Борисов: Партиите ще върнат парите, които са надвзели повече със субсидии

„Не подкрепям никого“ – седма „сила“ на евроизборите 58 301 са задраскали празното квадратче

Двама души са били ранени при стрелба в училище в Полша

Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

ГЕРБ печели евровота в селата БСП води само в малките градове

Ралица Паскалева кръсти сина си Максим в Йерусалим

Премиерът Борисов: Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас

ЦИК на базата на 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,94%, БСП – 24,24%

БСП е трета на изборите в секцията на Корнелия Нинова

Вижте резултатите от евроизборите на базата на вота във всички държави членки

В Шуменско ДПС води, ГЕРБ пред БСП с 5%

ГЕРБ бие с 10% БСП във Варна

Мегз и Румен Рончев отново заедно

Шофьор наръга опонент при скандал на пътя

Петима пешеходци пострадаха при пътни инциденти във Варненско

Как да удължим живота на гумите

Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите експлоатационния им живот също и като ги предпазвате срещу влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми.

Къде да съхранявам гумите си: в гаража, в мазето, на балкона, или някъде навън? Според Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, температурата на съхранение е най-важният фактор.

„Навремето някои хора съхраняваха гумите си в близост до котлите от централната отоплителна система на сградата. На това място е твърде горещо, а жегата има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата ще започне да изсъхва, да се втърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може дори да се запали.“, обяснява Дражик.

„Перфектното място за съхранение на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на сухо. Тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, са за предпочитане, понеже ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата.“, добавя Дражик.

Хотелът за гуми решава проблема със съхранението

автомобилни гуми

Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти.

„Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот.“, подчертава Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са произведени преди повече от десет години, не трябва да ги използвате изобщо.

Можете да видите датата на производство изписана като четирицифрено число върху самата гума: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две – годината.

Място за съхранение, което подлага гумата на всички вредни влияния, само за един сезон може дотолкова да я увреди, че тя да не може повече да се ползва.

Мощните пръскачки за вода могат да увредят гумите

Препоръките за съхранение на зимни и летни гуми са много сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте внимателно и ги изплакнете. Махнете по-големи камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необичайни издутини.

„При миене оставете точката на налягане на водната струя извън гумата, тъй като тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да доведе до скъсване на гумата при следваща употреба.“, казва Мартин Дражик

Преди да приберете гумите се уверете, че те са напълно сухи. Гумите не трябва да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите предпазни торби за допълнителна защита.

Гумите не трябва да бъдат затиснати от нещо тежко и не трябва да има напрежение; с други думи, не трябва да нареждате никакви други неща върху тях.

„Когато съхранявате гумите една върху друга, бих препоръчал да увеличите малко налягането, понеже върху най-долната гума има сериозен товар.“ казва Дражик.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.