Каним чужди лекари за болни деца

Специалисти от чужбина в областта на детската офталмология, ортопедията и онкохематологията ще бъдат привлечени за консултации у нас на болни деца. Това съобщи  директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ. По думите му досега не е имало такава практика, а същевременно родните медици, компетентни в областта на детското здраве, се броят на пръстите на една ръка.

За детската кардиология и детската сърдечна хирургия вероятно не сте чували да се пращат деца в чужбина, тъй като всичко се прави у нас. „Хирурзите, които се занимават с тази дейност, са четирима човека, други няма“, коментира проф. Пилософ в неделя пред БНР.

По думите му над 22,5 милиона лева са разписани и отпуснати за лечението на 1375 деца през 2016 година, но за изминалата година десет деца, изпратени за лечение в чужбина, са починали.

Родители и пациентски организации обаче са категорични, че проблемът с тежко болните деца у нас не е в липсата на специалисти или неефективно лечение у нас или зад граница, а в организацията на работата във фонда, непрозрачното разпределение на средства, дългото чакане и далавери, свързани с финансирането.

С искане за разследване е входирана жалба срещу Пилософ при здравния министър с приложени документи и съдебни решения по различни казуси.

 

Коментари

Задължително поле