Каним официално Илон Мъск със сребърен ритон

Илон Мъск сравни снимка на Белоградчишките скали с компютърната игра „Elden Ring“.

Северозападът се готви за посещение на милиардера

Наш ресторант си прави реклама на гърба на собственика на туитър и „Тесла“

Милиардерът хареса снимка на Белоградчишките скали 

Вече сме подготвили официална покана до Илон Мъск да ни гостува и да види и на живо Белоградчишките скали, както и други родни атракции, с които страната ни се гордее, включително и най-старото злато в Европа. Към поканата ще пратим и сребърен ритон, така че да получи представа и за древната култура на страната ни. Това съобщи за „Труд NEWS” служебният министър на туризма Илин Димитров.

Коментарът му дойде, след като роден ресторант волно или неволно си направи реклама на гърба на световноизвестния милиардер и предприемач Мъск. От заведението в Северозападна България публикуваха във фейсбук страницата си резервация за април догодина, като заявиха, че с удоволствие ще приемат инвеститора на вечеря по терлици.

Веднага обаче в социалните мрежи започна дискусия дали мейлът е истински, както и дали заведението се е вързало на фалшива поща или пък нарочно е публикувало изфабрикуван мейл, за да рекламира дейността си. Още повече, че потребители зададоха под поста въпроса дали и на г-н Мъск е отговорено като на тях, е през април догодина все още не е ясно дали гурме ресторантът ще работи и по този начин е отговаряно на запитвания на клиенти.

Самият мейл също буди съмнения – с обращението в него, което гласи „Скъпи, който е заинтересован от това писмо“, с факта, че е много кратък, няма точна дата за резервацията, както и че не са поставени каквито и да е изисквания за конфиденциалност, каквато е практиката за гости от този ранг.

Самият ресторант малко по-късно пусна втори пост, в който твърди, че не знае дали писмото е истинско, въпреки че в публикацията със скрийншот на въпросния мейл веднага поиска община Белоградчик да оправи пътя до ресторанта им. Във втория си пост от заведението обяснват, че в момента имат по-важни ангажименти, че са много заети и не могат да отговарят на запитвания относно Мъск и намеренията му. „Не сме специалисти и не сме проверявали достоверността на получения имейл. Да не забравяме, че ние не сме IT специалисти, които имат способността да проверят IP адреса, email header, VPN, или там каквото се проверява, за да се установи истинността на имейла. Вчера сме го получили, развълнували сме се и сме го споделили с вас. Ние сме наясно, че е много възможно имейлът да не е достоверен и това не е проблем за нас. Няма да плачем“, обясняват от ресторанта.

Интересът към Мъск и евентуалната му визита у нас бе породена от коментар на милиардера под снимка на Белоградчишките скали на родния фотограф Владислав Терзийски, в който то сравни популярната родна атракция с пейзаж от нашумяла компютърна игра „Elden Ring“.

Под поста министърът на туризма Илин Димитров покани Мъск у нас, като му написа, че освен Белоградчишките скали може да разгледа и много други родни забележителности като най-старото злато в Европа например. Той обеща и награда за фотографа, популялизирал страната ни в профила си във фейсбук, а след няколко часа установи и че Министерство на туризма вече е купувало снимки на Терзийски за реклама в социалните мрежи на страната ни като дестинация. Министърът ентусиазирано сподели и поста на ресторанта със съмнителния мейл от екипа на Мъск с коментар: „И... да, в крайна сметка май ще дойде. След такава масирана атака по всички фронтове и стотици съобшения - сговорна дружина, планина повдига (Мъск довежда)“. И вдъхновен дори реши, че мястото е подходящо за организиране на „Cosplay фестивал“ (фестивал, при който участниците се маскират като любим характер от книга, филм или видео игра). Вероятно от Министерство на туризма ще поканят Мъск да посети и страната ни официално, а не само чрез коментар на министъра в туитър. 

Министърът на туризма Илин Димитров пред „Труд News”: Направили сме първата стъпка за визитата

Независимо дали Илон Мъск наистина ще дойде в България или не, радващ е фактът, че през последните 2 дни цяла България говори за Белоградчишките скали. Именно подобна ситуация показва колко е важно да се възползваме от възможностите, които дават социалните мрежи и да рекламираме страната ни чрез публикации от страна на инфлуенсъри, което е част и от стратегията ни за популяризиране на страната ни като дестинация, заложена и от Министерство на туризма. Радвам се, че успях веднага да реагирам и да го поканя, макар и неофициално в туитър. Това обаче е само първата стъпка.

Не за първи път световноизвестни личности изразяват възхищението си от България. И ние веднага показваме, че сме гостоприемни. Ситуацията с Белоградчик обаче ясно показа и проблемите с инфраструктурата, които реално имаме. Много искам да поздравя г-н Терзийски, за това, което успя да направи за туризма ни. Той ще получи награда от Министерство на туризма по време на годишните ни награди, които ще бъдат връчени на 13 декември.

Господин Мъск може да дойде, може и да не дойде, но е сигурно, че ще очакваме всеки един известен или неизвестен турист да дойде в България, за да у покажем красотите, с които е дарена нашата страна. 

Фотографът Владислав Терзийски пред “Труд NEWS”: Първо не вярвах, че Мъск коментира моята снимка 

Владислав Апостолов

Владислав Терзийски е автор на снимката на Белоградчишките скали, която стана световна сензация след като най-богатият човек на планетата Илон Мъск я сравни с пейзаж от компютърната игра „Elden Ring“, в наскоро купената от него за 44 милиарда долара социална мрежа туитър.

- Г-н Терзийски, как реагирахте, когато разбрахте, че най-богатият човек на планетата Илон Мъск публично е коментирал вашата снимка на Белоградчишките скали?
- Първоначално не повярвах. Мой познат ми прати скрийншот на коментара му в туитър и ми каза как даже и Мъск е забелязал работата ми, но аз си помислих, че е шега. После реших да проверя, влязох в социалната мрежа и видях, че той наистина е коментирал моята снимка. Интересно и гъделичкащо е един от най-популярните хора на Земята да обърне внимание на твое произведение по този начин.

- Мъск е видял вашата снимка, публикувана в туитър профил с името Aesthetica, който е специализиран в показването на различни забележителности. Но как хората зад този профил са я намерили?
- Само мога да предполагам. Вероятно са я открили в някой от профилите ми във фейсбук и инстаграм, където преди дни я публикувах отново. Самата фотография е някъде от 2018-2019-а. Сега реших да я покажа отново и ето какво стана. Но не съм я слагал в туитър и нямам контакт с никой от профила Aesthetica. Те не са се свързвали с мен, нито аз с тях, не ме бяха отбелязали в своя пост, но добре, че името ми е на самата фотография.

- Следите ли Мъск като публична личност?
- Да, много интересна фигура е. И противоречива. Но човек никога не може да знае какъв точно е в истинския живот.

- Вероятно той ще хареса и други пейзажи от България?
- Да, България е приказно място с огромно природно разнообразие. Има всичко, което един фотограф може да иска – планини, реки, долини... Всички сезони предлагат красота. Може да обикаляш и да снимаш през цялата година. Само през август си пускаш климатика и започваш да обработваш заснетото.

- Планирате ли изложба скоро?
- Винаги съм отворен, но социалните мрежи са моята изложба сега – там най-много хора могат да видят снимките ми. Дори и най-богатият човек на Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм