Камък от Голгота расте и лекува болни в София

Снимки: Димана Дойчинова
Хора от цял свят са идвали да се докоснат до скалата, донесена чак от Йерусалим.

„Не вярвах, докато не започнах да го меря с ролетката“, заяви за „Труд news“ отец Антим

Легендата гласи, че камъкът е донесен по нашите земи малко след разпятието на Исус

Камък, донесен от най-тъжното място за християните - хълма Голгота край Йерусалим, расте с годините, а който се докосне до него - изцерява болестите си.

В това се кълнат всички от софийското село Горни Богров и околните населени места - Яна, Елешница, Кремиковци.

Парчето скала се намира точно зад олтара в малкия манастир "Св. Георги победоносец".

Георги Победоносец“ е малък, но енергията му е внушителна

Отец Антим също не вярвал на легендата, докато не започнал всяка година да измерва камъка с ролка.

"Когато поех храма, си помислих, че това вероятно са бабини приказки и легенди. Научно погледнато няма как скално образувание да се уголемява с времето, най-много да ерозира и да се разпада, но не и обратното. Дойдох в манастира през далечната 2002 година. Тогава от любопитство извадих ролетката и го измерих. Вече не го меря - просто спрях. Камъкът наистина расте и вече е малко над 2 метра. Мисля, че това е Божията благодат. Преданията са, че камъкът е донесен още през 12 век от Голгота. Устоял е на турското робство и много мъчни неща в миналото. Дано и следващите поколения съумеят да го запазят", разказа пред "Труд news" отец Антим, който повече от две десетилетия се грижи за Божията обител, а компания в службата му правят две кучета и няколко кокошки.

Дядо Антим чете молитви от старите писания.

"Св. Георги Победоносец" е малък и стар манастир, но сякаш това подхранва неговата автентичност и специфична енергия. Освен за кучета и кокошки, попът се грижи и за китното дворче, пукнало от бял и розов цвят през изминалите дни.

"Идват тук много бездетни двойки, които се надяват на рожба. Докосват с ръце камъка и се молят. Напоследък зачестиха тия репродуктивни проблеми. После се отбиват да кажат, че момата чака бебе. Това ме радва. Нека Бог на всички помага", разказва дядо Антим.

Свещеникът с тъга признава, че често манастирът става жертва на иманярски набези и обикновени крадци.

"Идват и копаят нощем около манастира. Търсят деви със злато от време оно. На днешния човек все злато и пари са му в главата. А най-лошото от всичко е, че помним, мислим и обичаме само със стомасите си", завършва отец Антим.

Скалата - влачена от кръстоносци

Митовете около растящия камък са много, но според свещениците най-меродавната измежду тях е, че скалата е била влачена като рицарски трофей от Йерусалим от кръстоносци, завръщащи се от поход в Светите земи преди 8 века.

Канарата е с утаечен ронлив състав, какъвто принципно не се среща по нашите земи. Пенсионерите в Горни Богров се кълнат, че през последните 50 години камъкът е пораснал поне с половин метър - в момента е около 210 сантиметра. Книгата в манастира пък била изпълнена със саморъчно написани свидетелства на излекувалите се, на сдобилите се с рожба семейства, на сключилите брак след молба, отправена към Всевишния.

Върху рицарския трофей са изсечени йерусалимски кръстове, а във всеки ъгъл на големия кръст има издълбани в камъка по-малки кръстове, в чест и слава на четиримата евангелисти - св. Йоан, св. Матей, св. Лука и св. Марк.

В църквата „Св. Георги Победоносец“ е традиция вярващите да оставят дреха на болен човек да престои или да преспи върху камъка за здраве. „Идвали са хора от цял свят. Слагат дланите си и се молят за здраве“, посочи още отец Антим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи