Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Как астролозите изяждат хляба на социолозите

Общественото внимание следи траекториите на небесните тела

Социологът Кънчо Стойчев е избран за председател на асоциацията „Галъп интернешънъл“, най-старата и най-голяма организация за изследване на общественото мнение в света.

В момента експертите на „Галъп“ разработвали изключително иновативен метод, базиран на фундаментални научни разработки и на статистически модели. „Ние сме на прага да въведем революционен подход, чрез който с около 20 хил. интервюта по цял свят ще можем да отразяваме мнението на хората по цялата планета. По глобалните проблеми, мира, войната, расизма, културното изоставане, религията, материалното благосъстояние, корупцията и пр.“, представя амбициите на агенцията новоизбраният й председател.

Но колкото и да е революционен, дали иновативният подход ще отърве социологическата наука от конкуренцията на астрологията.

Покрай парламентарните избори звездобройците взеха превес с неоспоримия аргумент за ретроградния Меркурий, който обричал на провал всяко начинание. Та първенците на държавата търпеливо изчакаха планетата да заеме изгодни позиции, за да съставят правителство. И за разлика от други години, когато водещите социологически агенции се състезаваха да сочат в проценти кой повече е познал в проучването, този път астролозите обсебиха общественото внимание с траекториите на небесните тела. В медиите плъпнаха хороскопи с разнородни предвиждания за бъднините на правителството.

А по една телевизия се появи човек, който попари надеждите на отървалите се от ретроградните въздействия.

„Астрологът, който съветва правителството, избра не просто ретрограден, а стационарен Меркурий. Тоест, планетата не се движи изобщо…“ алармира той. А това нейно положение било крайно неблагоприятно. И така подби авторитета на колегата си, като провидя в резултата от вота божествена намеса:

„Когато един народ си избере три пъти един и същ човек да го управлява, това е не просто воля на народа, но и воля на божественото. Това не са случайни неща.“ Такива заключения като нищо може и да изместят досегашния правителствен астролог.

И после ще ми разправят, че социологията била политически манипулативна наука, а астрологията – някаква безобидна псевдонаука. Манипулативна е, че даже и спекулативна.

В руския сайт „Политика и астрология“ например един коментатор се възмущава от американските политическа астрология, която тенденциозно поставяла Русия под влиянието на планети с най-зловредни индикации. В цели шест американски и британски медии той се натъкнал на един и същ материал, в който авторите се опитват да докажат че Русия е разположена под зодиакалния знак Козирог, а не под Водолея. На средностатистическият руснак такива дивотии му минават покрай ухото, но средностатистическият жител на САЩ или Европа не подминава такива подробности. Оказва се, че на Запад Водолеят се възприема като един от най-благоприятните знаци, а Козирогът – като подчертано негативен. Водолеят бил считан за знак на гения, новаторството, щастливото бъдеще, а Козирогът – като знак на нищетата, безработицата, алкохолизма. Така че за простите читатели на второстепенни издания е по-уместно да се внуши, че над Русия тегне проклятието на Козирога, а не благоволението на Водолея. Така че пропагандата, тази безпардонна натрапница дръзва да променя даже позициите на съзвездията.

И още една характеристика отличава любителите на хороскопите. Те рядко се връщат към предвижданията на своите оракули, за да сверяват дали действителността е доказала правдивостта им. Четат ги с увлечения и после ги забравят. А няма и статистики, които да удостоверяват процента на познаваемост при отделните астролози. В това отношение прогнозите на социолозите са на ачик, което ги прави по-уязвими при съответните грешки.

Докато на нашего брата астролога винаги може да му се размине, като изтъкне нови тълкувания на непредвидени небесни конфигурации. А тях никой не му ги и търси.

Привържениците на гаданията твърдят, че астрологията е древна наука, практикувана от всички племена и народи на Земята. И че човекът е единственото млекопитаещо, което е прониквало в бъдещето чрез въпросната наука .А днес държавните глави на всички цивилизовани държави се доверявали на лични астролози. По скромните ни наблюдения за нашите ширини, възходът на астрологията се дължи на пропадналото доверие във всичко останало. В това число и в социологията. Германският писател Курт Тухолски: „Човекът е същество с две убеждения – едното е, когато е добре, другото -– когато е зле. Второто се нарича религия.“ Става и за астрологията.

 

Разгулът на гадателствата

Пикът на популярността на астрологията идва в периоди на несигурност и нестабилност, криза на доверие в управлението, изобщо когато хората са обезпокоени за своето бъдеще. Държавната и религиозната политика, ролята на Българската православна църква са фактори, които също обуславят разгула на гадателствата и врачуването.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Разликата между една качествена одухотворена астрология и между социологията е като между Ферари и каруца. Социологията е материалистична наука, която освен външния израз на човешкото мислене, от друго не се интересува и затова не може нито резултати от избори да предвиди, нито нищо. Ако един астролог е и добър окултист, а Филип Филипов смятам е такъв, той може да направи качествено различен анашиз, като вземе под внимание космическите фактори, които за социологията са едно нищо. Тази астрология разбира се няма нищо общо с ежедневните хороскопи по вестниците или тези на Оксана Станчева.

    1. Докато има глупави хора които да вярват, ще има и астрология. Та в тоя ред на мисли дори и обществото да рухне и социологията да западне ще има бум на астролози.
      ПС. Социологията не е само за познаване на резултати от избори… ама няма как да се знае това от толкова много космически енергий и чакри.

  2. Астрологията изисква, качествено различен начин на мислене и определена духовна и интелектуална зрялост, за да бъде разбрана. Не случайно тя е окултна наука и трябва да остане такава. Търсещия винаги може да я открие за себе си. Наблюдаващият може да я види и без да е астролог.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.