Калин Стоянов: 20 нови камери с изкуствен интелект ще следят за нарушители на пътя

Двадесет нови мобилни камери за скорост ще бъдат разпределени в 19 областни дирекции на МВР, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи устройствата на церемония в Главна дирекция „Национална полиция“.

"Предстои областните директори да подберат местата, на които те ще бъдат разположени, но най-често това са места, на които има най-много нарушения на скоростния режим. За Плевен, например, са две, защото има голям брой произшествия и ще бъдат сложени на места, на които често се случват", посочи Стоянов пред журналисти. 

Камерите са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект, каза Стоянов и обясни, че това ще даде възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. 

"Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост", добави вътрешният министър. Всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал към Единния център за обработка на нарушенията. 

„Това е поредната стъпка, която прави МВР към победа в битката с пътния травматизъм“, каза министър Калин Стоянов.

По отношение събираемостта на глобите вътрешният министър съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година.

По думите му през последните две седмици МВР е успяло да събере малко над 7 млн. лв. от глоби, докато за същия период м.г. те са били около 4 млн. лв.

"Продължаваме с всичко това, което правим - засилване на контрола, отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, повишаване събираемостта. Целта е да преборим чувството за безнаказаност, което от години царува по българските пътища", допълни министър Стоянов. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право