Как хлебарките завладяха света

Проследиха ДНК на Blattella germanica, настанила се на всички континенти

Проучват 281 хлебарки от 17 страни

Ако някога сте ставали за среднощна закуска и сте светнали кухненската лампа, само за да откриете армия от лъскави кафяви насекоми, които щъкат по хладилника ви, тогава вече познавате германската хлебарка.

Въпреки името си, германските хлебарки обитават всички континенти с изключение на Антарктида. Всъщност учените смятат, че видът Blattella germanica е най-разпространеният от 4600 вида хлебарки на Земята. Което е изненадващо, като се има предвид, че животните са били непознати основно в Европа, докато шведският биолог Карл Линей не ги описва за първи път през 1767 г. Както и фактът, че нямат близки роднини там, а и видът не съществува в дивата природа.

И така, как най-малко любимият гост на всички се е превърнал в глобален позор? Според ново проучване отговорът е записан в ДНК на германската хлебарка. Чрез анализиране на геномни маркери на 281 хлебарки от 17 страни на шест континента и измерване на това колко тясно свързани са тези животни, учените за първи път проследяват бързото разпространение на германската хлебарка.

Всички знаци сочат, че видът се е развил от азиатската хлебарка (Blattella asahinai) преди около 2100 години в днешна Индия и Мианмар. Тъй като видът очевидно е заменил дивата природа с живот в сянката на хората, германските хлебарки изглежда пристигат в Близкия изток преди около 1200 години - вероятно поради засилената търговия и военни движения в ислямските Омаядски или Абасидски халифати, империи, които някога се простирали от Северна Африка до Западна Азия.

Германските хлебарки правят нов географски скок, когато преди около 390 години колониализмът е в пика си и хлебарките намират своя път към Европа, а по-късно и останалия свят - благодарение на подобренията в транспорта, обхвата на европейската търговия и появата на битово отопление, което позволява на насекомите да оцеляват в студа.

Но не само късметът помага на хлебарките да процъфтяват. Това по-скоро се дължи на изключителната способност на вида да се адаптира и да се развива - нещо, което учените все още се опитват да разберат днес, с надеждата един ден да научим как да спрем марша на германската хлебарка по планетата.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука