Как Педро Санчес поляризира Испания*

Сключеното от Педро Санчес споразумение с каталунските сепаратисти, предвиждащо и амнистия за техни лидери, му позволи да остане още един мандат на власт в Испания.

Министър-председателят си осигури трети мандат, но вероятно на прекомерно висока цена

Масов протест в Мадрид срещу „сглобката“ с каталунските отцепници

Медиите в Европа разкритикуваха рискования залог на стария-нов премиер

*Заглавието е взаимствано от германския икономически всекидневник “Ханделсблат”

Иконата на Мадрид - централният площад „Сибелес“ на испанската столица, и водещите към него булеварди бяха буквално залети в събота от десетки хиляди манифестанти.

Над морето от протестиращи се вееха безброй национални знамена, а въздухът кънтеше от възгласи: „Санчес - предател!“, „Педро, Испания не се продава!“, „Санчес в затвора!“, не липсваха и съвсем вулгарни обиди „на майка“ към споменавания мастит политик.

Ден преди това депутатите от Конгреса на двукамерния парламент - Генералните кортеси, бяха одобрили със 179 гласа „за“ и 171 „против“ третото правителство на лидера на Испанската социалистическа и работническа партия Педро Санчес. Като решаващи за оставането му в правителствения дворец „Монклоа“ бяха седемте гласа на народните избраници от регионалната партия „Заедно за Каталуня“, която през 2017 г. се опита да отцепи богатата област от Испания. Гласове, дадени срещу обещанието на Педро Санчес да амнистира прокудените от страната организатори на провалилия се комплот, начело с емигриралия в Брюксел лидер на заговорниците Карлес Пучдемон.

За целта, според испанския печат, социалистите на Санчес и съюзниците им готвят закон, с който възнамеряват да отменят наложените на над 300 души наказателни, административни и финансови санкции заради противодържавни прояви в периода 2012 - 2023 г. в контекста на исканата от тях независимост на Каталуня. През последните два месеца готвеният нормативен акт стана обект на широк политически дебат, защото малко след парламентарния вот на 23 юли, завършил с недостатъчна победа на дясната Народна партия и с шанс премиерът в оставка да остане на власт, беше ясно, че съюзът му с отцепниците ще бъде свръхвисоката цена, която той трябва да плати за да задържи ключовете на „Монклоа“. Съюз, който бе предложен и на десницата, но тя го бе отхвърлила категорично, по простата причина, че винаги е защитавала териториалната цялост и независимостта на Испания.

Но Санчес избра да приеме предизвикателството, като с цел да остане начело на изпълнителната власт той сключи споразумения, които му позволиха да спечели споменатите 179 гласа в Конгреса на депутатите, само три в повече от необходимия минимум, докато в същото време народняците се бунтуваха, почервенели от гняв. Още повече, че сред обявилите се в подкрепа на Санчес бяха седмината депутати на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон - персона, която не е сред най-обичаните в консервативните кръгове извън неговия регион.

„Санчес - предател!“, пише на един от плакатите, издигнат на митинг в Мадрид в събота, на който десетки хиляди испанци се обявиха против споразумението на премиера с каталунските сепаратисти.

А докато в събота испанците манифестираха с хиляди на площад „Сибелес“, по вестникарските будки на Западна Европа се продаваха авторитетните u вестници, които никак не пестяха критиките си срещу избора на Педро Санчес. В интерес на истината пръв бе в. „Ню Йорк Таймс“, който още преди вота в четвъртък в Генералните Кортеси разобличи премиера, че се бил съгласил на отстъпки, които преди това е обявил за противоконституционни. Германските „Зюддойче Цайтунг“ и „Ханделсблат“, френските „Льо Фигаро“ и „Либерасион“, италианските „Ла Стампа“ и „Република“, плюс куп вестници от Иберийския полуостров, къде мъгляво, къде открито порицаха Санчес, обявявайки, че компромисът му има потенциал да поляризира до крайност Испания, без изобщо да гарантира нейната политическа стабилност. Като определено най-злъчен към премиера в Мадрид с трети пореден мандат бе парижкият „Льо Монд“, който обвини Санчес, че разделя испанското общество и остава на власт само заради съглашателството си с партия, която той самият е заклеймил като ненадежден партньор. „Той рискува да загуби политическия кредит, който му е останал“, подчерта меродавният френски всекидневник, давайки ясно да се разбере, че въпросният кредит на лидера на испанските социалисти вече е оскъден.

Френският всекидневник посочи също така, че отстъпките на Санчес към т. нар. движение за независимост на Каталуня, което торпилирало върховенството на закона и единството на Испания, надхвърлят разумните граници на всякакви преговори за сформиране на кабинет. „Опитът да останеш на власт без очевидно мнозинство винаги носи политическа цена“, посочи „Льо монд“, подчертавайки веднага след това: „Онова, което ръководителят на испанското правителство - социалистът Педро Санчес, обаче плаща, за да задържи управленческите си позиции, крие риска да се окаже прекомерно висока цена“.

Освен това най-авторитетният френски вестник не вижда никаква полза от споразуменията, чрез които лидерът на испанските социалисти се окопава в правителствения дворец „Ла Монклоа“, тъй като те включват нещо, което самият Санчес бил обещал да не прави - пакт за амнистия на сепаратистите, който отваря вратите за нов референдум за независимост на Каталуня.

Френският вестник също така изобщо не вярва на аргумента, с който Педро Санчес се опитва да оправдае амнистията - желаното от него в бъдеще „съжителство“ на отцепниците с останалите испанци. „Льо Монд“ подчертава също така, че съдържанието на критикувното споразумение има очевиден привкус на „самоамнистия, която едва ли е съвместима със защитата на съвместното съществуване на всички испанците, за което уж се бори лидерът на испанските социалисти“. „Споразумението предполага непропорционално влияние на сепаратистите в кабинета“, заключава „Льо Монд“, който прогнозира нестабилен и опасен политически сценарий за новото правителство и, като цяло - за Испания.

Най-тиражираният в Испания всекидневник „Ел Паис“, който определено симпатизира на Социалистическата и работническа партия на Санчес, прави нещо като „анатомичен разрез“ на някаква поляризационна стратегия на десницата с цел „отмяна на санчизма“. Но в същото време вестникът подчертава, че Испания наистина навлиза в нова фаза на поляризираща спирала, подобна на тази в други демокрации, но по-обезпокоителна поради ред неблагоприятни характеристики на политическо-икономическата ситуацията в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения