен на държавата - най-високият възможен, като изтъкна, че това се дължи на сериозната финансова дисциплината.

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги от 2017 г., което дава възможност за по-добри условия при получаване на средства и финансирането на проектите, напомни Фандъкова. Работи се по няколко стратегически проекта, от които не искаме да се откажем независимо от предизвикателствата, включително и финансови във връзка с пандемията, заяви столичният кмет.

Тя открои три проекта: разширението и продължението на метрото, довършването на системата за управление на отпадъци, изграждането на десет стратегически обекта, които ще позволят извеждането на големия трафик и облекчаване на транспорта на София.

Столичният кмет покани бизнеса за партньорство в областта на изграждането на детски градини в сгради, които са в процес на строителство, или предстои да се проектират, в строителството на паркинги. Предстои приемане на програма за изграждане на паркинги в кварталите, в това число на етажни, и ние предлагаме публично частно партньорство, каза Фандъкова.

За детските градини тя съобщи, че вече има заявен интерес за строителство в НПЗ "Хладилника", "Красна поляна", "Манастирски ливади", "Възраждане".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България