Калканът дойде за Благовещение

Зареждат борсите във Варна и Бургас

Пресен улов от калкан и акула ще има за Благовещение (25 март), когато по време на най-дългия великденски пост се яде риба.

Голямата борса във Варна отсега е заредена с морските деликатеси. Цената на калкана е между 25-28 лв./кг, а по това време миналата година удари 35 лв. Кило прясна акула се предлага по 10-12 лв. На сергиите има пресен сафрид по 8 лв./кг, но е внос от Гърция и Турция.

По това време има най-много кая на цена 4-5 лв./кг, прясна, но дребна трицона по 2 лв., прясна скумрия, внос от Турция по 6 лв. Ципурата и лавракът са по 13 и 14 лв./кг. Килограм лангуста, която наподобява омар и е двойно по-голяма от родните живи раци, се предлага по 10 лева. Пресен гюмюш от Варненското езеро върви по 3 лв./кг, пресни скариди могат да се намерят по 2 лв. за 100 грама, ядки от миди по 2.50 лв. за 100 г.

Морските бързат с калкана, защото забраната за улова влиза в сила от 15 април и продължава до 15 юни. Тази година квотата беше увеличена с 32% и е 43.3 т, които се разпределят между 116 рибарски кораби. Калкан и акула се ловят в момента най-много край Дуранкулак и Шабла.

На юг залагат на попчета – вадят ги с кошове край Царево. Навързани са през два-три метра на стометрово въже, а на дъното за стръв се слага цаца. Попчетата се лъжат и влизат вътре, после риболовците ги продават директно на пристанището, защото всички са зажаднели за прясна риба.

Пасажите с попчета все още не са много - водата е студена, а тази риба обича по-топлото море, коментират в Царево.

Морските от рибарското селище край Бургас - Ченгене скеле все още се топлят в кръчмата “Морски сговор”. Няколко лодки обаче са се пуснали да сефтосат пролетния улов и са ударили десетката - извадили са карагьоз. “Не го продаваме. Толкова е малко, че си е само за нас - за собствена консумация”, казаха рибарите.

Морските масово приготвят лодки и мрежи, и навръх Благовещение смятат да открият сезона. Тогава се чака карагьозът да се засили, а и трайно да излезе попчето.

В момента се лови калкан и цаца. Цацата върви по 7 лева килото, а калканът – между 20 и 25 лв.

На 15-ти април с влизането на забраната за калкана, ще се направи и равносметката - добър или слаб е бил сезонът тази година.

Мечтата на всички - пролетният сафрид, ще се осъществи чак през юни. От средата на май започва голямото чакане пасажите да се появят. Търговци на варненската борса твърдят, че сафридът е наш от първият улов в Ахтопол, но познавачите не им се връзват.

“Времето досега беше лошо и не влизаме по тази причина. Но ние сме просто един път. Няма как да знаем кога и каква риба ще мине. Но надеждата и търпението ни са пословични”, казват морските. След сафрида чакат лефер и чернокоп.

Лакърдии

Телефонна връзка

за сафрида Бургас-Резово

“Като наловихме малко карагьоз, опекохме си го и с водка седнахме да обсъдим рибарското положение”, разкриха пред “Труд” морски вълци от Бургас. Те започнали да въртят телефони на колегите си чак до Резово и да разпитват да не е подранил пролетният сафрид.

“При нас няма, но на север са наловили малко и го продават по 7 лева за кг. Има и турски - с левче по-евтин”, бил изводът след горещата телефонна връзка.

Междувременно две акумулаторчета за осветление за вентерите, с които се хваща карида, били откраднати в нощта срещу четвъртък в Ченгене скеле. Пострадал Гошо Полицая, бивш полицай, сега пенсионер. Друг бдителен жител – също бивш полицай, обаче видял крадеца и записал номера на колата му, така че е въпрос на време да го хванат, коментират рибарите.

Проверка на “Труд” показа

Гръцка риба предлагат в София, чакат шаран до събота

Прясна риба от язовир Доспат и Гърция предлагат магазините за морски деликатеси в София броени дни преди Благовещение, показа проверка на “Труд”. Преобладават пъстърва, лаврак, ципура и сафрид, които се оказват и най-предпочитаните за столичните купувачи.

“До Благовещение очакваме да ни докарат още много прясна стока, включително и шаран, както от България, така и от съседните ни държави. Още от преди няколко дни започна усилено пазаруване на риба, а най-голям наплив очакваме в събота през деня”, разказаха търговци пред “Труд”.

По думите им около половината от предлаганата риба по софийските пазари е прясна, а останалата част е замразена. И за двата вида морски деликатеси обаче купувачи не липсват, категорична са продавачите.

Опашки от хора пред магазините за риба в София се образуваха още от вчера през деня и продължиха до късния следобед. Цените на пресните стоки са около 10 лева за килограм за сафрида, чернокопа и скумрията, и малко над 13 лв./кг за ципура, лаврак и сьомгова пъстърва.

Малко проблеми

Румънците вече не гонят нашите

Нашите ловци на акули имат вече по-малко проблеми в румънски води, където е основната популация на морския хищник. ЕК искаше пълна забрана за улова на акула, но България и Румъния успяха да се преборят. Румънските власти скъсваха обаче от проверки и гониха с катери нашите кораби от общата икономическа зона.

Над 3 години продължи сагата с Христо Спасов от Балчик, чийто кораб беше конфискуван, а той съден в Констанца за бракониерство, но после оправдан след масовите рибарски протести у нас и намесата на ресорния еврокомисар.

Уловът на акула е най-труден, иска много разходи и поне 6-7 дни в морето, 24 часа изчакване и чистене, обясни за “Труд” Емил Милев от рибарското сдружение “Черноморски изгрев”. Неговите кораби в момента са на юг за трицона, която излиза все по-едра.

Според браншовика рибарите вече са доволни от индивидуалната квота за калкан, заменила несправедливия олимпийски принцип, според който всеки ловеше до изчерпване на общия лимит, като при един слуката може да се окаже 5 кг, а при друг - половин тон.

В Мексиканския залив

Българи спасиха бедстващ екипаж

Български моряци от кораба “Средна гора” на параходство “Български морски флот” спасиха бедстващ екипаж в Мексиканския залив.

На 13 март в 9 ч. местно време наш кораб получава сигнал за бедствие от плаващия под мексикански флаг снабдителен плавателен съд “Лей Ривър”.

Първоначално мексиканците искат само да бъдат теглени, защото двигателят им е развален. По-късно обаче машинното им отделение започва да се пълни с вода и дават сигнал за тревога.

Въпреки лошото време, българските моряци организират незабавно акцията и спасяват всички от 8-членния екипаж, като успяват да ги прехвърлят на борда на “Средна гора” невредими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България