Камери заместват огледалата

Новият Lexus ES е първият сериен автомобил, който се предлага без външни огледала

20-1-6kol

Първият съвременен сериен автомобил без странични огледала е Lexus ES. Вместо тях новият модел е оборудван с две външни камери и два вътрешни монитора. Тази екстра се въвежда първоначално само за японския пазар и ще се получава по желание на купувачите. Целта на нововъведението е да осигури по-добра видимост за водача на зоната отстрани и зад автомобила при всякакви атмосферни условия.

20-4-6kol

Инсталирането на малки камери на мястото на външните огледала намалява челното съпротивление и придава по-красив външен вид на каросерията. Освен подобрението в аеродинамиката и естетиката, новата технология носи редица предимства по отношение на безопасността. От вътрешната страна на предните вратите до прозорците, където водачът интуитивно поглежда към страничните огледала, са поставени цветни монитори с диагонал 5 инча. Те показват качествено изображение от външните камери – без изпотяване, замъгляване, замръзване и т.н. Японските инженери са конструирали обектива така, че видимостта да не се повлиява от водни капки, изпарения и снежинки. На тъмно камерите също имат своите предимства, защото показват много по-ясна и добра картина отколкото огледалата.

20-2-6kol

20-3-6kol

Изображенията на мониторите от вътрешната страна се променя в зависимост от ситуацията, в която се намира автомобилът. Например при подаване на мигач, камерата от съответната страна подава увеличено изображение с допълнителна информация от пространството встрани и отзад. При включване на задна предавка страничните камери показват по-голяма зона зад автомобила. Компактните размери на камерите подобряват видимостта на водача през прозорците напред и встрани.

20-5-6kol

От идния месец иновативно настроените купувачи на Lexus ES ще могат да поръчват новата екстра в Япония. Не е оповестено дали и кога тя ще се предлага на останалите пазари. Други производители също имат намерение да използват подобна технология. Новият модел камион Actros на Mercedes също ще предлага камери вместо външни огледала. Със странични камери ще бъде оборудван и бъдещият електрически SUV автомобил на e-Tron на Audi. Досега камерите бяха в сферата на концепциите и красяха ефектните футуристични студийни коли на автосалоните.

20-6-6kol

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили