Кампанията #Аз също намери отклик в Седмицата на модата в Ню Йорк и карнавала в Рио

Кампанията #Аз също срещу сексуалния тормоз намери отклик в Седмицата на модата в Ню Йорк и карнавала в Рио де Жанейро, съобщават световните информационни агенции.

Инициативата стигна до нюйоркската модна проява благодарение на френската дизайнерка Мириам Чалек, която заяви, че не е искала просто да изнесе поредното модно шоу. Чалек изпрати на подиума осем жени, които са били жертви на сексуален тормоз, предоставяйки им възможност да разкажат историите си.

Участничките първо дефилираха с тоалети от колекцията на дизайнерката, след което окачиха ангелски криле и застанаха на подиума, приковани с белезници към мъже модели, носещи свински глави.

От разказите на жените стана ясно, че някои от тях са станали жертви на сексуален тормоз още като деца.

При другите това се е случило в гимназията и колежа. Една от жертвите, активистка за безопасен интернет, е била подмамена от "сексуален хищник", с когото се е запознала в мрежата, след което е била отвлечена от него и държана в плен с верига на врата до спасяването й от ФБР.

Дизайнерката Мириам Чалек споделя, че макар самата тя да не е била жертва на сексуално посегателство, е искала да предостави възможност на жените да говорят и да се почувстват по-уверени.

Кампанията #Аз също намери отзвук и в започналия вчера карнавал в Рио де Жанейро, Бразилия, в рамките на който посегателствата над жени са неизброими. Вдъхновени от посестримите си по света, огласили травмиращите си преживявания, бразилките използваха грандиозната проява в Рио де Жанейро, за да кажат "Не значи не".

Част от участничките в карнавала "носеха" лозунга на раменете, ръцете или гърдите си под формата на временна татуировка.

"В Бразилия мачизмът е в изобилие и спешно трябваше да се обявим срещу него сега и тук, на карнавала. Ние празнуваме повече време по улиците и с по-малко дрехи, което се използва като претекст за посегателства", споделя неназована участничка в карнавалните шествия.

Коментари

Задължително поле