Каракачанов: Българите ще започнат да си връщат доверието към институциите, когато спрат войните между тях

Снимка: Архив

Война между институциите – така министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи критиките на президента Румен Радев относно процедурата по придобиване на нов изтребител за българските ВВС.

Днес при отчета за свършеното в първите две години от мандата си Радев каза: „Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният стил на управление на международната сцена”.

„Да твърдиш едно подобно нещо и то многократно, това за мен е война между институциите, която е абсолютна излишна. За мен. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция, дори когато съм бил в опозиция, критикуваш един, друг, втори, трети за грешки. Но тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Така че колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите”, коментира Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че много ясно вече обяснил, че от трите проекта, двата, които предлагали нови самолети, надскачат цената от 1,5 млрд: „След като надскачат цената от 1,5 млрд. ние имахме два варианта. Единият – да върнем процедурата в изходна точка, да загубим година и половина – две, т.е. авиацията да продължи да лети на крилата на илюзиите. Или да престъпим към конкретни преговори със страната, която според нас би могла да ни предложи по-добрият вариант за изтребител”, заяви военният министър.

И добави, че когато започнат преговорите „е добре да има тишина в ефира, за да не си пречим взаимно”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България