Какво означава непреодолимият глад за определени храни

Копнеете за шоколад или щедро солите всяко ястие пред себе си, обожавате люто или пък налитате постоянно на колбаси и полуфабрикати. Вълчият ви апетит към някои храни сякаш е непреодолим и слага точка на всеки опит за диета, за здравословно хранене, за влизане във форма... Как да се преборите със себе си? Не е невъзможно, но трябва да се вслушате в сигналите, които ви изпраща тялото. Ето как могат да бъдат разкодирани те.

Има най-различни възможни причини за внезапния глад. Понякога желанието ни да си похапнем нещо вкусно всъщност е знак, че се нуждаем от пауза и кратка почивка. Друг път силното желание да посегнем към дадена храна може да бъде задействано от емоционална реакция. Това може да е състояние на шок, силен стрес или чувството, че не сме в състояние да контролираме дадена ситуация. В такива моменти неутолимият апетит да хапнем нещо ни дава усещането, че поемаме контрол над нещата. А любимата храна помага да се намалят напрежението и стресът. Сред виновниците за неудържимия глад са също и недостигът на сън, ниски нива на кръвната захар, диетични ограничения и др. Важното във всички случаи е да свикнете да правите здравословен, но и удовлетворяващ избор за храна. Така ще съумеете да удържите юздите на апетита си до следващото хранене. Вижте няколко здравословни идеи в борбата срещу многобройните изкушения.

Проблем: страдате от... шокохолизъм

Имате чувството, че не можете да издържите и ден без любимото си лакомство - шоколада! Ако сте от този тип хора, възможно е всъщност да имате дефицит на магнезий, който играе важна роля за функционирането на нервната система и за разтоварването и овладяването на продължителния стрес.

Решение: Позволете си разумно похапване на 2-3 парченца черен шоколад със съдържание 70% или 90% на какао. Включете в менюто си храни, богати на магнезий - зеленолистни зеленчуци и авокадо, бадеми, лешници, кашу, слънчогледови семки. Тези полезни ядки можете да хапвате при пристъп на желание за сладко, но все пак – в малки, разумни порции, защото са доста калорични. Друг здравословен вариант да задоволите глада си за сладко е да хапнете горски плодове или банани, богати на магнезий. Един-два пъти седмично е добре да се консумира риба като сьомга, риба тон или скумрия. Те също са добър източник на ценния минерал.

Проблем: ако не консумирате месо, все едно не сте яли

Разбира се, не е нужно всички да стават вегетарианци или вегани. Но все пак диетолози и нутриционисти са категорични, че месо и месни продукти не бива да се консумират всеки ден, тъй като вкарваме в организма си повече от необходимата доза белтъчини. Прекаляването с тях води до дисбаланс поради складирането им (не могат да бъдат разградени и усвоени) и може да причини различни заболявания - подагра, ревматизъм, бъбречни нарушения, алергии, невродермит и много други.

Силният глад за месо може да е индикатор, че всъщност организмът ви се нуждае от повече желязо. Мнозина имат железен дефицит, без дори да подозират. При хронично ниски стойности на желязото може да се изморявате бързо, да имате променливи настроения, склонност към главоболие или дори да се развие анемия, заради което да страдате от чести разранявания по лигавицата на устната кухина, от запек или диария, от вагинални гъбички или да сте податливи към инфекции. Повишена нужда от желязо имат децата, тийнейджърите и бременните.

Решение: Разумно е да се консумира поне веднъж седмично червено месо, а също и яйца и риба. Вегетарианците могат да си набавят нужното желязо от ядки, семена, бобови и зърнени храни, тъмно зелените листни зеленчуци и др.

Проблем: прекалявате със солта

Ако изпитвате глад за солени храни и често „изпускате” солницата в чинията си, това може да е симптом, че ви липсва натриев хлорид. Възможна причина за този дисбаланс е дехидратация поради недостатъчен прием на вода или боледуване, но също и при прекомерна употреба на алкохол. Употребата на сол в големи количества не се препоръчва, защото това води не само до задържане на течности (отоци) и до високо кръвно налягане, но също така деминерализира клетките в организма: готварската сол измества калия, калция, магнезия, желязото и др.

Решение: Здравословните източници на натрий не са трапезната сол или солените полуфабрикатни храни. Вместо тях по-често консумирайте целина, моркови и подправяйте храната си с много зелени подправки и билки. Що се отнася до посоляването – предпочитайте розова хималайска сол.

Проблем: големи любители сте на фаст фууд храните

Ако вечно ви влече към пържените картофки, бургери, пица и щедро ги доовкусявате с горчица и кетчуп, възможно е тялото ви всъщност да се нуждае от калций.

Решение: Вместо да се нахвърляте на вредните полуфабрикати, консумирайте повече продукти, съдържащи калций. Такива са не само млечните, но и много храни от растителен произход като зеленолистни зеленчуци, ядки, бобови култури, семена като сусам и др.

Понякога обаче не е достатъчна самата промяна в навиците за хранене. Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) ще ви бъдат много полезни в борбата за овладяване на силен (неудържим) глад за определени храни. Можете да ги използвате по следния начин: сол №5 калиев фосфат – помага за овладяване на прекомерния апетит поради стрес, напрежение, безпокойство; №7 магнезиев фосфат – полезна срещу глада за сладки храни; №8 натриев хлорид – при глад за солено; №2 калциев фосфат – за тези, които обожават пушени, консервирани храни; №9 натриев фосфат – за любителите на бързи храни. При пристъп на глад смучете по 1 таблетка от съответната сол. Минералните соли помагат за правилното усвояване и разпределение на минералите в организма. Днес по-често срещан е минералният дисбаланс, отколкото дефицитът на витамини.

Проблем: вълчи апетит за въглехидрати

В последните години въглехидратите бяха заклеймени като виновници за проблемите ни с килограмите. Обичайно ги изключваме от менюто си, когато искаме да редуцираме теглото. Наблягаме на протеините, ограничаваме също и мазнините. Но само белтъчните храни не са достатъчни за правилното функциониране на организма. Засиленият апетит към въглехидрати е естественият отговор на тялото в стремежа да си осигури това, което му е нужно. Тази е и причината за йо-йо ефекта след края на поредната диета, когато не само че връщаме обратно свалените килограми, но и дори натрупваме още отгоре.

Решение: Вместо да воюваме с тялото си, по-добре е да се придържаме към разумно и балансирано ежедневно меню с правилен подбор на мазнини и въглехидрати. Така ще редуцираме пристъпите на вълчи глад и ще спрем да редуваме периоди на гладуване, последвани от системно преяждане. Във всяко хранене е добре да са включени продукти и от трите хранителни групи - протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и т. нар. „добри мазнини”. Ограничете въглехидратите с висок гликемичен индекс. Стремете се менюто ви да е предимно от непреработени храни и пресни плодове и зеленчуци.

Гладът за бързи въглехидрати и тестени храни може да е свързан и с нарушаване на алкално-киселинното равновесие в организма. Това се случва при небалансирано хранене и нездравословен начин на живот с хроничен стрес, обезводняване и обездвижване. За връщането на това крехко равновесие трябва да промените начина си на хранене и на живот – намалете киселинните продукти и вредните навици! Ще ви помогне и утвърдената детоксикираща програма с Шуслерови соли: сол №6 калиев сулфат (сутрин), сол №10 натриев сулфат (на обед), сол №8 натриев хлорид (следобед), и сол №9 натриев фосфат (вечер), по 5 таблетки от всяка сол дневно. Сол №6 стимулира работата на черния дроб и процесите на детоксикация. Сол №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма. Сол №8 регулира баланса на течностите и не позволява дехидратация, както и задържане на течности. А сол №10 улеснява извеждането на токсините от чернодробните клетки и от организма. Можете да правите детоксикиращата програма за период от 4-6 седмици 2 пъти в годината. Най-удачни периоди са пролетта и есента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве