Как да се пенсионираме, избираме до 2023 г.

Хората, взели пенсии по новите правила, имат 6 месеца да поискат преизчисляване.

Взелите пенсия през 2019 г. имат 6 месеца да поискат преизчисляване

Внесоха промени в Кодекса за социално осигуряване

Правят оценка на 90 000 хора с увреждания

Новите пенсионери ще имат възможност да избират дали да се пенсионират по старата или по новата формула, предвиждат промени в Кодекса за социалното осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ.

Тази възможност ще важи до 1 януари 2023 година, след това ще се пресмята само осигурителният доход, натрупан след 1 януари 2000 г.

Желаещите да се пенсионират по стария ред ще трябва да представят данни за доходите си през три последователни години от последните 15 преди 1997 г., когато осигурителният им доход е бил най-висок, както и документи за брутното трудово възнаграждение или доход за 1997, 1998 и 1999 година.

Тези, които вече са подали заявления за пенсиониране или имат отпусната пенсия от началото на 2019 г., ще имат право да поискат преизчисляване по стария ред. Срокът за това е до 6 месеца, след влизане в сила на закона, обясни социалният министър Бисер Петков.

По думите му около 1300 души ще бъдат ангажирани с извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Тя ще се прави във всички 146 дирекции “Социално подпомагане”. Около 90 хиляди са хората с увреждания, които до септември трябва да преминат през оценка, за да получават асистентска подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари