На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Как Фердинанд проигра обединението на българите Отговорност за престъпното управление на монарха носи и българската политическа прослойка

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Царят абдикира преди 100 години – на 3 октомври 1918 г.

Управлението на Фердинанд е оценявано от цялата историческа и мемоарна литература като изключително пагубно и разрушително за България, а политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като некадърна, хазартна, престъпна и предателска. Тези констатации са потвърдени и в мотивите на съда, разследващ причините и виновниците за националните катастрофи. Само монархическият имунитет, наложен с неписан закон от епохата на абсолютните монархии, го спасява от най-тежката наказателна санкция.

Фердинанд не успя да стане „император на „Нова Византия“, нито да помогне на Германия в крайно агресивните й амбиции да стане първа сила на планетата. В преследването на тези налудничави цели той проигра безвъзвратно и престъпно невероятно благоприятните възможности за обединението на българския народ. А с неговото оттегляне от престола „настъпва края на една епоха, нравствено най-мизерна и политически най-ужасна.“ Това твърди големият изследовател Петър Тодоров в двутомника си „Погромите на България“.

Единодушна, крайно отрицателна оценка на неговото управление дават най-видни историци, политици, близкото до него обкръжение, както и целият български народ. За Фердинанд историята е отредила мястото на персона, причинила неизмерими и непоправими вреди на България. Затова всякакви усилия на неговите наследници да оспорят престъпното му поведение по време на войната 1912-1918 г. са не само напразни, но и абсурдни. Никой и с нищо не може да заличи, пренебрегне или фалшифицира петте чудовищни престъпни акта, които извършва Фердинанд през този съдбовен период.

Първият престъпен акт. Според чл. 4 от тайната конвенция между България и Сърбия, подписана на 9 юни 1912 г. във Варна, изрично се казва: „Ако България и Сърбия …обявят война на Турция, то всяка от тях трябва да изпрати 100 000 човека на Вардар…“

В навечерието на войната – 15 септември, се случва нещо невероятно. Подписва се ново споразумение, според което „цялата сръбска армия ще действа на македонския военен театър, а целокупната българска армия ще действа в долината на Марица.“

Смайващо и недопустимо военно и политическо късогледство. България сама предоставя невероятно благоприятната възможност на Сърбия да завладее цяла Вардарска Македония и да измами българската страна. Освен това българската армия се изправя срещу 400-450-хилядна турска армия, докато Сърбия и Гърция воюват срещу 70 000 турски войски, дислоцирани в Македония.

Грубата намеса на Фердинанд при съгласуване на съюзните договори и военни съглашения със Сърбия и Гърция е маниакалната му амбиция за величие и слава. Лаврите от една победоносна война ще бъдат приписани единствено на българския цар. Освен славата, той се страхува, че чуждо военно присъствие би осуетило плановете му за завладяването на Цариград и провъзгласяването му за император на „Нова Византия“.

В резултат на това „престъпно безумие“, както го наричат съвременниците, България дава пет пъти повече жертви от трите й съюзника, но получава седем пъти по-малко територии от Македония.

Втори престъпен акт. Армията на Османската империя е сразена само за 28 дни и Високата порта моли за мир. В резултат на безпримерния героизъм в краката на българския войник е най- мракобесната империя, от която столетия трепери континента. Европа е смаяна от подвига и воинските качества на българската армия. Европейските столици са доволни от българските победи, защото Балканската война няма да предизвика по-голям военен конфликт, за който великите сили не са готови. Българското правителство е във възторг. На България се гарантира територия от 171 хил. кв. километра с широк излаз на Бяло море и линията Мидия – Енос. Единственият недоволен обаче е Фердинанд. Той дори е гневен на турската молба за мир, защото иска война, за да завладее Цариград и да се провъзгласи за император.

Само 12 дни след тежка кръвопролитна битка българската армия е хвърлена в нова, още по-страшна, и то по изричното нареждане на Фердинанд. „Да се нападнат час по-скоро турците при Чаталджа“ е категоричен той, грубо и безцеремонно пренебрегвайки мнението на щаба на армията, според когото:

1. Духът на войниците, поради лоша прехрана и болести, е сериозно понижен;

2. Липсва тежка артилерия, крайно необходима срещу силно укрепените позиции на Чаталджа;

3. Санитарното състояние е лошо;

4. Трета армия все още не е пристигнала от фронта;

5. Българската армия няма план за водене на бойните действия и не разполага със сведения за неприятелските позиции.

Фердинанд не желае и да чуе за изложените аргументи. Обсебен от грандомания и налудничави амбиции, той лично разпорежда на един от неговите генерали – заместник-главнокомандващия ген. М. Савов, да се атакува Чаталджа. Бутонът на поредния безумен акт е натиснат. Генералите Радко Димитриев и Иван Фичев са единодушни. „Нашият цар е луд“. Резултатите са очаквани. Българската армия претърпява първият неуспех в Балканската война. А България губи невероятната възможност да приключи с обединението на българския народ.

Поведението на Фердинанд в тази фаза на Балканската война, според основни разпоредби на наказателното право, трябва да се квалифицират като изключително тежко престъпление срещу българската държава.

Трети престъпен акт. По настояване на великите сили в Лондон започват преговори с участието на четирите балкански съюзници и Турция. Европа полага усилия да ограничи ескалирането на конфликта, което е в интерес на целия континент. По нареждане на Фердинанд България прекъсва преговорите за мир, защото монархът иска още война и …Цариград. Въпреки новите десетки хиляди нови жертви на фронта, българската страна не само не получава нищо повече от това, което й е предложено от големите европейски държави, но е изправена пред реалната заплаха да загуби всичко.

Тази поредна недопустима и крайно некомпетентна намеса на Кобурга при воденето на военните операции и преговорите за мир не може да има друга правна квалификация освен пореден престъпен акт.

Четвърто престъпно безумие. „Високомерието, злобата и чувството за мъст окончателно замътняват съзнанието на Фердинанд, който с дадената на 16 юни 1913 г. заповед за нападение на съюзниците, хвърля България във война на четири фронта – безпрецедентен случай в световната история.

България е разгромена, унижена и разпокъсана. Както винаги, победителите не страдат от сантиментални чувства и най-малко изпитват състрадание към победените. Алчността им е задоволена на сто процента, а грабежът „узаконен“ от Букурещкия договор. Фердинанд проиграва всичко, което може да се проиграе с поредното престъпно деяние.

Пети престъпен акт. Лицемерието и митът, че Фердинанд служел на българските национални интереси, рухва, когато той предлага България за съюзник на Австро-Унгария и Германия. А в началото на войната вече е съгласуван лично от него договора с Германия. Въпреки категоричното мнение на най-авторитетните български генерали и почти всички пълномощни министри, че Германия ще загуби войната, Фердинанд вкарва България в Тройния съюз. При съотношение на силите четири държави срещу целия свят, втората национална катастрофа бе неизбежна. Това му деяние не може да има друга квалификация от юридическа гледна точка освен престъпление срещу държавата и то при крайно отегчаващи вината обстоятелства. Тъй като тази престъпна дейност се извършва многократно от едно и също лице, т.е. Фердинанд, то той трябва да бъде третиран като престъпник рецидивист.

Защо Фердинанд не бе детрониран от престола още през 1913 г. , а му бе дадена възможност да доунищожи докрай плодовете на българското оръжие и да погребе завинаги националните идеали на българския народ? Блестящ отговор на този въпрос дава Добри Ганчев, негов учител по български език. „Не зная за какво ще го споменават (Фердинанд) грядущите поколения, ала ние, които преживяхме погрома, доживяхме туй страшно падение – ние няма да го забравим. Фердинандовата самозабрава се крепеше върху нашето унижение пред него. Нашата сервилност, нашата робска покорност и послушност издигнаха този неуравновесен тип. Мигахме пред самодоволството му, пред глупешките му махове, дори и пред пороците му.“

Смразяваща констатация, която не се нуждае от коментар. Тя потвърждава обаче, че отговорност за престъпното управление на Фердинанд носи и българската политическа прослойка, а не българските генерали, както твърдят някои днешни фалшификатори на историята. Неоспорим факт е, че благодарение на българската армия и нейното командване бе спасена дори в последните дни на Първата световна война, не само честта на България, но и нейното съществуване.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (46)

 1. Само това да беше злината на евреина. Да напомня, че заради него България загуби половината си територия. Заради сина му България не си върна загубените територи, а внук му дойде и ограби България. Евреите носят и вършат само зло на българите.

  1. Фердинанд не е евреин а немски чифут! Ако беше евреин едва ли щеше да се свърже с Хитлер. Мисли малко .

   1. в случая не става дума за хитлер, слабоумний…
    … отделно, че доста са евреите, които заедно с мустакатия австриец са изтрепвали събратята си… просто бизнес.

  2. Борис I е единстваният български политик, който е върнал българска таритория на България. А вижте тоя московски трол какво дращи. Товa не може да се обясни просто с промиване на мoзък. Това е психично oтклонение. Впрочем не е чудно. Руските тролове са всe от този сорт.

   1. бе то и на оная плоча пише, че фердинанд е върнал, ама после майка е плакала от това връщане….

    1. Като та гледам колко можеш да пишеш се съмнявам, че можеш и да четеш. Какви плочи какви пет лева. Нерде Фердинанд, нерде Борис. Или още не си разбрал, че са различни личности.

     1. научи историята шизи слабоумно: //m.netinfo.bg/media/images/35274/35274997/991-ratio-veliko-tyrnovo-otnovo-ima-svoia-pameten-bagrilov-nadpis.jpg
      и си пий хапчетата, идиот!

     2. научи историята шизи слабоумно: //m.netinfo.bg/media/images/35274/35274997/991-ratio-veliko-tyrnovo-otnovo-ima-svoia-pameten-bagrilov-nadpis.jpg
      и си пий хапчетата, идиот!

 2. Народа го е казал : Лаком г-ъ-з кръв сере! Само не разбрахме срещу кои съюзници България е водила война на 4 фронта ? Сърбия, Tурция, Гърция,Македония ! Кажете го ясно де! Сърбите са разгромили България и са завладели части от западна България, която и до днес е под тях. Гърците също късат територии! А сега им лижете чушките!

 3. само преди две седмици, възпитаникът на помощното училище, слабоумният евроатлантик и козяшка подлога цветан цветанов, възстанови плоча в търново, в която този австрийски изрод е сочен като (полу)обединител.

 4. ха ха ха!
  „доцентинът“ (няма такава титла в република България!) отново „пише ли пише“ за лошия фердинад и как „закопал“ България…
  Пишуркооооо,
  защо НЕ НАПИШЕШ как РУСИЯ БЕШЕ ПРОТИВ ВОЙНАТА НА БЪЛГАРИЯ С ТУРЦИЯ?????
  Защо НЕ НАПИШЕШ как РУСИЯ (като „гарант“) НИ ЗАПОВЯДА ДА НЕ СЕ БИЕМ НА ВАРДАР?????
  Защо НЕ НАПИШЕШ как РУСИЯ ОПРЕДЕЛИ ЛИНИЯТА МИДИЯ-ЕНОС?????
  Защо НЕ НАПИШЕШ как според СПОРАЗУМЕНИЕТО между франция и англия от една страна и от РУСИЯ от друга НА РУСИЯ СЕ ПРЕДОСТАВЯ ТЕРИТОРИЯТА ЮЖНО ОТ линията МИДИЯ ЕНОС до 100 километра ЮЖНО ОТ МРАМОРНО МОРЕ??? И това в края на 1914 г. А България ще влезе във ВЕЛИКАТА ВОЙНА едва в края на 1915 г!!!!
  Защо НЕ НАПИШЕШ как през септември 1915г. РУСИЯ ПОИСКА ДА Й „ОТСТЪПИМ“ ТЕРИТОРИИТЕ ИЗТОЧНО ОТ ЛИНИЯТА ДОБРИЧ-СВИЛЕНГРАД??? И това беше капката, която наклони везните да воюваме заедно с Турция и Германия ИНАЧЕ ОСТАВАХМЕ БЕЗ ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ????
  Защо НЕ НАПИШЕШ как ако НЕ ПОБЕДИХМШ СРЕЩУ РУСУЯ НА 3 МАРТ 1918 г. ТО ПРЕЗ 1919 Г. БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ЧАСТ ОТ РСФСР?????
  ТЪП САВЕЦКИ КОМИСАРЮ,
  Колкото и да псуваш Кобургите, колкото и да ЛИЖЕШ ЧИЗМАТА (че и други аспекти) на джуджету путю – БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ:
  1. България Е НЕЗАВИСИМА ОТ ВСЕКИ – и от путю, и от ПРЕЗИДЕНТ Тръмп, и от КАНЦЛЕРИН Меркел и от ВСЕКИ, ВСЕКИ, ВСЕКИ единствено и само ЗАЩОТО КОБУРГИТЕ ОБЯВИХА НЕЗАВИСИМОСТТА Й ПРЕЗ 1908 г!!!
  2. Тъпо създание, плод на изнасилена ЦИГАНКА от КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЕКИСТ, ЕЗИКЪТ, на който ПРЕТЕНДИРАШ, че си „доцент“ Е ОСНОВОПОЛОЖЕН ОТ КОБУРГИТЕ КАТО ДЪРЖАВЕН ЕЗИК през 1908 г. Не само – ЛИЧНО НА ФЕРДИНАНД ДЪЛЖИМ ПЪЛЕН И НЕПЪЛЕН ЧЛЕН в българската граматика, ама ти си ТОЛКОВА ДОЦЕНТ, КОЛКОТО И ПРОСТИТУТКИТЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО!!!
  3. КОЛКОТО И ДА ЗАГУБИХМЕ във войните БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ как бяха спасени БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ, които така ТАЙНО бяха извозени от НАШИТЕ ТЕРИТОРИИ в съвременна България, че ВЪПРЕКИ ФРЕНСКАТА ОКУПАЦИЯ (4 години) и РУСКАТА ОКУПАЦИЯ (45 години) НЕ БЯХА ОТКРИТИ и ВСЕ ОЩЕ СА БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!!!!
  4. КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕШ КОБУРГИТЕ – българският народ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ, че по ПОЗОРНИЯ НьОЙСКИ ДОГОВОР (подписан от безроднците КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ „социал“демократи) ОСИГУРИ ЕДНО ПРИСТАНИЩЕ НА БЯЛО МОРЕ, КАКТО И ЖЕЛЕЗНИЦА ДО НЕГО!!!
  Българският народ НИКОГА НАМА ДА ЗАБРАВИ И ЧЕ НИТО ЕДНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО (а и тези след комунизма) НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ НАМЕКНА ДОРИ, че ИМАМЕ ЗАКОННО ПРАВО НА ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ!!!

  Е – да пресметнем, комунистическа ОТРЕПКО, какво всъщност „пишеш“:
  ФЕРДИНАНД Е ЛОШ ЗАЩОТО СЕ Е РОДИЛ КОБУРГ!!!
  ЕТО С ТОВА СИ СТАНАЛ „ДОЦЕНТ“! Ето с това ЦЯЛ ЖИВОТ СИ ПОЛУЧАВАЛ ЗАПЛАТА! Ето с това ПОСМЪРТНО ЩЕ ПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ!!!
  Друго от теб в „развитието на България“ НЯМА! ОСВЕН КУПИЩАТА ДОНОСИ, които си оставил за „ЛОШИТЕ БЪЛГАРИ, ПОДКРЕПЯЩИ КОБУРГИТЕ“!!!
  ЛАЙНАРИ са два вида хора! ЕДНИТЕ са тези, които не оставят НИЩИЧКО НА ТАЗИ ЗЕМЯ, освен ТОНОВЕ ИЗПРАЖНЕНИЯ!!!
  Другият вид е тези, които ЧИСТЯТ ЛАЙНАТА от предходния вид, много често ПРИНУДЕНИ НАСИЛА ДА ГО ПРАВЯТ!!!
  Та ето – ТИ СИ ОТ ПЪРВИТЕ!!!

  1. това е тема за друга статия – тази е за изрода фердинанд, най голямото зло за България през 20 век.

   1. Сори Путьолизец! Най-голямото зло за България са Русия и вие, Рубладжиите путьолизци! Кобургите са много по-назад в класацията, освен това все пак са полагали усилия за просперитета на държавата, докато горепосочените Русия и мекерата Рубладжиите само са разрушавали единството на народа и на държавата ни!!

 5. кои и защо доведе фердиданд в българия каравелов ботев левски са искали република кобурготите фердиданд борис и и симеон са бългорубиици кърлежи пиявици в снагата на българския народ докога ще ги славим

  1. Zapadnite ,civilizacii’ gospodine – monarsi, politicheski sistemi, ikonomicheski modeli, sega pederastia , krvosmeshenie i narkomania …. Kakov li uzhas e prezhivel Stambolov, koga e shreshtnal Ferdinand na Lomskoto pristanishte .

 6. Забранена ли ми е да кажа мнението си във
  висшия вестник г-н главен редактор!!!!!!

  1. със сигурност никой не те е цензурирал. по-скоро са технически проблеми (лош javascript)

 7. Не съм чел статията, няма и да я чета. Никога не чета исторически писания от български историци, защото съм запомнил приказката за Лъжливото овчарче.

 8. Ако кафявият цвят се асоциира с немския нацизъм, то тъмнокафявия, почти черен цвят трябва да е символът на руския фашизъм.

 9. Кагато се пише за така повратна точка в историята
  ни е необходим конкретен и независим , от
  политическа гледна точка анализ. Това, особено
  е задължение на всеки харчил народни пари.
  Довторе ч е се ли чувстваш , не си ли морално
  задължен към България да внесеш пълна яснота?!
  Не ли е срамота ,с тия титли ,да си пропагандатор
  на най-долната част от българския народ, която
  обича повече руския империализъм от Българи
  Конкретно по статията:
  Пишеш цял роман за грандиозността на Фердинанд ,
  но нито дума за грандиозността на руския генерал
  Радко Димитриев. Зад Фердинанд е цяла България.
  Зад Радко Димитриев е руския царизъм. Руският империализъм е чист , като планинска руса, нали г-н дофторе !!!
  Решението за засилени военни операции по течението на Марица го вижда много смислено.
  Не сте обедителен че това е решение единствено
  на Фердинанд.. При честни съюзници, най-вече
  честен гарант , това е най- точното решение . Не
  основателно, виниш за коварството на Русия ,
  Цар Фердинанд.. Що се отнася за коворството на
  Русия спрямо България и Украйна се демонстрира
  с окукпацията на Крим. Русия беше гарант за неппрекосновенната на Украйна !!!!
  Тези твой пропаганда на пълно опревъргава
  твърдението ви по трети и четвърти акт от
  тъпата ви пропаганда,След отказа на руския император да приложи гарантните си задължения
  и дал карт бланж на руманците да нападнат
  България, с вдигнати пертрета на царв и руски знамена, отчаяния народ , чакаш поемаща на
  Майка Русия , разбра , че тя е много грозна,
  мразеща България мащеха.
  Дерзай руски слуга , български тунеядец.

  1. Хубава статия, конкретно описваща и даваща яснота относно изрода фердинанд.

 10. Коментарът на Шоп и изтрития коментар на
  Цензор са писни от едно и също лице.
  Извенявам се за провописните грешки. Писах с
  мисълта, че този коментар, няма да бъде публикуван!!!

 11. По-горните гадни тролове , явни фашисти , не могат да преглътнат простата истина – заради кобурга Ферди , България вместо 171 000 км2 , сега е 111 000 км2 , заради него за унищожени няколко стотин хиляди български войници , заради него и съответните подлизурковци около него още не можем да се освестим … А д-р Йордан Величков е съвсем прав . А горните Божидар Михайлов , русофоб , шоп , имат в редиците си и сърбин , и проститутка /чочолина/ – цяла армия от г.ъ.з.о.л.и.з.ц.и на кобургите – много е вероятно да са преки потомци на п.е.д.е.р.а.с.т.к.а.т.а династия или на немци от ВСВ . Лично познавах един такъв на времето – майка му била проститутка при немското „присъствие“ до 09.09.1944 г. у нас .

 12. Пълна глупост. Обединението на българите е било кауза пердута поради нежеланието на всички тогавашни велики сили. В това число и Русия. САЩ тогава още не са влизали в тази категория за сведение на патрЕотите с навущата и хорцата.
  Колкото до Фердинанд той е имал учудващата способност да се вписва в пейзажа. Нищо е нямало да проиграе, ако не е имал услужливи помощници от всички фили и русофилите в това число, пак за сведение на патрЕотити с потурите и хорцата.
  Но това е едната страна на Фердинанд. Другата е, че той създава модерната българска държава. Пак за сведение на ония с потурите и хорцата, в това число и автора на горното…

  1. Не изродът фердинанд, а стамболов я създава… както не изродът фердинанд, а стотици хиляди мрът по бойните полета и плащат репарации…

   1. Нискочели руски троле. Какво разбира Стамболов от модерна държава? Къда я е видял? По Влашко или в ориенталско Търново? Колко години е управлявал, че да създаде модерната българска държава, въпреки, че е велик политик. Велик е, защото показва средния на Русия. Впрочем точно той довежда Фердинанд на престола. А загиналите по фронтовете са умрели за националните идеали, не за Фердинанд. Нещастна московска подлога. Имай малко срам пред саможертвата на толкова много истински българи и не ги изкарвай някакви будали заблудени от Фердинанд.

    1. шизи, ходи разковавай мъpшата на ко6ургския уpод да му излижеш зaдника…
     прoклет да е всеки сла6оумен изpод, който го опpавдае за смъpтта на хилядите 6ългари и за националните катаcтрофи!

 13. 16/06/1913 e cherna data za BG, Ferdinand dava BEZUMNA ZAPOVED za ataka nad srbi i grci, za da gi napravi ,otstapchivi’, sled kato razuznavaneto znae planovete na Srbia i Grcia za obshta granica, znae za Rumania, shtoto iska kompensacia, znae za Turcia shtot shte re-okupira Iztochna Trakia / izteglena tcelata armia ot tam i ostava na voivodite da braniat bulgarite . Chetete knigata na Ivan Geshov / premier minister sozdal Balkanskata Liga /, nai-veche Rusia e nai-blagosklonna za zapazvane soyuzot na BG i Serbia i za , POLYUBOVNO’RAZDELIANE na novite zemi, slad kato Serbia othvarlia ideata za tcelokupna i avtonomna Makedonia . Knigata na Geshov e pisana 1915 god !

 14. Данчо,, в договора между България и Сърбия
  не е тълкувано за образуване на единнна и свободна Македония. Този въпроса е бил поставен за първи
  път от българската делегация във Версай. Ако този
  въпрос е стоял преди 16/06/1913 то Русия би го
  наложила , зощото македонизма е дело на руската
  политика за раздробяването на българския етнос.
  Преди войните, македонизма и сърбизма се разпространява от руските консоли по поробените
  български зами.. Русия е гарант за уреждане на
  ти наречените спорни зони. Българите борещи се за
  свободата на Македония осъждат Фердинанд, защото е допуснал в договор със Сърбия да
  има спорни зани, в които според тях , няма сърби. За борба стещу сърбизма и македонизма , българското разпознаване изпраща Кръсте Мисиркав в Русия да разознава за дейностите на руските и сръбски дружества Безграничнатс му любов към България .любов сравнима с шовинизъм му пречат до навлезе в сръбско руски среди. Горкият, напразно написа на
  Македонски диалект , незъвъшената брошура
  ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ . Този провалил се
  български шпионин е МАКЕДОНЕЦ НОМЕР 1 за
  20 век на Македония !!!!!!

 15. Да ясно цензор е персона нон грата във вестника ви
  Глупаци хората знаят вече много повече от
  вас слугинчетата. Четат вече и междубредовете
  не можете да спасите предателите историци на България . Не се спасява не спасяемото…

 16. Крушата не пада по далеко от дървото. Къде е вашият цар? Дали си остави земите за бедните сирачета в България?
  Дали направи нещо за България?
  Да живее царя дето си взе нивите и си замина!
  Да живеят политиците дето пропуснаха да вкарат по половин милиард на година в хазната от руски газ!
  Да живеят унгарците защото си защитават националните интереси.
  ….. и смърт на фашизма…
  Извинявам се последното беше комунистическо клише.

  1. министър председателят на Република България „си взе“ само и единствено това, което беше върнато на всички български граждани със закони, приети от комунистите. Нищо повече оттова, за което имаше документи той не „си взе“!
   Факт!
   Това, което ви боли са 700 декара „гори“ заедно с връх Мусала. Като от тези „декари“ горите са само 100-ина, а останалото е каменяк, мъхове, лишеи и треви защото над 2500 метра надморска височина не расте нито едно дърво. Чети учебника по ботаника за 3-то отделение.
   В същото време:
   В добруджа има бивши комунисти и сегашни „фермери“ с по 4-5 хиляди декари земя от „житницата на България“! Има и двама с по 12 хиляди декара.
   Пак повтарям – всички до един са синове и внуци на бившето политбюро или ЦК на БКП!
   В българия има 70 собственика с по 2-4 хиляди декара гори. Сред тях няма нито един седесар или гербаджия – всичките са от БКП (30%) и ДПС (70%)
   А тебе те „ядосва“ „царот“? Не – яде те омразата, насадена от кланетата на българи от българи, започнала с комунистическата зараза 1919 г. („войнишкото въстание“) минала през 1923 г., 1941-44г, минала през руската окупация 1944-1956 г., минала през лагерите куциянов дол и белене и завършила през 1992г. с „идването на танковете“ и 1997 г. побоищата пред народното събрание, организирани винаги от БКП!
   Яде те, че вече не можете да подарявате за „ползване“ останалите 17 стенни часовника от „царската колекция“, състояща се от 130 такива и 113 раздадени с подписа на комуниста Николай Хайтов! (Които естествено са „безследно изчезнали“!)
   Яде те, че на Експо 70 дрогара Тодор Живков показа „трофей на елен“, какъвто няма в цяла европа и един от журналистите извика в залата: „Че това е трофеят на Цар Борис от 1939 г!“
   Няма да говоря за това къде са милионите на дрогара тодор живков (от „авторски права“ на издадените му „трудове“)! Както няма да поставям въпроса и в коя детска градина са дарени!
   Но ще попитам – кой от наследниците му живее в България, с изключение на алкохолиците владко и тошко?
   Яде те най-вече че си си останал при петолъчката, а хората са на светлинни години напред и духовно и финасово!
   За твоята болест няма цяр!
   Единственото нещо, което я цери е щипка пръст върху очите. Дерзай – близо си!

   1. кажи ся, що сдс и герб не изкарат наяве тези кражби?
    примерно за 500 000 000 долара откраднати от луканов и сие 89та? или за банките при беров?
    може би защото и боко и плевнелиев и цецо и цачева са си бкп?

 17. Статията е обективна, аргументирана. Чифут не е обидно прозвище, означава „слава на Йеху“, премиер на исраел е Ехуд Барак, имаме известен музикант Йехуди. Хитлер по бащина бабина линия е евреин. Кобургите – по линията Естерхаз. Нека, ама го крият! Сер гей еврей веднъж заяви, че се е учил да управлява от Симеон внук на фердинанд – това за сведение на симпатизантите на соцпартията…

  1. Изглежда ти знаеш по-добре от тълковните речници на българския език дали е обидна или не. Впрочем нищо чудно, че авторът на горния паствил привлича точно такива „компетентни“ клакьори като теб. Някой с повече умствен багаж няма да го славослови.

   1. Намерил се кой да говори за умствен багаж… все едно знаеш що е то кладенчова вода…

 18. Кокър е резултатът от тази статия?! Спечели
  ли БСПто ?! Обединили българския народ, цел
  към която трябва да се стремим!. Единственият
  резултат от тази статия е опровержение на сентенцията -ако една лъжа се повтори 1000
  пъти ,тя става истина . Обвинението на Фердинанд
  се повтаря повече от милиони пъти в литературните
  творения на русофилите , особено комунистите
  и се приема за лъжа от повечето българи.
  Загуби българския народ. Дълбоката рано,стана
  още по дълбока. Загуби и БСПто. Мнението на болшенството , че тази партия е петта колона
  на Русия се потвърждава по силно ….

 19. А бе , гадове , ако можете , опровергайте фактите от информацията на д-р Величков . А колкото за „великия“ Стамболов – страхливец когато е отговарял за Стара Загора като апостол през Априлското въстание , самият той си признава преди да умре заклан от македонистите от ВМОРО – българският народ всичко ще ми прости , само не и това , че докарах Фердинанд в България .

 20. Кмнтр, от къде знаеш фамилията на депутата в
  ЕС на бесепето . Много си смел . Сигурен ли си ,че
  той е шизи. Вероятно така си инструктиран от
  Нинова , нали!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.