Каракачанов: Би имало смисъл в закриването на ДАБЧ, ако се възстанови министерството за българите в чужбина

Снимка: Архив

Би имало смисъл в закриването на Агенцията за българите в чужбина , ако на нейно място се възстанови съществувалото министерство за българите в чужбина от първия мандат на Борисов, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде "Канал 3".

"Агенцията за българите в чужбина като структура има основна цел да се грижи за възпитанието и поддържането на съзнанието и връзките на българските общности с държавата България. Говорим за българските общности не само от новата емиграция, която е около 1,5 млн., но и със старите български исторически общности в съседните на България страни – най-вече Македония, Сърбия, Румъния, а и по-далечни като Молдова и Украйна. Закриването на Агенцията за българите в чужбина би имало смисъл да се закрие, ако на нейно място се възстанови съществувалото Министерство на българите в чужбина от първия мандат на г-н Борисов. Тогава министър на българите в чужбина беше Божидар Димитров", разясни вицепремиерът.

Трябва да има сериозен държавен орган, за мен това е по-добре да бъде Министерство на българите в чужбина, отколкото една държавна агенция, който държавен орган да осъществява политиката на държавата спрямо българските общности, защитавайки и отстоявайки техните социални и ако щете, исторически интереси в някои страни, съседни нам, които отричат дори съществуването на такива български общности, каза Каракачанов.

 

Коментари

Задължително поле