На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Как завещание доведе цар Борис III в Свищов

Търговецът Димитър Ценов дарява на държавата цялата си собственост, оценена тогава на 5 млн. златни лева

Свищов е първият свободен град и се слави с пионерни за страната ни инициативи и събития. Животът и делото на големия родолюбец Димитър А. Ценов са сред ярките примери от българското Възраждане. В Свищов всяка улица и стряха са символ и знак за исторически събития, пренаписали хода и ускорили развитието и възстановяването на българската държава.

“Сред най-устойчивите символи определено е сътвореното от търговеца Димитър А. Ценов, довело в Свищов на 8 ноември 1936 г. Цар Борис III за откриването на Висшето търговско училище. Училището започва работа с 11 преподаватели и 375 студенти”, разказва проф. д-р Андрей Захариев, който е ръководител на катедра “Финанси и кредит” при Стопанската академия  ”Д. А. Ценов” в Свищов и председател на Фондация “Проф. д-р Минко Русенов”.

Той е направил щателно изследване на живота и делото на видния свищовлия и разкрива как е натрупал богатството си. Ценов е роден през 1852 г., в семейството на заможен търговец, учи в Свищов, а след това и във Велико Търново и Кронщад (б.а. днешен Брашов).

“След трудни начални стъпки в стопанския живот на Румъния, свищовлията става част от генерацията “първостроители на съвременна България”, която за малко години постига преодоляване на вековната изостаналост в стопанския облик и инфраструктура на освободената ни държава”, обяснява проф. Захариев.

Той припомня, че Ценов построява част от водопровода на София и първите трамвайни линии, изгражда Артилерийските казарми, сградата на Девическия пансион, участва в строителството на жп линиите София-Перник и Мездра-Враца-Видин. Владее седем езика има плодотворни контакти сред европейската аристокрация. С делови отношения и търговски връзки с фирми и дружества от Австро-Унгария, Германия, Франция и САЩ се явява водещ вносител на строителни материали. С дялове в банки, застрахователни дружества и спестовни каси умело съвместява търговията, строителството и финансовите операции. Участва във всички подписки за държавни заеми. За кратко е и народен представител.Негова е концесията за добив на цимент при Златна Панега. На него принадлежи и идеята да се построи петролен склад и нефтена рафинерия край Бургас, но бурни политически събития не довеждат заявената концесия до успешен край.

“Делото на видния предприемач е възрожденски идеал за поколения българи”, категоричен е проф. Андрей Захариев.
“Делото на видния предприемач е възрожденски идеал за поколения българи”, категоричен е проф. Андрей Захариев.

“Ценов дарява на държавата и на родния си град цялата си собственост – пари, ценни книжа и имоти, оценени тогава на 5 млн. златни лева. Неговото дарение е второто по големина за развитие на българското висше образование и достига по мащаб това на братята Евлоги и Христо Георгиеви , които са дали 6 млн. златни лева за Софийския университет. В завещанието е даден задължителен пример за съграждане на училище по подобие на берлинското Ханделсхохшуле с напълно самостоятелен статут, което при никакви обстоятелства “не бива да се смесва или слива с никое друго държавни или с частни средства създадено учебно заведение”, обяснява проф. Захариев.

Той разкрива и хронологията на завещанието, дарението и поетия от държавата ангажимент.

На 1 септември  1912 г.  Димитър Ценов  обявява волята си: “Нареждам моето имущество, в неговата цялост, да послужи за образуването на един фонд, носещ на вечни времена моето име “Димитър А. Ценов”. От чистия приход, 10% да се капитализират и прибавят ежегодно , редовно и вечно към капитала на фонда. Щом чистият доход от фонда достигне 300 хиляди златни лева годишно, веднага да се основе и издържа от чистия доход едно висше търговско училище в Свищов. Изрично е изтъкнал, че дисциплините, които ще се преподават трябва да обхващат търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др.”.

През 1914 г. Димитър Ценов е поканен да се присъедини към Ефорията /б.а. Настоятелството/ по изпълнение завещанието на Евлоги Георгиев, като дава своя принос за изграждането и развитието на Софийския университет.

“През 1920 г.  Димитър А. Ценов прехвърля на държавата собствеността на четири свои имота в София за общо над 7 млн. лева “, разкрива проф. Захариев.

На 29 юни е гласуван от 23-то Обикновено Народно събрание Закон за приемане на дарението и завещанието на родолюбивия свищовлия. На 21 септември пък Цар Борис III подписва Указ за утвърждаване на закона. След 4 години  е издаден Указ за приемане на Наредба-закон за Висшето търговско училище “Д. А. Ценов”.

“Свищовската община откупува дворни места в местността “Калето” и ги дарява на Фонда за строеж на основна сграда на академията. Две години по-късно е възложено строителство на комплекса на ректората и само за година той е завършен”, споделя проф. Захариев.

Прехвърлил стотици страници исторически документи, преподавателят установява, че седмица след официалното откриване на висшето училище, започва работа и Ефорията на Фонда “Димитър А. Ценов” с капитал от вече 50 млн. златни лева. В ръководния орган са ректорът, кметът на Свищов и началник отдел към Министерството на търговията, промишлеността и труда а решенията му се одобряват от министъра. Влагат се средства в изграждането на сградите на ректората, киното, мензата и общежитието. Допълнително придобиват нови имоти в София за отдаване под наем.

“През 1948 г. е одобрен държавния бюджет, като в приходната част е включен и Фонда “Димитър А. Ценов” и той фактически е национализиран”, казва проф. Захариев.

На февруарската си сесия Общинския съвет в Свищов излезе с декларация в подкрепа на възстановяване на държавната поръчка за над 1000 първокурсници годишно.

“През 2012 г. трите държавни икономически висши училища в София, Свищов и Варна имаха общ прием от над 10 000 първокурсници в пропорция 48:24:28. През 2017 г. съотношението е вече 65:10:25 в полза на столицата при държавна поръчка от малко над 7000 студенти за трите профилирани икономически висши училища. Спадът в държавната поръчка във Варна е два пъти, в Свищов 3,3 пъти, а в София 1,2 пъти”, уточнява проф. Захариев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Очевидно велик, неоценен българин. От хората които са направили въздуха в България по-чист, извисявали са морала на някогашните ни сънародници. Нека за миг го сравним с днешните, за да си дадем по-ясна сметка в каква мръсотия живеем сега.

 2. Тази глупак, според разбиранията на днешните
  комунисти станали капиталисти, е хвърлял богатството си на вятъра! Той е роден в най – жестокия обществен строй, когато човек за
  човек е вълк.Г-н Ценов е живял в България по
  време на първоначалното натрупване на капитала,когато грабежа и безконието е било
  ежедневно. Такава песен ни пееха от детската градина до завършване на университетите в продължение на половин век. За тези българи.
  нищо не знаехме. Смутно се чудихме над двете
  склуптори пред входа на СУ. А те били много и
  подарили несметно богатство на България. Богатство ограбено и натоварено на влакови
  композиции и откарано в СССР. Богатство издържало окупационните войски и заплащането
  им в долари а не в рубли. Богатство изхранило българската вихрушка до седемдесетте години
  наминалия век.
  Разбрали несъстовтелността на фашикомунизма, управляващите търсиха начин да се върнат към нормалните, естествени взаимоотношения. Облагите, който имаха като властвуващи трябва
  да се запазят. Те знаеха, че основната маса
  българи са превърнати в зависим пролетарият и крепостни селяни живеещ от тяхните подаяния и
  не очакаваха никаква съпротива. Необходима им
  беше послушна опозиция и си я създадоха. Дойде
  време за създаване на условия за първоначално натрупване на капитала. Безаконие, борци, мутри
  убийства хаос и всичко това ръководено от наѝ
  весшия ешалон на фашикомунистите, наричещи
  себе си БКП / БСП. Тези престъпници са задкулисното Управление на РБ и забележете те
  инвестират в България а изнасят ограбеното
  Някъде по света….

 3. Извенете поправка : и забележете- те не инвестират…

 4. 10000 икономисти приемат годишно 3-те ВУЗ! Това е около 1/4 от реално грамотните с дипломи за средно образование. А от другите (реални среднисти) трябва да се изучат лекари, инженери, учители, офицери, юристи . . . Трудно разбирам аритметиката, но при толкова икономисти, скоро Б-я ще стане първостепенна ИКОНОМИЧЕСКА сила (дай боже!).

 5. ЗАЩО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ ТА ТОЙ КАПИТАЛИЗМА СИ Е КАПИТАЛИЗЪМ ИМА ЛИ КАПИТАЛ ИМА КАПИТАЛИЗЪМ И КАК ЩЕ ГО НАРЕЧЕТЕ СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАПИАТЛИЗЪМ ВСЕ ТАЗИ ТУК ПРОБЛЕМА Е В ЧОВЕКА КАТО ЧОВЕК ЛИПСАТА НА МОРАЛ ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВА ДА СЕ РЪКОВОДИ ЕДНА ДЪРЖАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ИКОНОМИКАТА НАВСЯКЪДЕ Е РАБОТА И РАБОТА. ВЗЕМЕТЕ ПЧЕЛИТЕ АКО ПЧЕЛАРЯ Е АЛЧЕН И ГИ ОСТАВИ БЕЗ МЕДЕЦ ТЕ ДАЖЕ УМИРАТ. ТАКА И ТАЗИ РАБОТА С ИКОНОМИКАТА АКО ИМА ЧИТАВИ ХОРА И ДОСТОЙНИ ЛЮДЕ КОЙТО ДА НЕ СА АЛЧНИ И ДА НЕ КРАДАТ И СЪЗДАДАТ РЕД И ДИСЦИПЛИНА ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ПРИМЕР ГЕРМАНИЯ – ХИТЛЕР ЗА КОЛКО ВРЕМЕ И ПРИ КЪДЕ ПО ТРУДНИ УСЛОВИЯ ИЗПРАВЯ ТОЛКОВА НАРОД НА КРАКА А ТУК НЯКАКВА СИ МИЖАВА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ЛЪЖИ И КРАЖБИ И КРАЖБИ И ЛЪЖИ. СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ЧЕ КАПИТАЛИЗМА БИЛ ВИНОВЕН ТА ТО ВИНАГИ Е БИЛО КАПИТАЛИЗЪМ ОТКАКТО СА ВЪЗНИКНАЛИ ПАРИТЕ. МАТРАЛЪТ МАТРАЛЪТ

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.