59-годишен от Исперих втори път нарушава карантинните мерки

Общината и полицията в Сливен – със съвместни мерки на кооперативния пазар

Купуваме повече хлебопекарни и по-малко смартфони

В Испания от коронавируса са починали 605 души за един ден

6500 души подадоха годишните си данъчни декларации в НАП-Велико Търново Доходите на физически лица се обявяват до края на април

Борисов: Ще кандидатстваме отново за еврозоната до края на април (ВИДЕО) България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, заяви премиерът

Пари от оперативните програми ще бъдат пренасочени за борба с пандемията Държавата купува още 30 000 теста за Covid-19

Защитни екрани пазят от зараза чиновниците в община Павликени

Масовото тестване в Банско се отлага за следващата седмица

Първа жертва на коронавируса в Сливен

Шофьор постави табели от жигула на рено

Пълна забрана за движение по Великден в Северна Македония

Звезда в гимнастиката стана порно актриса

Пробното преброяване на населението ще е само електронно То ще се проведе от 20 до 30 април

59-годишен втори път нарушава карантинните мерки

Канят ни в „чакалнята за еврото” през юли (обзор)

Марио Драги

На първо място вече са доходите, заяви премиерът

През юли ще получим покана за влизане в чакалнята за еврото, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум за ролята на германските инвестиции в страната. На проведена наскоро среща с председателя на Европейската централна банка Марио Драги премиерът Борисов е получил уверения, че ЕЦБ няма проблеми с България и стрес тестовете на банките вървят нормално.

На първо място вече са доходите, заяви още премиерът Борисов. Хората вече свикнаха с метрото, с новите автобуси и сега доходите са по-важни, допълни той в отговор на въпрос от страна на бизнеса дали предстоят промени на пазара на труда. Проблемът с работната ръка вече е много голям. Рекламирахме се с квалифицирана и евтина работна ръка, но хората отидоха там, където дават по-високи заплати, каза премиерът. Затова според него сега ролята на кабинета е да помогне на бизнеса, за да вдигне заплатите. Българите все по-често се съизмерват с колегите си в Австрия, Германия, и ако доходите не се увеличат миграцията ще продължи, заяви премиерът.

До 2009 г., когато поехме управлението на страната, вносът от Германия за България е два пъти по-голям, каза Бойко Борисов. От 2009 г. икономиката започва да работи и износът за Германия вече е по-голям от вноса, допълни той. Изнесените на форума данни показват, че през 2008 г. износът ни за Германия е бил 3,5% от БВП, а вносът – 7,4%. След това износът започва да расте с по-бързи темпове. Така през 2017 г. за първи път износът за Германия е по-голям от вноса – съответно 7% от БВП и 6,4%. Като тази тенденция продължава и през 2018 г.

През 2001 г. леката промишленост доминира в износа за Германия, като най-голям дял от 48% имат облеклата, най-често шиени на ишлеме. През последните години обаче ситуацията се променя и превес вече има износът на миннодобивния сектор, машините, електрониката и частите за коли. През 2017 г. една четвърт от износа за Германия се формира от машини, апарати и електроника, а износът на мед и други метали формира сумарно 18,1%. А продукцията на шивашката продукция се свива до 8,5% от общия износ. По-детайлни данни показват, че 3,71% от износа ни за Германия са части за коли.

 

Германия е инвеститор №2

Вложили са 6,8 млрд. лв.

По официални данни инвестициите от Германия до края на 2017 г. са 5,47 млрд. лв., което нарежда страната на трето място като най-голям инвеститор в България, след Холандия и Австрия. Но ако се погледне кой е реалният краен собственик на инвестиращите у нас компании, се оказва че много от германските вложения минават през Австрия (918 млн. лв.), Италия (326 млн. лв.) и Холандия (136 млн. лв.). Така реално германските инвестиции у нас са 6,839 млрд. лв. А Германия се изкачва до второ място като най-големия чуждестранен инвеститор. Но много от вложенията, които минават през Холандия, имат краен собственик от друга държава. Така може да се окаже, че Германия е инвеститор №1 у нас, коментираха финансисти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гърците ни предупреждават -Ще ревете ей, много ще ревете като ви натресат еврото !

  2. Боеко. Нашият бащица. Нашият вожд. Нашият БОГ. ГОВОРИ ЗА ЗАПЛАТИ. Не усещате ли , че идват избори за да говори така. Майката на нацията къде е. И тя да иззака нещо

  3. Освен финансовата гледна точка, от чисто символична – искаме си лева. Това е нашата валута, с нашите символи по него, с нашето име. Това е БЪЛГАРИЯ!!

    А еврото символизира, че сме „навели главица“ пред европейските си господари. Виждайки ги какви са мижитурки, това прави приемането на еврото дори още по унизително за нас.

    1. Влизайки в ес сме поели и еврото… друг е въпросът, че докато някои се дърпат, боко ибрикът се натиска…

  4. Изнасяме я… щот сме толкоз евтини, че украинците правят фирми за софтуер у нас…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.