Капитали от Южна Корея влизат в Източна Европа

Офисите в Европа са привлекателни за инвеститорите от Южна Корея.

Достигнаха рекордна стойност

Търсят доходност с нисък риск

Инвестициите от Южна Корея в имоти в Европа достигнаха рекордна стойност като само през първата половина на годината възлизат на 6,2 млрд. евро. От януари до юли вложенията на южнокорейски компании са с 13% повече спрямо цялата минала година, която също беше рекордна, сочат данни на международна консултантска компания. Страните от Централна и Източна Европа също са привлекателни за южнокорейските инвеститори, които са придобили офис сграда в Будапеща за 41 млн. евро и нова офис кула в Братислава за 120 млн. евро, като по-голямата част от площите в нея са отдадени дългосрочно на Amazon.

88% от южнокорейските инвестиции в имоти в Европа са насочени към офис сектора. Освен това първокласните индустриални имоти на Стария континент също предлагат привлекателна доходност на фона на силния ръст на електронната търговия, отбелязват консултантите.

Европа е привлекателна за инвеститорите, търсещи дългосрочни приходи и по-нисък риск, като южнокорейските инвеститори отдават огромно значение на кредитния рейтинг на страните.

Тази година Париж доминира сред инвестициите на южнокорейските компании. До юли 2019 г. са придобити или се водят преговори по сделки за бизнес имоти на обща стойност 4,4 млрд. евро във френската столица. Доходността от първокласни офиси в централния бизнес квартал в Париж е 3%, при 4% за Ситито в Лондон. Статутът на френската столица като глобален град осигурява по-високо ниво на ликвидност, ниско равнище на незаетите офис площи и разнообразен микс от наематели.

Компании от азиатската страна проявяват интерес и към инвестиции извън основните градове в Европа, за да се възползват от по-привлекателната доходност, но са чувствителни към очакваните приходи в дългосрочен план. Градове, в които еврото е основна валута, като Хелзинки и Дъблин, вероятно ще се възползват по-бързо от южнокорейските инвестиции наред с Копенхаген, където единната валута също се използва масово, смятат консултантите.

Коментари

Задължително поле