Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София

Снимка: Пламен Стоименов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе избрана за четвърти мандат, положи клетва пред Столичния общински съвет.

"Нашата първа отговорност е тази към хората на София. Независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще вземем са решения за града",каза тя.

"Изграждането на общност става с приемането на общи цели, с пътя заедно и с общите каузи, те не се намират постоянно в делението. То често дава слава, но не ни води никъде като град и като общност", продължи словото си Фандъкова.

"Минахме през тежка кампания, в която се казаха и истини и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше - за промяна не за един или друг, а за града. Промяната за София е единствено в развитието, защото промяната не е лозунг, а цел. Промяната не е в позата и обещанието, а в решението. Решения очакват софиянци от нас", се обърна кметът към новоизбраните общински съветници.

"Моята врата ще бъде винаги отворена за разговори идеи и решения. Няма да подкрепя популизъм и опити да се използва града за партийни задачи. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга", подчерта тя.

Фандъкова обяви, че до месец ще направи структурни промени в работата на общинта, за да се постигне по-голяма бързина повече контрол и публичност. Ще има три нови ресора- "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт". "Ще използвам опита и силата която имам за да защитя проектите на София", обяви Фандъкова.

Снимки: Пламен Стоименов

Тя очаква новия Столичен общински съвет (СОС) да се структурира бързо. По време на първия СОС, който и в момент тече, се отслужи молебен. Заклеха се кметовете на 24-те района, както и общинските съветници. 27 от 61 места за общински съветници ще заемат представители на ГЕРБ. БСП са с 15 съветници. Следват Демократична България с 12 места, ВМРО с 4, АТАКА с 1 и независимият Борис Бонев. Фандъкова си осигурява необходимото мнозинство с подкрепата на общинарите от ГЕРБ и коалиционния партньор ВМРО - общо 31 съветници.

Очаква се на заседанието днес съветниците да гласуват кой ще бъде председател на СОС. От ГЕРБ вече обявиха, че ще номинират за трети мандат като председател на СОС политолога Елен Герджиков. Начело на групата отново ще е Малина Едрева, която през миналия мандат на СОС отговаряше и за комисията по култура и образование. В групата на ГЕРБ ще са съветниците Стефан Марков и Прошко Прошков, които досега бяха представители на Реформаторския блок.

Във втората по големина група - на БСП е от 15 души. Начело на групата е лидерът на градската организация на БСП Калоян Паргов. В нея участва и досегашният зам.-шеф на СОС Милка Христова.

Останалият 3-и кандидат-кмет арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" също влиза в общинския съвет. Грети Стефанова води първото заседание днес като най-възрастния съветник.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров сменя парламента с Московска 33.

Коментари

Задължително поле