Йотова пред председателя на Военния комитет на НАТО: България е стабилизиращ фактор за Западните Балкани

Инициативите на НАТО в контекста на съвременните предизвикателства обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

„Темата сигурност днес има своя специфичен прочит – от точките на конфликти до кризите с миграцията, бежанците и климатичните промени, „Ислямска държава“ и чуждестранните бойци“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че като външна граница на ЕС България е важен фактор за сигурността на региона и на цяла Европа. Илияна Йотова отбеляза, че българската държава е успяла да спре негативната тенденция за намаляване на разходите за отбрана.

Вицепрезидентът подчерта ролята на България като стабилизиращ фактор в Западните Балкани, където все още има предизвикателства за регионалната сигурност и стабилност. Пред главен маршал Пийч Илияна Йотова заяви, че за България е от голямо значение финализирането на присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. „Очакваме през октомври и покана за членство в ЕС към Албания и Република Северна Македония. Членството на двете страни в структурите на НАТО е силен аргумент в положителна посока“, посочи вицепрезидентът Йотова.

Тема на разговора на „Дондуков“ 2 бе и ситуацията в Косово и развитието на диалога между Белград и Прищина.

Илияна Йотова подчерта, че отношенията между ЕС и НАТО трябва да са по-гъвкави и трябва да се избегнат дублиращите функции между Алианса и прохождащата идея за отбранителен съюз.

„Много държим на приемането на пакета на НАТО за Юга, която е от съществено значение за България. Близкият изток и Северна Африка продължават да бъдат нестабилни, само преди три години едва овладяхме Балканския маршрут“, посочи вицепрезидентът Йотова.

Сър Стюарт Пийч заяви, че е необходим осъвременен план за Юга и в момента се работи по създаването му. Главен маршал Пийч представи пред българския вицепрезидент инициативите на НАТО и сътрудничеството на страните членки с държавите от Близкия изток и Африка.

На срещата беше обсъдена и охраната на морските и въздушните граници в региона. Председателят на Военния комитет на НАТО благодари на България за нейния принос като член на Северноатлантическия пакт.

Коментари

Задължително поле