Карвинг майстори правят "Морско дъно " от диня

диня

Най-добрите карвинг майстори начело с председателя си Божидар Димитров правят "Морско дъно " от дини.

Това е темата на втория фестивал на динята във Варна, който е уникален за страната. Миналата година те правиха "Герои отблизо и далеч".

Специално за откриване на събитието сега  и за разрязването на първата диня идва младият словашки фотограф и продуцент Павел Вишновски, който е известен с филмите си за ЕС. Фестът на динята е в Морската градина до влака-дракон и  блъскащите колички в Детския кът.През трите дни ще бъдат изядени, издълбани и изтъркаляни над 5 тона български дини, обясни главният организатор Милен Минков, актьор, един от любимците на легендарната "Тутурутка". Всичко, което остане от динената фиеста, ще бъде дадено за гощавка на обитателите на Варненския зоопарк. Ше има конкурс за най-добър фенер от диня, на който се допускат деца над 5 -годишна възраст, също и семейства отборно/хлапе, татко, баба, дядо/. Според регламента за 45 минути участниците трябва да направят своя фенер и да го представят . Всяко творение ще получи снимка на страницата на Детския кът, а събралите най-много лайкове ще получат наградите. Ще се организират и игри за най-бързо изяждане на диня, плюене на семки от нея по определена цел, търкаляне на диня по неравен терен и хвърляне по цел.

Амбицията на организаторите е да превърнат динената фиеста в още една от емблемите на Варна и част от богатия й фестивален живот. Фестивалът няма аналог в България, а догодина ще привлече и международни участници, когато градът  е Младежка столица на Европа 2017.

Коментари

Задължително поле